Acte

Vilagrà: "Avui comenceu més residents que mai al sistema públic de salut català i és una mostra que és una prioritat absoluta i ineludible del Govern"

query_builder   7 maig 2024 20:12

event_note Nota de premsa

Vilagrà: "Avui comenceu més residents que mai al sistema públic de salut català i és una mostra que és una prioritat absoluta i ineludible del Govern"

  1. Prop de 2.000 professionals s’incorporen al sistema públic de salut de Catalunya com a residents, un rècord històric
  2. El Departament de Salut celebra, per segona vegada, l’acte de benvinguda als nous residents de tot Catalunya
La vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà i Pons, durant la seva intervenció a l'acte.{"name":"2024/05/07/20/07/90a981f2-01fb-4318-b304-67ffd6bcc3c4.jpeg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":"180970"}

La vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà i Pons, i el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, han participat aquest vespre a l’acte de benvinguda als nous residents que avui han començat la seva formació al Sistema Nacional de Salut de Catalunya. L’acte, que s’ha fet per segon any consecutiu, ha aplegat més d’un miler de residents de totes les especialitats sanitàries i més de seixanta tutors, a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) de Barcelona.

El conseller Balcells ha obert l’acte donant la benvinguda als 1.856 nous residents i els ha felicitat per haver escollit fer la seva residència a Catalunya: “Heu triat bé i heu triat el millor lloc per fer la vostra especialitat. El nostre és un sistema de primer nivell, de gran categoria, i acollidor, igual que el nostre país. Amb una llengua i cultura pròpia; una llengua que caldrà aprendre per entendre i atendre els vostres pacients, perquè els vostres pacients necessiten també ser atesos amb la seva llengua”.

El conseller també ha remarcat que el sistema de salut està en un moment de transformació, amb la primària com a eix vertebrador, i els ha recordat la importància del treball en equip, perquè “el treball en equip ens fa forts”. Alhora els ha convidat, sobretot, “a retrobar la vessant més humana de la professió”.

Finalment, s’ha adreçat especialment als que són de fora de Catalunya perquè després de la residència, acabin treballant al país: “Us cuidarem perquè us quedeu, perquè ens feu falta. Necessitem que us quedeu i necessitem que ens ajudeu a tirar endavant el nostre sistema de salut”, ha reblat el titular de Salut qui també ha desitjat als nous residents que gaudeixin molt d’aquesta etapa.

Per la seva part, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha destacat que “avui comenceu més residents que mai al sistema públic de salut català i és una mostra que és una prioritat absoluta i ineludible del Govern”. I per això, s’ha fet un “esforç titànic” per posar el sistema al dia després d’anys de retallades. Així mateix, ha explicat que durant aquesta legislatura el Govern ha destinat més recursos que mai, tant econòmics com humans, per dotar a la ciutadania d’uns serveis assistencials i de salut de qualitat.

Durant l’acte, la periodista Laura Grau ha conversat amb cinc residents de cursos superiors que han explicat les seves experiències. Finalment, la música en directe del grup Figa Flawas, format pel duet vallenc Pep Velasco i Xavier Cartanyà, ha servit per clausurar l’acte.

Rècord històric d’incorporacions de residents

Aquest 2024 Catalunya ha superat les xifres d’incorporacions de residents especialistes de la salut de l’any passat i ha assolit un rècord històric: enguany s’ha arribat a un total de 1.856 noves incorporacions de residents de primer any (R1), un 5,27% més respecte al 2023 (amb 1.692 incorporacions), i un 59,3% més que la xifra de professionals que es van incorporar el 2015 (amb 1.1.65 incorporacions).

Les 1.856 incorporacions d’enguany s’han repartit entre totes les regions sanitàries i abracen totes les professions i especialitats (56 en total): medicina, infermeria, psicologia, farmàcia, biologia, física i química (trobareu els quadres de dades al final de la nota).

Cal destacar, també, que la distribució de les places per a la formació dels futurs especialistes abasta des d'hospitals comarcals, amb perfil generalista, fins als grans hospitals terciaris, i des d’unitats docents multiprofessionals d’atenció familiar i comunitària de caire urbà a altres de perfil més territorial i rural. Una varietat, en definitiva, que dona resposta a molts perfils professionals.

Pel que fa a l’origen dels nous residents, les previsions són que pràcticament la meitat són de Catalunya, un 32% d’altres territoris de l’Estat i un 19% de països europeus o extracomunitaris.

A l’acte de benvinguda d’avui, que ha estat multitudinari, hi ha assistit més d’un miler de residents, un 50% dels quals de Catalunya; un 10% del País Valencià; un 25% d'altres territoris de l'Estat, especialment Madrid (6%), i un 15%d'altres països, sobretot d’Argentina, Colòmbia, Perú, Equador i Bolívia.

Pla per atraure i fidelitzar professionals

D’altra banda, amb l’objectiu de donar una millor resposta a la disponibilitat de professionals en tots els àmbits d’atenció i arreu del territori, el Departament de Salut va presentar el març passat unPla d’acció per atraure i fidelitzar els professionals al sistema sanitari. Dotat amb més de 40 M€, aquest pla incorpora 49 accions a curt i mitjà termini que van des de la formació en el grau o la formació sanitària especialitzada i el desenvolupament professional, passant per actuacions en l’àmbit organitzacional, fins a les condicions en la prestació de serveis, per afavorir aquesta captació i fidelització de professionals. També es va aprovar un pla específic per a professionals sanitaris d’atenció primària d’àmbit rural amb incentius específics per a professionals sanitaris.

