1. És una modalitat assistencial que busca reduir l’estada dels pacients al centre hospitalari per afavorir el seu benestar
  2. Infeccions urinàries i respiratòries, els diagnòstics més freqüents
Equip d’Hospitalització a Domicili de Lleida.{"name":"2024/03/15/10/31/86f36186-40e7-4185-abb5-fca5d16fd71a.JPG","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":280277}


L’hospitalització a domicili és una modalitat assistencial que es concep com a l’alternativa a l’hospitalització convencional i que ofereix al pacient, al seu domicili, tractament mèdic i d’infermeria en igual quantitat i qualitat que al centre hospitalari, a fi d’evitar-li l’ingrès o reduir-li l’estada a l’hospital. A dia d’avui, l’evidència científica en demostra resultats positius en termes de reingressos, costos i satisfacció, tant de pacients com de familiars.

A la Regió Sanitària Lleida, aquest servei s’ofereix des de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’any 2023 va registrar 1.905 ingressos, un 29% d’ells quirúrgics, és a dir, de persones a qui els acabaven de practicar algun tipus de cirurgia. Els pacients atesos van arribar derivats principalment des de les plantes d’hospitalització i des del servei d’Urgències de l’hospital, i en menor grau, des de l’Atenció Primària i Comunitària.

Aquestes xifres d’activitat suposen un lleguer increment respecte de l’any 2022 –quan es van realitzar 1.826 ingressos–, però del 2023 destaca especialment l’augment de la complexitat dels casos atesos. Una complexitat que, segons Ana Vena, directora territorial de Cronicitat i Hospitalització a Domicili, “ve determinada pel perfil de pacients que ingressen, que tenen una important multimorbilitat, juntament amb fragilitat funcional i cognitiva i, en alguns casos, social, fet que comporta fer un bordatge integral i integrat de la persona”.

Els diagnòstics més freqüents durant l’any passat van ser, per ordre, les infeccions urinàries, les infeccions respiratòries, les pneumònies, les insuficiències cardíaques congestives i els tractaments antimicrobians domiciliaris endovenosos. A més, entre els pacients quirúrgics, van predominar els tractaments endovenosos, el maneig i control de drenatges o les cures complexes de ferides.

Un dels principals beneficis de l’hospitalització a domicili per a les persones que són derivades des de la mateixa planta d’hospitalització és que veuen escurçada la seva estada al centre hospitalari i passen a ser atesos a casa per l’equip d’Hospitalització a Domicili. En el cas dels pacients derivats des de l’atenció primària o des dels serveis d’urgències, directament s’eviten l’ingrés a l’hospital, afavorint així la comoditat i tranquil·litat tant dels mateixos pacients com dels familiars.

En opinió d’Ana Vena, “aquesta és una alternativa a l’hospitalització convencional amb una mirada integrada, que posa el pacient al centre, intentant mantenir la seva funcionalitat i fent-lo partícip del seu procés. Alhora, també ajuda a reduir els risc de delirium i d’insomni”. Per tot plegat, diu, resulta una modalitat “molt beneficiosa per a moltes persones i que, en el marc de la transformació del sistema sanitari, tendirà a l’alça en els propers anys”.

L’hospitalització a domicili ofereix cures d’intensitat hospitalària i assumeix la complexitat del pacient al domicili fins a l’alta. El servei tracta pacients mèdics i quirúrgics, amb patologia crònica o sense. A la Regió Sanitària Lleida té una cobertura radial de 25 quilòmetres des de la capital, que al 2023 s’ha extès fins arribar a Torres de Segre, Aitona, Soses i Almenar. En aquest context, dona suport als hospitals, a les àrees bàsiques de salut (ABS), als centres residencials i compta amb un equip de 4 metges a temps complet i 2 consultors de cirugia general i cirugia vascular, 7 infermeres, 1 supervisora i 1 coordinadora clínica. En les zones on el servei no arriba, el pacient ha de romadre ingressat a l’hospital.

1  

Imatges

Equip d¿Hospitalització a Domicili de Lleida.

Equip d¿Hospitalització a Domicili de Lleida. 280277