- Del 12 al 20 d’octubre tindrà lloc una nova edició d’aquest esdeveniment, que oferirà visites guiades a finques i granges de pagesos i obradors ecològics, xerrades divulgatives i tècniques sobre la producció i alimentació ecològiques, propostes gastronòmiques i de restauració i activitats infantils i esportives
- L’objectiu de la Setmana Bio és donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques als consumidors catalans. Destaquen les jornades de portes obertes organitzades pels productors ecològics, que constitueixen una oportunitat única per conèixer-los en el seu entorn propi
El proper dissabte comença una nova edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que tindrà lloc del 12 al 20 d’octubre i comptarà amb una trentena d’activitats a les comarques de Girona, promogudes pels agents del sector mateix. L’objectiu de la Setmana Bio, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració de l’Associació Vida Sana, és promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques a tota la població catalana. També, i molt especialment, es vol donar a conèixer els propis actors del sector, ja que moltes de les activitats que apareixen al programa i en què es pot participar durant aquests dies les han preparat i les ofereixen els pagesos i pageses i empreses alimentàries mateixes, així com totes aquelles entitats relacionades amb el sector, que aprofiten aquest esdeveniment per explicar la seva feina entre la població.
En el marc d’aquest esdeveniment, el proper dia 18 d’octubre a les 12 hores, s’ha programat una visita per conèixer la granja de gallines ponedores ecològiques Mas Estrach, del municipi de Fornells de la Selva, que forma part del projecte cooperatiu La Dotzena, a la qual assitiran el director del Serveis Territorials del Departament a Girona, Josep Guix, i el president de la Cooperativa La Dotzena, així com els responsables de la granja.
Aquesta explocatció compta amb un cens de 1.000 gallines i amb un sistema de producció amb naus mòbils, és una de les granges que s’ha sumat al projecte cooperatiu de La Dotzena, primera cooperativa de Catalunya de petits productors d’ous ecològics que s’han unit per comercialitzar els seus ous sota una mateixa marca i fer front conjuntament als reptes del futur i a “l’amenaça” dels grans productors. Aquest projecte també s’explicarà durant la visita.
Com participar-hi?
La Setmana Bio, que enguany arriba a la dotzena edició, presenta un programa d’activitats amb xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, activitats per descobrir la producció i alimentació ecològica tot fent esport, visites guiades a explotacions i altres propostes adreçades a fer conèixer de primera mà a totes les persones interessades què és la producció i el producte ecològics i quines són les seves particularitats i beneficis.
La Setmana Bio disposa d’una plataforma web, https://setmanabio.cat, on hi ha totes les activitats que s’hi organitzen i serveix per inscriure’s-hi o tenir la informació per poder-hi assistir directament, segons sigui el cas. Hi ha activitats obertes en què no cal inscripció, altres en què cal inscriure’s, algunes poden tenir cost, i també hi ha algunes activitats organitzades o promogudes des del Departament d’Agricultura.
Un aparador de la producció eco que es fa a casa nostra
La Setmana Bio es va organitzar per primer cop l’any 2012 per dotar el sector ecològic d’una eina de promoció i amb l’objectiu de poder informar sobre les bondats i les virtuts d’aquest sistema de producció i promoure el consum dels productes ecològics; en la primera edició va participar-hi el sector mateix, reunit en una taula d’entitats promotores, amb la qual es va acordar quin seria el format d’aquest esdeveniment, la gestió i l’organització del qual assumeix el Departament.
Les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells agents relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar com a promotors, així com d’altres entitats i administracions, com ara consells esportius, biblioteques públiques, administracions locals, etc., sense els quals aquesta proposta no seria possible.