Salut amplia a la cirurgia major ambulatòria i als parts la gestió de les baixes directament des de l¿hospital

Salut amplia a la cirurgia major ambulatòria i als parts la gestió de les baixes directament des de l'hospital

query_builder   28 març 2024 10:35

event_note Nota de premsa

Salut amplia a la cirurgia major ambulatòria i als parts la gestió de les baixes directament des de l'hospital

  1. Aquesta nova mesura farà possible evitar gairebé 100.000 desplaçaments anuals innecessaris dels usuaris per fer tràmits a l’atenció primària i comunitària en relació amb aquests motius d’actuació hospitalària
  2. Els dos nous supòsits se sumaran a les baixes per ingrés hospitalari programat o urgent que ja es tramiten des de tots els hospitals del SISCAT
  3. La gestió de les baixes laborals des dels centres hospitalaris s’inscriu en les actuacions de desburocratització de l’atenció primària, per reduir circuits ineficients del personal sanitari que els permeti dedicar més temps a atendre els usuaris


Salut amplia a la cirurgia major ambulatòria i als parts la gestió de les baixes directament des de l’hospital{"name":"2024/03/28/10/38/d6e6105c-e3ec-4e51-b7d2-7613fd4a6be9.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":220083}

Tots els hospitals de la xarxa pública catalana, SISCAT, treballen per ultimar l’adaptació tecnològica i organitzativa dels seus recursos que els permetrà tramitar directament les baixes laborals de cirurgia major ambulatòria (CMA) i de parts, i que evitarà als usuaris haver de desplaçar-se per fer aquesta gestió personalment al seu CAP. D’aquesta manera, s’aconseguirà agilitzar els processos administratius i es millorarà l'experiència del pacient. Salut preveu que els hospitals comencin a oferir progressivament aquest servei als usuaris de tot Catalunya a partir del pròxim juliol.

Aquesta mesura s’ha testat a l’hospital Parc Taulí de Sabadell com a prova pilot –ja finalitzada–, i des d’aquest mes de març els seus usuaris ja poden demanar la tramitació d’aquests tipus de baixes laborals de manera regular. Per la seva banda, els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida seran els següents a prestar aquest servei a partir de la primera quinzena d’abril.

Cirurgia major ambulatòria (CMA)

En el cas de la CMA –una intervenció quirúrgica major què no requereix l’ingrés a l’hospital– es calcula que la pràctica totalitat dels pacients en situació laboral activa, més del 97%, podria demanar un baixa laboral segons el diagnòstic associat.

D’aquest percentatge, un 10% requerirà una baixa inferior a 5 dies, per la qual cosa el centre hospitalari li farà la baixa i l'alta en el mateix acte administratiu.

Pel que fa a la resta de pacients, el centre hospitalari només els farà la baixa i el posterior seguiment es continuarà realitzant des de l'atenció primària i comunitària.

En relació a totes les baixes per CMA, es calcula que la gestió des del centres hospitalaris estalviarà entre 64.000 i 85.000 desplaçaments dels usuaris a l’atenció primària.

La novetat per alguns casos de parts

Quant als parts, el nou tràmit que s’activarà des dels hospitals és l’alta per a les dones que en el moment del part tenien una baixa laboral activa. Atès que es calcula que el 41% de les dones que ingressen a l’hospital per tenir el seu nadó estan en aquesta situació, aquesta nova gestió pot evitar gairebé 17.000 desplaçaments anuals al CAP per gestionar l’alta mèdica.

La gestió de les baixes laborals des dels centres hospitalaris s’inscriu en el marc de la desburocratització de l’atenció primària, i continua la transformació del sistema sanitari de Catalunya cap a un rol més proactiu, que li facilita solucionar situacions que abans havien de resoldre els usuaris. Aquesta iniciativa evita desplaçaments per part de la ciutadania, redueix circuits ineficients i millora la percepció del pacient pel que fa al conjunt de l’acte assistencial.

En conjunt, sumats als supòsits de baixes laborals que ja s’estan tramitant des dels centres hospitalaris del SISCAT, anualment s’aconseguirà evitar una mitjana de 200.000 desplaçaments innecessaris als usuaris de tot el territori. I alhora, millorarà les condicions de treball dels professionals de l’atenció primària, ja que els alliberarà de pressió administrativa i els permetrà augmentar el temps de dedicació a tasques que aportaran més valor assistencial a la ciutadania.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined