DACC

Mascort: "Portem la veu del sector a Europa per una PAC amb menys burocràcia i preus més justos que beneficiï la petita i mitjana pagesia d'arrel familiar a Catalunya"

query_builder   10 abril 2024 13:54

event_note Nota de premsa

Mascort: "Portem la veu del sector a Europa per una PAC amb menys burocràcia i preus més justos que beneficiï la petita i mitjana pagesia d'arrel familiar a Catalunya"

  1. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha exposat que la modificació de la Política agrària comuna (PAC) s’ha de basar en menys controls i burocràcia i preus justos i tenir en compte les particularitats de les regions
  2. “No apostem per la flexibilització de les pràctiques ambientals, apostem per la flexibilització dels controls. Si presumim que els pagesos ho fan bé, perquè ho fan molt bé, no cal que els exigim tants controls sobre la seva activitat”, ha exposat

El conseller d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha mantingut diverses reunions amb assessors i eurodiputats dels àmbits d'Agricultura i desenvolupament rural, Comerç internacional i Comerç just del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea per debatre i analitzar quines modificacions de la Política agrària comuna (PAC) calen. L’objectiu de les reunions de treball, segons ha manifestat el conseller, és “portar la veu del sector a Europa per explicar als legisladors que la PAC ha d’assolir menys burocràcia i preus mes justos i beneficiar la petita i mitjana pagesia d’arrel familiar de Catalunya”.

DACC{"name":"2024/04/10/13/54/082e1b28-2692-4b7f-92b8-cced6f4d64d2.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":181534}

“El compromís del Govern amb la pagesia és més viu que mai. No hem deixat d’estar en contacte perquè les seves demandes són una qüestió prioritària”, ha explicat Mascort.

El conseller ha exposat que les modificacions de la PAC s’han de basar en tres eixos perquè sigui “efectiva”. El primer és que s’ha d’impulsar a partir del compromís del camp català amb l’emergència climàtica. En aquest sentit, ha argumentat la importància d’alleugerir el full de ruta verd amb “menys controls i menys paperassa, més suport i més confiança”.

No apostem per la flexibilització de les pràctiques ambientals, apostem per la flexibilització dels controls. Si presumim que els pagesos ho fan bé, perquè ho fan molt bé, no cal que els exigim tants controls sobre la seva activitat”, ha exposat.

En els darrers 8 anys, la Comissió Europea ha aprovat 196 reglaments o directives que interpel·len directament la producció d’aliments. I l’Estat espanyol ha traduït això en més de 90 normes entre reials decrets, lleis i reglaments, entre altres. No hi ha activitat econòmica que aguanti aquest pes burocràtic.

En segon lloc, ha manifestat que hi ha d’haver “preus justos” per als productes elaborats a Catalunya. “I això depèn del fet que tots i cadascun dels acords que se signen amb països tercers incloguin clàusules mirall amb l’objectiu de protegir la producció local i sostenible”. En aquest punt, ha recordat que, dins les competències del Govern, s’ha impulsat l’Observatori de preus per donar resposta a la problemàtica que afecta el sector agroalimentari català.

Finalment, ha indicat que les polítiques agràries europees s’han de validar tenint en compte les particularitats de les regions: “La Cadena Alimentària Espanyola s’ha demostrat incapaç de donar resposta a la realitat del camp català. Necessitem costos de referència i, per això, hem de ser capaços de construir aquests observatoris que ens donin uns preus de referència que siguin d’obligat compliment.”

Volem que la pagesia del nostre país es pugui guanyar bé la vida i que, a més, les seves explotacions puguin ser sostenibles, tant des del punt de vista ambiental com econòmic. En nom del Govern, reclamem que Europa implementi tots els instruments necessaris perquè el sector tingui uns preus justos per als seus productes”, ha conclòs el conseller Mascort.

4  

Imatges

El conseller Mascort atenent els mitjans de comunicaicó a Brusel·les.

El conseller Mascort atenent els mitjans de comunicaicó a Brusel·les. 181534

El conseller Mascort atenent els mitjans a Brusel·les.

El conseller Mascort atenent els mitjans a Brusel·les. 160493

El conseller durant una jornada sobre com impulsar acords de comerç justos amb països tercers.

El conseller durant una jornada sobre com impulsar acords de comerç justos amb països tercers. 183857

Foto vertical del conseller Mascort a Brusel·les.

Foto vertical del conseller Mascort a Brusel·les. 146261

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined