 El Parlament aprova un crèdit extraordinari i la Generalitat assumirà la part més important del finançament i ampliarà la seva participació en l’accionariat del 39,4% al 50,2% l’any 2011

 Economia i Finances aportarà aquest any 30 milions d’euros a través d’una ampliació del pressupost que ha aprovat avui el Parlament

 L’ICF, que s’ha encarregat del disseny i de la direcció financera del projecte, concedirà un préstec participatiu de 62 milions d’euros i liderarà un crèdit sindicat de 165 milions d’euros

 Les obres d’ampliació de la Fira al recinte de Gran Via hauran tingut un cost total de 942 milions d’euros

 Fira de Barcelona pagarà un cànon a Fira 2000 fins l’any 2028 en concepte d’ús de les instal·lacions firals que servirà per tornar els préstecs

Amb l’aprovació avui per part del Parlament de Catalunya d’un crèdit extraordinari per valor de 30 milions d’euros, ha culminat avui l’operació de finançament de l’ampliació de Fira Barcelona. Amb aquesta ampliació pressupostària, el Govern de la Generalitat farà efectiva la primera anualitat d’una aportació de capital de 85 milions d’euros i assumeix la part més important del finançament de l’ampliació. D’aquesta manera es dóna compliment al conveni institucional signat entre totes les institucions que formen part de la societat Fira 2000 en què s’estableixen les aportacions econòmiques i les línies de crèdit per finançar la tercera i última fase de les obres del recinte firal del complex de Gran Via. Aquesta tercera fase implica una inversió de 368 milions d’euros. Per finançar aquesta inversió i garantir l’equilibri patrimonial de Fira 2000 SA, el finançament s’ha estructurat de la següent manera:

Conceptes                           2006-11

Aportacions Capital                141

Generalitat                               85

Resta socis                              56

Préstec Participatiu ICF          62

Préstec Sindicat                    165

TOTAL RECURSOS          368

El nou conveni de finançament preveu un increment en la participació de la Generalitat en l’accionariat de Fira 2000, passant del 39,4% actual al 56,7% l’any 2008. Es previst, però, que l’any 2011 la participació de l’Administració catalana sigui del 50,2%. La Diputació de Barcelona entrarà a formar part, també, de Fira 2000 amb una aportació de 15,7 milions d’euros i una participació de 5,7% el 2011.

El conjunt de l’operació de finançament de l’ampliació del recinte firal, que ha estat dirigida per la Secretaria d’economia i dissenyada i dirigida per l’Institut Català de Finances, contempla també la concessió d’un préstec participatiu de 62 milions d’euros per part de l’ICF i d’un préstec sindicat per un import de 165 milions d’euros liderat, també, per l’Institut Català de Finances. En total, la tercera fase de l’ampliació de Fira Barcelona implica una inversió de 368 milions d’euros, finançats amb aportacions de capital de les institucions presents a la Fira 2000 i amb endeutament gestionat per l’ICF. L’inversió prevista per aquesta tercera fase inclou també 44,5 milions d’euros per a la construcció d’un pàrquing a l’avinguda Joan Carles I de l’Hospitalet.

D’aquesta manera culmina l’ampliació de la Fira de Barcelona que es convertirà en la segona més gran d’Europa en superfície expositora, després de Milà. Les obres, que previsiblement acabaran l’any 2009, hauran tingut un cost total de 942 milions d’euros.

Una nova estructura accionarial per a Fira 2000

 D’acord amb el conveni institucional signat entre la Generalitat i les diferents institucions que formen part de Fira 2000 per garantir la inversió necessària per fer front a l’ultima fase de l’ampliació, s’ampliarà el capital de la societat amb aportacions de tots els membres del Consell i la incorporació de la Diputació de Barcelona. Així, a banda dels 85 milions de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona n’aportarà 32 milions; la Diputació de Barcelona 15,6 milions; la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona 4,1 milions; l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat 4,1 milions.

Les aportacions de capital previstes en l’últim conveni institucional faran variar l’estructura accionarial de Fira 2000 SA. Els percentatges de participació s’aniran modificant en fer-se efectives les aportacions per part de les diferents institucions. Així, l’any 2008 la Generalitat elevarà la seva participació en la societat del 39,4% actual al 56,7%, un percentatge que, per altra banda, baixarà al 50,2% l’any 2011. En el cas de les institucions relacionades amb el món local -Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de l’Hospitalet, la Diputació de Barcelona i la Mancomunitat- la seva participació passarà del 34,8% actual, al 29,2% l’any 2008 i al 37,4% al 2011. És important destacar que amb la signatura de l’actual conveni institucional la Diputació de Barcelona entra a formar part per primera vegada de l’accionariat. Finalment, la Cambra de Comerç de Barcelona passarà del 25,8% l’any 2006, al 14,1% l’any 2008, fins al 12,5% el 2011.