Satisfacció entre els residents que es formen a Catalunya

Un altre aspecte destacat és que gairebé el 96% dels residents que es formen a Catalunya estan satisfets o molt satisfets amb l’aprenentatge assolit, i gairebé un85% s’inclinarien per repetir la formació al mateix lloc. Així mateix, el 87% el recomanarien a futurs residents, segons indiquen els resultats de l’Enquesta als residents sobre la qualitat de la formació sanitària especialitzada de 2023, feta pel Departament de Salut. La mostra també indica que el 92% dels residents creu que el compliment del seu pla individual de formació és bo o molt bo i gairebé el 86% dels residents estan satisfets amb el procés global de la docència al seu centre.

La Queta

L’acte també ha tingut un espai per a la Queta, la mascota de la campanya Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure”, amb l’objectiu de promoure i facilitar l'ús de la llengua catalana entre els nous professionals del sistema sanitari. En aquest sentit, s’ha ofert als residents informació dels cursos virtuals d’acolliment lingüístic per a personal sanitari resident a través d’un tríptic que conté un codi QR perquè s’hi puguin inscriure. Els cursos, organitzats pel Departament de Salut i impartits pel Consorci per a la Normalització Lingüística, es faran entre el juny i el juliol d’aquest any.

També s’ha obsequiat els residents amb la Guia fàcil per parlar en català amb els pacients, adreçada als professionals sanitaris. L’obra està editada per primera vegada pel Departament de Salut i sota el lema “Molt per cuidar, molt per aprendre”, recull converses bilingües en català i castellà habituals entre el pacient i el professional així com vocabulari de proves, malalties comunes o lesions, entre d’altres.

Aquest compromís amb la llengua catalana s’afegeix a altres accions com, per exemple, la que ha dut a terme aquest any el Govern, amb el programa formatiu “Prescriu-te el català”, de cursos gratuïts i en línia adreçats als professionals de la salut per aprendre i millorar el seu nivell de llengua catalana i que, a dia d’avui, segueixen 3.908 sanitaris.

NOVES INCORPORACIONS DE RESIDENTS

PER REGIÓ SANITÀRIA

TOTAL TERRES DE L'EBRE

25

TOTAL CATALUNYA CENTRAL

101

TOTAL BARCELONA - METROPOLITANA SUD

310

TOTAL LLEIDA

83

TOTAL TARRAGONA

135

TOTAL BARCELONA – METROPOLITANA NORD

427

TOTAL BARCELONA CIUTAT

642

TOTAL GIRONA

133

TOTAL INCORPORACIONS

1.856


NOVES INCORPORACIONS DE RESIDENTS PER ESPECIALITAT

Al·lergologia

8

Anàlisi clínica

10

Anatomia patològica

20

Anestesiologia i reanimació

79

Angiologia i cirurgia vascular

9

Aparell digestiu

29

Bioquímica clínica

8

Cardiologia

26

Cirurgia cardiovascular

5

Cirurgia general i de l'aparell digestiu

43

Cirurgia oral i maxil·lofacial

4

Cirurgia ortopèdica i traumatologia

51

Cirurgia pediàtrica

5

Cirurgia plàstica, estètica i reparadora

8

Cirurgia toràcica

5

Dermatologia medicoquirúrgica i V.

19

Endocrinologia i nutrició

13

Farmàcia hospitalària

29

Farmacologia clínica

8

Geriatria

38

Hematologia i hemoteràpia

22

Immunologia

6

Infermeria de salut mental

58

Infermeria del treball

11

Infermeria familiar i comunitària

171

Infermeria geriàtrica

37

Infermeria obstetricoginecològica

71

Infermeria pediàtrica

43

Medicina del treball

12

Medicina familiar i comunitària

349

Medicina física i rehabilitació

16

Medicina intensiva

40

Medicina interna

72

Medicina legal i forense

2

Medicina nuclear

10

Medicina preventiva i salut pública

13

Microbiologia i parasitologia

13

Nefrologia

17

Neurocirurgia

8

Neurofisiologia clínica

5

Neurologia

24

Obstetrícia i ginecologia

50

Oftalmologia

32

Oncologia mèdica

27

Oncologia radioteràpica

13

Otorrinolaringologia

13

Pediatria i àrees específiques

77

Pneumologia

23

Psicologia clínica

52

Psiquiatria

59

Psiquiatria infantil i de l'adolescència

10

Radiodiagnòstic

43

Radiofarmàcia

3

Radiofísica hospitalària

5

Reumatologia

15

Urologia

17



Material gràfic:

Adjuntem la guia i fotografies de l’acte.


Barcelona, 7 de maig de 2024

4  

Imatges

Fotografia de l'acte durant la intervenció de la vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà i Pons.

Fotografia de l'acte durant la intervenció de la vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà i Pons. 180970

La vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà i Pons, durant l'acte de benvinguda als residents

La vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà i Pons, durant l'acte de benvinguda als residents 178564

Pla més tancat de la vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà i Pons, durant la seva intervenció a l'acte.

Pla més tancat de la vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà i Pons, durant la seva intervenció a l'acte. 109140

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, durant la seva intervenció a l'acte.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, durant la seva intervenció a l'acte. 109626

1  

Fitxers adjunts

Guia fàcil per parlar en català amb els pacients

Guia fàcil per parlar en català amb els pacients
PDF | 5718507

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined