El Govern ha presentat avui al Parlament el Pla d’Implantació de la TDT aCatalunya, que detalla les actuacions concretes que la Generalitat durà aterme per al desplegament definitiu de la xarxa digital al país. Lapresentació, que s’ha fet davant la Comissió d’Organització i Administracióde la Generalitat i Govern Local, ha anat a càrrec del conseller primer,Josep Bargalló, del Secretari de Comunicació, Enric Marín, i del directorgeneral de Mitjans i Serveis de Difusió Audiovisuals, Santiago Ramentol.

El document exposat a la Cambra referma la voluntat del Govern català d’avançar l’apagada analògica perquè Catalunya esdevingui capdavantera a nivell estatal i europeu en la implantació i consolidació d’aquesta nova tecnologia de difusió.

El cessament de les emissions analògiques començarà l’any 2007 i es completarà al llarg del 2009.

Un dels aspectes més rellevants del Pla és que la implantació de la TDT a Catalunya es farà per illes territorials i per etapes. Les illes territorials, inspirades en el model alemany d’implantació de la TDT, no corresponen a demarcacions administratives, sinó que segueixen criteris purament tècnics –cobertura del senyal per part dels centres emissors -.

Cada illa territorial serà independent de les altres. Aquest sistema permetrà fer un procés ordenat illa per illa i abordar l’”apagada analògica” quan, com a mínim, un 95% de la població del territori corresponent hagi adoptat la TDT.

El Govern de la Generalitat ha definit 44 illes territorials a tot Catalunya, a partir d’un estudi detallat de la xarxa de telecomunicacions i de la cobertura del senyal. Aquestes illes s’agruparan en 22 “projectes territorials” per a la implantació de la TDT, que s’incorporaran progressivament al procés de transició, de manera ordenada.

L’ordre dels 22 projectes s’establirà tenint en compte diferents variables, com ara la lògica tècnica (estructura de la xarxa, afectacions, interferències...), l’oferta de continguts actual (oferta de televisió analògica, de cable, de plataformes digitals, de televisió local...), l’esforç d’adaptació de les instal·lacions col·lectives (edificis amb instal·lació col·lectiva, disponibilitat d’instal·ladors...) i la prioritat sociopolítica.

Més i millor oferta de canals gratuïts

La TDT implicarà que a totes les llars catalanes es vegi una quinzena de canals nacionals en obert, a més dels programes locals. L’augment de programes proporcionarà més i millor oferta de continguts, i això comportarà un major pluralisme i un increment de la competència mitjançant canals generalistes, temàtics o de caràcter local, sempre d’una manera oberta i gratuïta.

Així, a Catalunya es rebran un mínim de 16 programes nacionals i un mínim de 4 locals per demarcació. A aquesta oferta caldrà sumar entre 14 i 20 d’àmbit estatal (Ràdio Televisió Espanyola i operadores privades).

La Generalitat preveu que l’oferta de canals d’abast nacional estarà formada per dos canals múltiplex de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (7 programes en total) més un tercer canal de serveis interactius, un canal múltiple (4 programes) d’àmbit privat i d’abast nacional que gestionarà Emissions Digitals de Catalunya, S.A., un canal múltiple destinat al projecte Euroregió i 24 múltiples locals (96 programes) destinats a 21 demarcacions.

Tots els agents units en una Oficina de Projecte

La implantació de la TDT és complexa, i requereix de l’acció coordinada de tots els agents implicats. Per aquest motiu, el Govern català crearà una Oficina de Projecte que es dedicarà en exclusiva a facilitar la introducció de la TDT a Catalunya i a accelerar-ne la penetració zona per zona per illes territorials fins a completar-ne la digitalització.

En aquest organisme de coordinació, encapçalat per la Direcció General de Mitjans i Serveis de Difusió Audiovisuals, també hi seran la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. El projecte es gestionarà amb els agents clau en la implantació de la TDT:

- Administracions comarcals, provincials i municipals,

- Radiodifusors nacionals, locals i estatals,

- Fabricants i distribuïdors,

- Instal·ladors d’antenes,

- Presidents de Comunitats de veïns,

- Col·lectius de persones amb discapacitats.

L’Oficina de Projecte també comptarà amb una agència de comunicació i un centre d’atenció al ciutadà.

3  

Fitxers adjunts

DOSSIER TDT

DOSSIER TDT
PDF | 999

NOTA DE PREMSA

NOTA DE PREMSA
PDF | 28

PRESENTACIÓ TDT A CÀRREC DEL DIRECTOR GENERAL, SANTIAGO RAMENTOL

PRESENTACIÓ TDT A CÀRREC DEL DIRECTOR GENERAL, SANTIAGO RAMENTOL
PDF | 2500