Recurs a l’endeutament

A banda de l’ampliació de capital, Fira 2000 recorrerà també a l’endeutament per finançar una part dels 368 milions d’euros necessaris per completar les obres d’ampliació recorrent a l’endeutament. L’ICF ja compta amb l’autorització del Govern per concedir un préstec participatiu a Fira 2000 de 62 milions d’euros amb carència d’amortització de 24 anys. Aquesta modalitat de préstec permetrà que la societat augmenti els seus recursos propis de forma significativa sense que l’entitat prestatària adquireixi drets polítics en el si del seu consell d’administració. A més, el conveni també preveu que Fira 2000 signi un crèdit sindicat amb diverses entitats financeres i liderat per l’ICF, per un import de 165 milions d’euros.

Un cànon fins a l’any 2028

 L’operació de finançament a través de endeutament a llarg termini, dissenyada per l’ICF, preveu el retorn de la càrrega financera associada a aquests préstecs a través d’un cànon en concepte de cessió d’ús de les instal·lacions firals, que Fira de Barcelona pagarà anualment a Fira 2000 fins a l’any 2028. L’import del cànon el revisarà anualment una Comissió Mixta Paritària que es crearà a partir de l’any 2011. Aquesta comissió analitzarà l’evolució dels paràmetres econòmics fonamentals del conveni i valorarà la conveniència de l’actualització dels cànons.

La Fira, una peça clau per a l’economia catalana

El Govern fa una clara aposta per Fira de Barcelona i és plenament conscient que el futur d’aquesta institució passa per consolidar-se en el mercat global de salons a través d’oferir instal·lacions modernes i serveis de primer nivell. Per assolir aquest objectiu és imprescindible finalitzar les obres d’ampliació del recinte Gran Via i accelerar la connexió entre els dos espais firals.

La Fira és una peça clau per a la internacionalització de l’economia catalana: és la gran plataforma que tenen les nostres empreses i les de la resta de l’Estat per obrir-se al món. A més, però, l’activitat econòmica associada als certàmens de Fira de Barcelona té un pes molt notable sobre el PIB català. Un estudi de l’escola de negocis IESE ha estimat que l’activitat econòmica de la Fira representa anualment un 2,4% del PIB català. El mateix informe conclou que l’impacte econòmic de la Fira es tradueix en prop de 41.000 llocs de treball. L’estudi revela que cada euro de despesa operacional de Fira de Barcelona origina 18,2 euros de PIB i 6,8 euros de recaptació fiscal.

El nou recinte de Gran Via: 393.000 metres quadrats d’espai firal

El nou conveni institucional signat entre la Generalitat i la resta de les institucions de Fira 2000 servirà per culminar l’ampliació del recinte firal de Gran Via. D’aquesta manera, un cop finalitzin les obres l’any 2009, Barcelona disposarà d’un espai firal de 393.000 metres quadrats, sense tenir en compte el recinte històric de Montjuïc, i es convertirà d’aquesta manera en el segon més gran d’Europa en superfície expositora, darrera de Milà.

La nova Fira disposarà de 8 pavellons firals i un auditori amb capacitat per a 2.300 persones. Els espais verds situats en el conjunt del recinte firal superaran les 12 hectàrees. El nombre de places d’aparcament total serà de 4.750.

Un projecte d’ampliació en tres fases

El projecte d’ampliació del recinte firal de Gran Via, que va començar l’any 1997, s’estructura en tres fases. La primera, amb una inversió de 144 milions d’euros, va permetre la construcció dels pavellons 2 i 3, a més de 1.200 places d’aparcament.

La segona fase, encara en obres, inclou l’edificació dels pavellons 1, 4, 6, 8 i la construcció de l’espina central que uneix els diferents pavellons i que permetrà als visitants desplaçar-se pel recinte amb comoditat. Aquest espectacular carrer major de la Fira, que tindrà més d’un quilòmetre de llarg, constitueix un dels elements més emblemàtics del recinte Gran Via.

Finalment, amb les obres de la tercera fase, que es previst que finalitzin l’any 2009, es posarà el punt i final al projecte d’ampliació. En aquest tram, es construiran els pavellons 5 i 7, a més de 8 hectàrees de zona verda i de l’Auditori. Aquest edifici, que comptarà amb múltiples sales de reunions en la planta superior que permetran complementar els serveis que ofereix el recinte firal, estarà connectat amb la planta baixa del pavelló 8. Es tracta d’un espai de 19.000 metres quadrats destinat a congressos i convencions, que també és un complement del pavelló 8, de 50.000 metres quadrats, ja que conjuntament l’edifici auditori i el pavelló 8 configuren un gran centre d’una estructura molt flexible que permet acollir tota mena d’esdeveniments firals o congressuals. Aquesta fase també preveu la construcció del pàrquing de l’Avinguda Joan Carles I, amb 2.300 places d’aparcament.

Actualment ja es troben en funcionament els pavellons 2, 3, 4 i 6 i és previst que el proper mes de setembre s’inauguri el pavelló número 8, juntament amb l’aparcament i el seu tram d’espina central.

1  

Fitxers adjunts

Documentació complementària

Documentació complementària
PDF | 30