La consellera Ester Capella durant la visita a les obres de millora del port de Vilanova i la Geltrú

Territori reconstrueix el moll transversal i millora els equipaments a la zona de pesca del port de Vilanova i la Geltrú

query_builder   15 març 2024 14:42

event_note Nota de premsa

Territori reconstrueix el moll transversal i millora els equipaments a la zona de pesca del port de Vilanova i la Geltrú

  1. S’ha restituït el moll de l’espigó transversal de la dàrsena pesquera i millorat l’espai on s’amarren les embarcacions d’arts menors, amb una inversió de 446.000 euros
  2. S’han instal·lat torretes d’aigua i llum telegestionades per optimitzar el consum dels recursos hídrics i energètics, que porten unes carcasses fetes de xarxes de pesca reciclades


La consellera Ester Capella durant la visita a les obres de reconstrucció i millora del port de Vilanova i la Geltrú
La consellera Ester Capella durant la visita a les obres de reconstrucció i millora del port de Vilanova i la Geltrú
{"name":"2024/03/15/14/36/c7f4aecf-4b30-4a6d-9be9-b0cfef73e7d0.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":169000}


El Departament de Territori, a través de Ports de la Generalitat, ha finalitzat les obres de reconstrucció del moll de l’espigó transversal a la dàrsena pesquera de Vilanova i la Geltrú per tornar a posar en servei el moll als pescadors d’arts menors després que l’estructura patís un col·lapse parcial el setembre de 2023. Així mateix, s’han instal·lat torretes de serveis d’aigua i llum telegestionades per treure la màxima eficiència dels recursos hídrics i els energètics i nous punts d’amarratge o norais. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui les obres dutes terme per l’Administració portuària, que han suposat una inversió de 446.000 euros.

Capella ha fet valdre la rellevància del port de Vilanova i la Geltrú, no només per la seva “importantíssima activitat econòmica”, sinó perquè la seva reconstrucció i millora esdevé exemple de l’aposta del Govern per “ports ambientalment responsables i resilients”. La titular de Territori ha traslladat el compromís del Govern amb el Pla d’Inversions 2024-27 de destinar “30 MEUR per uns ports més competitius, innovadors i integrats en el teixit i la trama urbana, amb una mirada estratègica eficient sobre els 45 ports que són titularitat exclusiva de la Generalitat de Catalunya, des de Portbou fins a les Cases d’Alcanar”; i amb especial èmfasi en “l’emergència climàtica, i en minimitzar i evitar la petjada ecològica”. “Malauradament”, ha lamentat la consellera, “no es podran dur a terme aquelles actuacions ja planificades en Ports”, a causa del “bloqueig dels pressupostos de la Generalitat, els quals significaven un increment notable dels recursos econòmics en l’àmbit de Territori”.

Reconstrucció del moll transversal

El projecte d’obra ha suposat reconstruir amb caràcter urgent el moll transversal del sector pesquer de Vilanova, ja que el pas del temps i l’exposició a l’ambient marí havien degradat aquesta infraestructura, fins que un tram del moll va col·lapsar i es va enfonsar, el 25 de setembre de 2023.

L’actuació s’ha dut a terme a tot el moll, atès que en la inspecció i l’informe elaborats, mentre es redactava el projecte constructiu, es va detectar que els elements estructurals amb el pas del temps i l’exposició al medi marí presentaven un estat de deteriorament en tota la longitud de la infraestructura. Així, les obres executades han consistit en la restitució de 175 metres lineals del moll claraboia, a més de la reparació estructural de les 25 piles que sostenen aquesta infraestructura portuària. L’actuació també ha fet necessari restituir els diferents serveis i petits norais per amarrar les embarcacions.

Torretes innovadores

Amb l’objectiu d’optimitzar els recursos hídrics i energètics, també s’han instal·lat innovadores torretes de serveis d’aigua i llum telegestionades, per assegurar que tots els usuaris puguin accedir als serveis de manera còmoda i eficient, cosa que permetrà a la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú tenir un càlcul individual del consum d’aigua i llum, evitant així consum excessiu i possibles fuites i fomentant la conscienciació ambiental dels usuaris.

Les carcasses d’aquestes torretes intel·ligents s’han construït a partir de xarxes pesqueres en desús del port de Vilanova i la Geltrú i el port d’Arenys de Mar, afavorint l’economia circular i minimitzant la generació de residus.

Al llarg del 2024 es preveuen instal·lar noves torretes telegestionades a les dàrsenes pesqueres de Vilanova i la Geltrú, Arenys de Mar i el Masnou, amb una inversió prevista de 180.000 euros.

Segon port de Catalunya en captures de peix

El port de Vilanova i la Geltrú és el segon de Catalunya en volum de captures de peix(1.670.686 kg), per darrere del port de Barcelona. Si ens referim als ports pesquers competència de la Generalitat de Catalunya, el de Vilanova i la Geltrú és el primer volum de captures de peix. Aquest quilos de peix descarregats amb suposar un valor en venda en llotja del peixos capturats de 8,5 milions d’euros. L’activitat pesquera disposa de 59 embarcacions distribuïdes segones la seva tipologia: arts menors (20), arrossegament (20), encerclament (8), palangre (3) i auxiliars (8).

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 169000

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 645946

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined