- El Govern ha aprovat un acord que assegura el desplegament de l’Estratègia de Reconeixement del Lleure Educatiu
- També inclou accions de suport per millorar el finançament de les entitats i combatre l’impacte de l’emergència climàtica en les activitats de lleure
- L’acord avala els compromisos signats el 6 de juny i l’11 de juliol de 2024 entre el Departament de Drets Socials i les principals entitats de lleure educatiu
El lleure educatiu a Catalunya ha rebut aquest matí un impuls amb l’aprovació, per part del Consell Executiu, d’un acord de Govern que garanteix el desplegament de l’Estratègia de Reconeixement del Lleure Educatiu, així com d’accions de suport a entitats i federacions per millorar-ne el finançament, simplificar tràmits i minimitzar l’impacte de l’emergència climàtica que afecta campaments i activitats.
Aquest acord avala els dos compromisos signats el 6 de juny i l’11 de juliol de 2024 entre el Departament de Drets Socials i les principals entitats de lleure educatiu de base voluntària i comunitària: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans, Esplais Catalans, Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, Acció Escolta de Catalunya, Centre Marista d’Escoltes, Fundació Catalana de l’Esplai, Federació Catalana de l’Esplai i, també, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.
En relació amb l’Estratègia de Reconeixement del Lleure Educatiu preveu que, en el quart trimestre de 2024, s’elabori un full de ruta amb les mesures necessàries per concretar aquesta estratègia de país que ha de garantir a les entitats més estabilitat i poder estendre la seva oferta a tot el país. També es treballarà en un pla per estudiar la possibilitat d’universalitzar el lleure, se’n potenciarà el caràcter d’espai segur i inclusiu i es promourà la participació dels infants per garantir una governança compartida. A més, es reconeixerà la importància de monitors i monitores, dirigents i responsables i es reforçarà la formació dels equips.
D’altra banda, l’acord inclou una sèrie d’accions per millorar el finançament d’entitats i federacions del moviment del lleure i incrementar el suport econòmic que reben. En aquest sentit, se simplificaran i agilitzaran els tràmits administratius i es reforçarà l’acompanyament per abordar-los. També, com preveu l’acord, ja s’ha posat en marxa un espai d’interlocució directe entre la Direcció General de Joventut i les entitats per tractar conjuntament les necessitats de suport econòmic i dissenyar les línies d’ajut a les activitats de lleure de la CONVO 2025. A més, s’enfortirà la transversalitat de l’educació en el lleure en el conjunt del Govern i es reconeixerà l’acció social i comunitària present en el sector.
Finalment, per reduir l’impacte de l’emergència climàtica que afecta els campaments i les activitats, l’acord preveu:
- Obrir una nova línia de finançament perquè les entitats puguin fer front a les despeses dels estudis hidràulics d’inundabilitat dels terrenys d’acampada afectats i als sobrecostos derivats de la reorganització dels campaments per l’emergència climàtica. Aquesta mesura tindrà efectes retroactius des de l’1 de gener del 2024.
- Treballar en un pla director per garantir la viabilitat de les activitats de lleure a la natura, als espais públics de les poblacions urbanes i a les instal·lacions juvenils, tenint en compte l’anàlisi de costos. En aquest sentit, ja s’ha encarregat un estudi per avaluar, amb el conjunt d’agents implicats, l’impacte que genera l’emergència climàtica.
- Facilitar terrenys que permetin fer els campaments amb seguretat i ampliar l’oferta de terrenys actual, a fi de mitigar la problemàtica i resoldre la situació pels cursos vinents. Al setembre, un cop acabi la temporada d’estiu, es posarà en marxa un espai per fer seguiment de la situació dels terrenys d’acampada i començar a organitzar els campaments del 2025.
- Treballar conjuntament en el disseny d’un circuit més àgil i eficient per a la gestió i la tramitació necessària per fer campaments amb l’Agència Catalana de l’Aigua. L’ACA, la DGJ i les entitats signants ja han fet una primera trobada per abordar la millora dels circuits.
La legislatura del reconeixement al sector
Aquesta ha estat la legislatura de l’impuls del sector gràcies a l’aprovació i posada en marxa de l’Estratègia de Reconeixement del Lleure Educatiu a Catalunya. Derivada d’aquesta estratègia, el Govern ha impulsat diverses línies de subvenció que, per primer cop en deu anys, ha incrementat en un 67% les línies que financen les federacions i activitats de lleure educatiu. També per primera vegada, Joventut ha promogut una nova convocatòria dotada amb 300.000 euros per fer front als arranjaments i millores dels locals d’esplais i caus on duen a terme la seva activitat.
En total, la DGJ disposa d’un pressupost de 8,8 milions d’euros per subvencionar entitats i federacions de lleure educatiu per aquest 2024. Aquests ajuts permetran que infants i joves puguin accedir a les activitats en igualtat de condicions, el monitoratge per a nois i noies amb discapacitat, l’execució d’activitats de lleure i la inversió en locals, entre altres mesures.