El Departament de Treball i Indústria, els empresaris i les organitzacions sindicals estableixen mecanismes per evitar les contractacions il·legals
El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) destina més d’un milió d’euros a la gestió de la campanya de treballadors temporers de l’any 2005
El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, ha presidit avui dissabte la signatura de l’acord marc que garanteix una ordenació adequada de la campanya al camp català
El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) destina una partida d’1.030.295 euros a la gestió de la campanya de treballadors temporers de l’any 2005, segons l’acord marc signat, avui dissabte, sota la presidència del Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé. Es preveu que entre deu mil i quinze mil persones treballin en aquesta campanya, la majoria a les comarques de Lleida.
Aquest acord, que garanteix una adequada organització de la campanya al camp català ha estat possible gràcies a les actuacions i reunions que han mantingut el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i les principals organitzacions empresarials i sindicals del sector agrari. “Volem que el camp pugui tenir les persones que necessita per dur endavant la seva activitat”, ha dit el Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, qui ha afegit que “ el sector agrari, contractadors i contractats, ha de tenir la tranqul.litat de que ho està fent bé i, a més a més, sense la competència deslleial de qui no ho fà bé”. Rañé confia en que, “ aquest acord de tothom ens permet endreçar la situació de la temporada i resoldre els temes”
Segons ha declarat el Conseller de Treball i Indústria, “tots treballem amb la idea de que es contracti aquelles persones que tinguin la seva situació a Catalunya regularitzada”. Rañé ha assegurat que “ el fet de que la contractació sigui per escrit permetrà a la gent del camp un accés a la mà d’obra de temporers que necessiten amb les condicions de legalitat, normalitat, funcionament efectiu i rapidesa”.
L’acord preveu la contractació de 108 persones per gestionar aquesta campanya, 84 en col·laboració amb els ajuntaments i 24 amb el suport de les entitats sense ànim de lucre que hi participen.
L’objectiu de l’acord marc és millorar el procés d’intermediació laboral, l’acolliment, la gestió dels fluxos migratoris i la presència ordenada en el territori dels temporers. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) realitzarà a través de les seves oficines la intermediació laboral. Les organitzacions empresarials i sindicals es comprometen a registrar les demandes dels treballadors temporers, i a gestionar les demandes i les ofertes de treball temporer per a la campanya.
Així les contractacions dels temporers gaudiran de totes les garanties, perquè la normativa vigent no obligava els empresaris a la redacció escrita dels contractes si tenen una durada inferior a quatre setmanes. També es facilitarà un allotjament si el domicili habitual del temporer es troba a més de 75 kilòmetres del lloc de treball. La jornada laboral màxima queda fixada en 50 hores setmanals. Algunes d’aquestes mesures es van incorporar a l’acord interprofessional sobre matèries concretes del sector que van signar les organitzacions empresarials i sindicals, el passat dia 13 de maig a Lleida.
Una altre de les novetats per a agilitar les tasques d’intermediació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) és la incorporació de 3 oficines mòbils que es desplaçaran pel territori per facilitar, tant a treballadors com a empresaris, la més ràpida i efectiva de les respostes amb el mínim desplaçament. Dues estaran en funcionament durant tota la campanya, des del dia 1 de juny al 30 de setembre. La tercera oficina mòbil reforçarà el dispositiu en el moment més intens de la temporada, és a dir, del 15 de juliol al 15 d’agost. Aquests vehícles faran rutes itinerants per les poblacions més allunyades de les Oficines de Treball de la Generalitat (OTG). La gestió de tots els processos d’intermediació es farà amb l’aplicació informàtica del Servei Públic d’Ocupació, tant en les oficines del SOC com en les dependències dels agents socials col·laboradors. Aquesta aplicació assegura la màxima transparència, control de la gestió i permet disposar d’informació estadística permanentment actualitzada.
1