
La consellera del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, acompanyada de Marta Selva, presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), ha presentat aquest matí el “Servei d’intervenció en crisis greus en l’àmbit de la violència masclista”. Aquest servei posa a disposició dels municipis recursos professionals immediats i especialitzats per facilitar l’inici d’un procés de reparació de les conseqüències traumàtiques d'un acte greu de violència masclista.
L’ICD ha realitzat al llarg del mes de gener una àmplia campanya informativa, adreçada a tots els ens locals de Catalunya, sobre el funcionament d’aquest servei que funciona de forma pilot des de principis de l’any 2006. Al llarg d’aquest període de proves, l’ICD ha ofert aquesta intervenció en un total de 27 ocasions.
La campanya informativa que s’ha realitzat enguany facilita que a partir d’ara els ajuntaments puguin actuar preventivament i disposin de la informació necessària sobre com actuar en cas de trobar-se en una situació de crisis greu en l'àmbit de la violència masclista.
La intervenció que ofereix l’ICD, i que ja s’ha dut a terme en 14 ocasions (11 en casos de víctimes mortals i 3 en casos d’agressions molt greus) consisteix en una assistència psicològica immediata i especialitzada en traumes molt greus i d’una durada limitada. Les i els professionals es desplacen fins al lloc de l’incident amb la màxima celeritat a fi i efecte de mobilitzar els recursos de les persones afectades per influir positivament en el trasbals emocional durant el període de crisi, de dol i de patiment extrem.
En total, s’han beneficiat d’aquest servei 98 persones, entre víctimes, familiars i altres persones de l’entorn de la situació de crisi. En cadascuna d’aquestes intervencions ha calgut realitzar entre 2 i 4 sessions.
Resum quantitatiu de les intervencions pilot realitzades:
Any | Nombre de vegades que l’ICD ofert el servei | Nombre d’intervencions realitzades |
2007 | 15 | 10 |
2006 | 12 | 4 |
Total | 27 | 14 |
El servei s’adreça a:
· Les dones que han patit actes molt greus de violència masclista.
· A les filles i fills, i a l’entorn familiar de la víctima.
· A les i als professionals implicats en l’ajuda a aquestes vícitimes.
Realitzar aquesta intervenció permet:
· Atenuar l’esdeveniment estressant i alleugerir l’impacte immediat mitjançant una primera ajuda emocional.
· Limitar els trastorns psicològics a mitjà i llarg termini, especialment la patologia de l’estrès postraumàtic.
· Enfortir els recursos naturals de les persones per fer front a la situació, activant les seves capacitats manifestes i latents.
Els objectius del servei són:
· Alleugerir el dolor i el patiment de les filles i fills i altres familiars, així com el de les persones professionals que han estat implicades en l’ajuda a la víctima.
· Facilitar un procés de reparació de les conseqüències traumàtiques de l’esdeveniment.
· Oferir suport i recursos professionals immediats a fi i efecte de facilitar la resolució de la crisi de la forma més constructiva possible.
Aquest servei també inclou altres intervencions comunitàries, en col·laboració amb entitats, com l’oferiment de xerrades per actuar en la prevenció de la violència masclista a través de la sensibilització social.
Totes les intervencions que es realitzen es desenvolupen de forma coordinada amb els recursos professionals que ja existeixen a la localitat de les persones afectades i en col·laboració amb l’ajuntament i /o consell comarcal corresponent.
L’ICD també ofereix els serveis de la Línia 900 900 120 d’atenció telefònica i l’adreça de correu electrònic 900900120@gencat.cat per a les dones en situació de violència, que funciona durant les 24 hores del dia, 365 dies l’any per oferir atenció de forma gratuïta i confidencial a totes les dones que puguin patir una situació de violència en qualsevol de les seves formes.
Al llarg de l’any passat, aquesta línia va rebre un total de 10.428 trucades (que suposen una mitjana mensual de 869) referides, en un 61,4%, a maltractaments psicològics i, en un 35,9%, a maltractaments físics.
1