1. El nou SIE és un dels 4 serveis que s’obriran abans de finals d’any a cada demarcació, que se sumaran als 17 existents a tot Catalunya
  2. També s'amplia l’equip que analitza i gestiona els espais destinats a l’atenció de les violències masclistes, tant residencials com ambulatoris, per millorar els espais existents i poder-ne obrir de nous
  3. L’any 2024, els SIE han atès quasi 11.000 persones de gener a agost, i es consoliden com a servei de referència en l’atenció integral a les dones en situació de violència masclista i als seus fills i filles


Les obres del futur Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Blanes ja estan en marxa. El servei és un dels 4 nous SIE que s’obriran a cada demarcació abans de finals d’any, i que se sumaran als 17 ja existents a tot Catalunya. La rehabilitació de l’espai del SIE de Blanes va a càrrec del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), amb qui el Departament d’Igualtat i Feminismes té un conveni. El CIRE és una empresa pública que té l’objectiu de facilitar la reinserció sociolaboral de les persones internes en centres penitenciaris i educatius de Catalunya.

L’any 2022 es va realitzar un estudi per valorar la necessitat d’obrir nous SIE a Catalunya, així com per ampliar les dimensions d’alguns serveis existents per atendre més dones i els seus fills i filles. La diagnosi va tenir en compte variables com el volum de població, la superfície comarcal o el nombre d’atencions que els serveis de la xarxa de violències masclistes estaven realitzant. Les conclusions han dut a planificar l’obertura de quatre nous SIE aquest 2024 a Blanes, Tàrrega, l’Hospitalet de Llobregat i Vic.

A banda, també s’ampliarà l’equip de professionals que analitza i gestiona els espats destinats a l’atenció de dones i infants víctimes de violència masclista. L’objectiu és millorar els espais existents, així com obrir-ne de nous per donar resposta a les necessitats que es detectin. S’hi inclouen tant els espais destinats a serveis residencials, com són els Serveis d'Acolliment Residencial (SAR) i els Serveis Substitutoris de la Llar (SSLL), com els serveis ambulatoris oberts durant el dia, els SIE i els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).


Gairebé 11.000 dones i infants atesos als SIE aquest 2024

Els SIE de Catalunya han atès 10.798 dones i els seus fills i filles entre els mesos de gener i agost d’aquest 2024. D’aquestes, el 26,4% van accedir al SIE per iniciativa pròpia, el 18,1% derivades pels serveis de Salut, el 13,9% des dels SIAD, l’11,5% pels Serveis Socials Bàsics i el 8,8% pels cossos policials. A més, s’han dut a terme 110.126 sessions, la majoria presencials (el 77%) i la resta telemàtiques.

El SIE és un servei gratuït que ofereix atenció especialitzada i acompanyament jurídic, psicològic i social a totes les dones joves i adultes, així com als seus fills i filles afectats per processos de violències masclistes. La finalitat és facilitar-los el procés de recuperació i reparació de les violències viscudes i del dany patit.