El Govern engega formalment, a partir d’avui, la transició digital de la televisió. Amb la col•laboració de tots els agents implicats, i amb una dotació pressupostària que durant el 2006 s’aproparà als quatre milions d’euros, aplicarà mesures concretes per tal que Catalunya sigui capdavantera, a nivell estatal i europeu, en la transició cap a la TDT: la creació i l’impuls de l’Oficina Executiva del Projecte, les campanyes de comunicació adreçades a l’opinió pública i el suport a les estratègies d’implantació de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i de les televisions locals són algunes de les iniciatives que s’aplicaran de forma immediata

Però el trànsit digital no s’acaba amb la TDT: en els mesos a venir, la ciutadania s’acostumarà a termes que ara li semblen llunyans, i que molt properament s’integraran a la vida col•lectiva: televisió d’alta definició, televisió a través de la telefonia mòbil, ràdio digital i molts altres conceptes s’incorporaran aviat a una oferta audiovisual en constant evolució, i el Govern ha bastit la seva estratègia considerant el conjunt d’aquest procés de digitalització dels mitjans.

A Catalunya, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) continua exercint de motor de la transició digital, i progressivament ampliarà la seva oferta fins a set canals diferents de TDT en obert. De manera immediata, la televisió pública catalana estrenarà el 28 de novembre un nou canal digital, Canal 300, que emetrà una programació constituïda en un 80% per sèries i per cinema en el 20% restant. Aquest canal de ficció completarà el primer dels dos múltiplex de la CCRTV, juntament amb TV3, el Canal 33/K3 i el 3/24.

 A l’àmbit local, el Govern finalitzarà en els propers mesos els processos d’adjudicació de les llicències de TDT: n’hi haurà 37 de públiques i 59 de privades. En total, 96 a tot el territori de Catalunya, que respondran a un model de televisió de proximitat.

D’altra banda, el Govern central donarà el tret de sortida al trànsit cap a la televisió digital terrestre a nivell estatal el proper 30 de novembre. Aquest dia, els operadors estatals donaran a conèixer les seves noves ofertes de programació. Paral•lelament, el Govern català posarà en marxa diferents campanyes de divulgació per informar als ciutadans de tot el procés, de la filosofia i dels avantatges d’aquest gran canvi tecnològic. La primera d’elles es llançarà aquest Nadal i tindrà continuïtat al llarg dels propers anys.

I és que, independentment de la seva naturalesa jurídica (pública, privada) i del seu àmbit territorial (local, nacional, estatal), la TDT és una gran oportunitat per al conjunt del país i per a les seves indústries culturals. Per aquest motiu, s’ha convocat avui representants de tots els actors implicats en la transició digital.

Finalment, el Govern entén que la transició digital anticipada a Catalunya necessita la coordinació i la complicitat de tots tres nivells de difusió del país: la televisió local, la televisió nacional i la televisió estatal. És per això que, des de l’Oficina de Projecte de molt propera creació, es cercaran -a tots els nivells, entre d’altres amb l’Asociación pro-TDT, d’àmbit estatal- sinergies que garanteixin l’èxit del procés.

Estratègia d’implantació de la TDT a Catalunya

Un dels aspectes més rellevants del Pla és que la implantació de la TDT a Catalunya es farà per illes territorials i per etapes. Les illes territorials, inspirades en el model alemany d’implantació de la TDT, no corresponen a demarcacions administratives, sinó que segueixen criteris purament tècnics –cobertura del senyal per part dels centres emissors. Cada illa territorial serà independent de les altres. Aquest sistema permetrà fer un procés ordenat illa per illa i abordar l’”apagada analògica” quan, com a mínim, un 95% de la població del territori corresponent hagi adoptat la TDT.

El Govern de la Generalitat ha definit 44 illes territorials a tot Catalunya, a partir d’un estudi detallat de la xarxa de difusió i transport del senyal. Aquestes illes s’agruparan en 22 “projectes territorials” per a la implantació de la TDT, que s’incorporaran progressivament al procés de transició, de manera ordenada. L’ordre dels 22 projectes s’establirà tenint en compte diferents variables, com ara la lògica tècnica (estructura de la xarxa, afectacions, interferències...), l’oferta de continguts actual (oferta de televisió analògica, de cable, de plataformes digitals, de televisió local...), l’esforç d’adaptació de les instal·lacions col·lectives (edificis amb instal·lació col·lectiva, disponibilitat d’instal·ladors...) i la prioritat sociopolítica.

Tots els agents units en una Oficina de projecte

 La implantació de la TDT és complexa, i requereix de l’acció coordinada de tots els agents implicats. Per aquest motiu, el Govern català crearà una Oficina de Projecte que es dedicarà en exclusiva a facilitar la introducció de la TDT a Catalunya i a accelerar-ne la penetració zona per zona per illes territorials fins a completar-ne la digitalització.

En aquest organisme de coordinació, encapçalat per la Direcció General de Mitjans i Serveis de Difusió Audiovisuals, també hi seran la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. El projecte es gestionarà amb els agents clau en la implantació de la TDT:

- Administracions comarcals i municipals,- Radiodifusors nacionals, locals i estatals, - Fabricants i distribuïdors, - Col·legis professionals de telecomunicacions i instal·ladors d’antenes, - Administradors de finques.

L’Oficina de Projecte també comptarà amb una agència de comunicació i un centre d’atenció al ciutadà. 

2  

Fitxers adjunts

Resum del pla d'implantació de la TDT a Catalunya (format ppt)

Resum del pla d'implantació de la TDT a Catalunya (format ppt)
PDF | 438

Resum del pla d'implantació de la TDT a Catalunya

Resum del pla d'implantació de la TDT a Catalunya
PDF | 921