14 de novembre: Dia Mundial de la Diabetis

Aquest any se celebra el Dia Mundial de la Diabetis amb el lema "La diabetis pot costar-te el ronyó: actua ja!

query_builder   12 novembre 2003 13:49

event_note Nota de premsa

14 de novembre: Dia Mundial de la Diabetis

Aquest any se celebra el Dia Mundial de la Diabetis amb el lema "La diabetis pot costar-te el ronyó: actua ja!

El Dia Mundial de la diabetis 2003 es presenta sota el lema “La diabetis pot costar-te el ronyó: actua ja!”. L’edició d’enguany fa referència a l’afectació del ronyó per causa de la diabetis. Aquesta afectació passa per diferents fases evolutives, i pot arribar a abocar a una insuficiència renal crònica, situació aquesta en la qual el ronyó no pot filtrar la sang i és necessari el tractament substitutiu amb diàlisis o un trasplantament posterior.

Els símptomes d’una nefropatia diabètica no són evidents immediatament, per aquest motiu i per tal de fer-ne el diagnòstic precoç s’utilitza la determinació de l’excreció d’albúmina a l’orina (microalbuminúria). Aquest primer pas permet la intervenció terapèutica en les fases inicials de la malaltia renal diabètica, ajudant a prevenir o retardar la progressió cap a una fallida renal.

Estudis realitzats a Catalunya indiquen que en el cas de les persones amb diabetis tipus 1, després de 20 anys d’evolució de la malaltia, un 44% presenta algun grau d’afectació renal. En persones amb diabetis tipus 2 aquesta situació apareix en el 33,5%, acompanyada d’hipertensió en el 40% del casos. També, segons dades del Registre de Malalts renals de Catalunya, l’any 2000 la diabetis com a malaltia renal primària va ser responsable del 18% dels nous casos que varen entrar en tractament renal substitutiu. 

L’acte central, organitzat per l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC), tindrà lloc a Barcelona, el dissabte, dia 15, durant tot el dia, i consistirà en una carpa instal•lada a l’avinguda de la Catedral on es faran, de forma gratuïta, proves de glucèmia a totes les persones que ho desitgin. Les proves serviran per detectar la possible existència d’una diabetis entre persones que ho desconeixen. A la resta de Catalunya, les delegacions de l’ADC posaran taules informatives al carrer.

2  

Fitxers adjunts

dades diabetis

dades diabetis
DOC | 46

Dades Diabetis

Dades Diabetis
DOC | 47