Vilanova i la Geltrú {"name":"2025/02/14/13/51/23c9092f-244c-4aff-b427-f01495f19ce0.jpeg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":217145}


  1. El pantalà flotant ha passat a tenir una longitud de 40 metres lineals, una llargada suficient per a amarrar dues embarcacions patrulleres i altres d’auxiliars simultàniament


  1. L’actuació ha anat a càrrec de Ports de la Generalitat i ha comptat amb una inversió de 100.000 euros

El secretari de Mobilitat i Infraestructures i president de Ports de la Generalitat, Manel Nadal, acompanyat de l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, i l’intendent Antoni Sánchez, sotscap de la Comissaria General d’Intervenció de Mossos d’Esquadra, ha visitat avui el pantalà flotant que s’ha ampliat per a poder encabir més embarcacions de la Policia Marítima de Mossos d’Esquadra a la seu de la zona centre, situada al port de Vilanova i la Geltrú. Aquesta actuació permet donar major servei a la Policia Marítima, en un moment que aquest cos s’ha dotat amb més efectius per poder donar major servei en seguretat a l’àmbit marítim i a la ciutadania.


L’actuació ha consistit a afegir dos trams de pantalà flotant de 10 metres de longitud per 2,5 metres d’amplada cadascun. Així, aquest embarcador ara té unes dimensions de 40 metres lineals i 2,5 metres d’amplada. Les obres d’ampliació han anat a càrrec de l’empresa pública Ports de la Generalitat i han suposat una inversió de 100.000 euros.


El 2022, l’Administració portuària va construir un pantalà flotant per guanyar espai d’amarratge i poder donar servei a les embarcacions patrulleres de la Unitat Marítima de Mossos d’Esquadra. Aquest embarcador està situat a l’extrem del moll transversal de la dàrsena pesquera, té un paviment de fusta, una longitud de 40 metres lineals i una amplada de 2,5 metres d’amplada. Aquesta instal·lació queda separada del moll transversal a una distància de 3,5 metres i l’accés es fa a través d’una passarel·la de fusta.


A més, el 2024 es va reconstruir el moll de transversal de la dàrsena pesquera de Vilanova i la Geltrú per tornar a posar en servei el moll als pescadors d’arts menors després que l’estructura patís un col·lapse parcial el setembre de 2023. També es van instal·lar torretes de serveis d’aigua i llum telegestionades per treure la màxima eficiència dels recursos hídrics i energètics i nous punts d’amarratge, amb una inversió de 446.000 euros.


La Policia Marítima de Mossos d’Esquadra


El projecte de Policia Marítima es va iniciar a finals de l’any 2019 amb l’objectiu de crear un servei específic que desenvolupés la seva activitat en l’àmbit marítim i portuari arreu del litoral català, donant un pas per proporcionar un sistema de seguretat integral, continuat i amb presència a tota la costa catalana amb policies especialitzats, dotats de recursos adequats per al desenvolupament de les seves tasques. La Policia Marítima dona resposta a les funcions policials en l’àmbit marítim com a policia integral a tot el territori català, actuant d’acord amb el marc competencial vigent.


Les funcions que exerceix la Unitat de Policia Marítima són les de seguretat ciutadana al mar, vigilància de la navegació, vigilància d’esdeveniments en el mar, ordre públic i vigilància d’infraestructures portuàries i instal·lacions nàutiques. També actua com a policia administrativa, defensa del patrimoni històric i arqueològic, vigilància de les zones marítimes protegides, control i inspecció de pesca, inspecció i vigilància de les activitats marítimes, medi ambient i funcions de salvament marítim amb coordinació amb el servei de salvament i seguretat marítima quan se’ls requereixi.


Un dels trets rellevants de la Policia Marítima de Mossos d’Esquadra és la introducció de la figura de rescatador com un tripulant de la patrullera. Tots els agents tenen la formació i preparació per llençar-se a l’aigua per qualsevol servei en el que sigui necessària aquesta operativa. Aquest és un fet diferencial respecte a altres cossos de seguretat que ofereix versatilitat i moltes possibilitats d’actuació des de les embarcacions.


Actualment, la Policia Marítima disposa de bases nàutiques ubicades a Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar i fa front als prop de 500 quilòmetres del litoral amb patrullatge de proximitat i capacitat de reacció per tota la costa catalana.


3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 217145

Fotografia

Fotografia 258406

Fotografia

Fotografia 430650

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 360749