1. Els serveis veterinaris han confirmat nous casos de Llengua blava en 19 explotacions després de rebre les confirmacions del Laboratori de referència de Veterinària d'Algete
  2. La malaltia no afecta l’espècie humana per la qual cosa el consum de llet i carn és segur

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural iniciarà aquesta setmana una campanya de vacunació enfront la llengua blava per tal deminimitzar els efectes adversos d’aquesta malaltia. Aquesta campanya es podrà dur a terme gràcies a la compra d’emergència realitzada pel Departament que permetrà vacunar totes les ovelles i bovins de Catalunya. El pla de vacunació contemplarà iniciar la campanya en les comarques més afectades per la malaltia així com en les comarques més properes per tal d’intentar frenar la seva expansió.

Els serveis veterinaris han confirmat nous casos de Llengua blava a un total de 19 explotacions de 8 comarques (Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, La Selva, Maresme, Osona, Ripollès, Pla de l’Estany) després de rebre les confirmacions del Laboratori Central de Veterinària d'Algete. Aquests se sumen al cas ja detectat el mes de juny. Des de la direcció general d’Agricultura i Ramaderia s’informarà públicament dels nous focus que es puguin confirmar durant les pròximes setmanes a través del web https://agricultura.gencat.cat/llenguablava.

El Departament a finals del 2023 va fer difusió al sector dels focus més propers de la malaltia i va recomanar la vacunació al sector. A l’octubre es va comunicar la presència del serotip 8 a la frontera amb França i al novembre la presència del serotip 4 a Astúries i Cantabria, suposant aquests nous focus un apropament de la malaltia cap al nostre territori. El 10 de juny es va comunicar amb un avís massiu a l’aplicació informàtica de gestió telemàtica ramadera (GTR) que utilitzen els ramaders, l’entrada de la malaltia a Catalunya. I el dia 17 es va reforçar la informació amb l’enllaç a la web on hi ha tota la documentació necessària i un apartat de preguntes freqüents.

La Llengua blava és una malaltia vírica que afecta a remugants domèstics i salvatges, que es transmet d’animal a animal a través d’un vector i no per contacte directe. Concretament es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides, però que en cap cas afecta a les persones. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l’espècie i el serotip. La carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.