La consellera de Justícia, Montserrat Tura, i el secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, han presentat aquest matí les conclusions de la Taula de la Mobilitat de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat.
La Taula de la Mobilitat es va constituir el 9 de maig de 2007 amb la participació dels departaments de Justícia i Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, els ajuntaments de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, l’Entitat Metropolitana del Transport, l’Autoritat Metropolitana del Transport Metropolità, els operadors de transport públic, els representants dels cossos judicials i els sindicats en representació dels treballadors.
L’objectiu d’aquest òrgan de participació i consulta ha estat l’estudi de la mobilitat generada per la Ciutat de la Justícia i l’elaboració de propostes de millora per garantir-hi l’accés de tothom que hi treballi o la visiti en condicions òptimes, especialment en transport públic per tal de minimitzar l’impacte ambiental.
El metro, el transport més utilitzat
De l’anàlisi de l’actual demanda per desplaçar-s’hi es desprèn que els jutjats de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat reben 12.500 persones diàriament, de les quals un 20% treballen a l’Administració de justícia. En aquest percentatge, el personal funcionari representa un 81%; els magistrats, un 6%; els secretaris judicials, un 6%; els fiscals, un 5%, i els forenses, un 2%. Per la seva banda, els visitants suposen el 80% del total de persones que acudeixen als jutjats, la majoria dels quals, un 61%, són afectats; un 25%, advocats; un 6%, procuradors, i el 8% restant, estudiants i altres tipus de visitants.
El metro és el mitjà de transport més utilitzat pels treballadors, amb un 30% dels viatges, seguit de les combinacions de mitjans de transport —com ara cotxe i tren o autobús i metro—, la xarxa de Renfe, l’autobús i, per últim, el cotxe. S’observa així el predomini dels mitjans sostenibles, que s’utilitzen en el 70% dels viatges.
Pel que fa als visitants, el metro també és el mitjà de transport més utilitzat (un 25% dels viatges), seguit dels desplaçaments en cotxe, a peu i en moto.
Es calcula que la mobilitat generada pel nou complex de la Ciutat de la Justícia serà d’uns 15.563 desplaçaments diaris només d’entrada. La xifra total (suma del trànsit d’entrada i sortida) serà de 31.125.
Un cop inventariada l’oferta de transport públic actual a la zona, es pot concloure que satisfà les necessitats del 70% del personal que hi treballa i del 76% dels visitants que accediran a la Ciutat de la Justícia.
Les conclusions
Per millorar aquesta cobertura, amb l’objectiu que es mantingui l’ús majoritari del transport públic i augmenti progressivament en el futur (especialment amb l’arribada de la línia 9 de metro), la Taula de la Mobilitat ha elaborat propostes en cinc àmbits diferents.
Pel que fa al transport públic, acorda la modificació de les línies 109 i 72 d’autobús, l’increment de la freqüència de pas de les línies 109, 72 i 65 d’autobús, i la prolongació de les línies LH1 i LH2 fins a la Ciutat de la Justícia. També es preveuen canvis en la localització de parades d’autobusos i taxis a la Gran Via.
En l’àmbit del transport privat, les propostes estan centrades en la distribució eficient de l’oferta d’aparcament, que inclou 1.700 places d’aparcament soterrani per a cotxes i 274 places a la superfície per a motos. Aquesta dotació inicial s’anirà reconvertint segons l’evolució de la demanda.
La Taula de la Mobilitat també proposa mesures correctores en la infraestructura viària i l’urbanisme de l’entorn, com ara la redefinició del carrer General Almirante i la intervenció a la plaça Ildefons Cerdà per donar prioritat al transport públic.
Els desplaçaments a peu i amb bicicleta s’han estudiat, així mateix, des de diferents punts de vista. Les distàncies des de l’estació de metro de Santa Eulàlia (L1) i l’estació d’Ildefons Cerdà dels Ferrocarrils de la Generalitat, es recorren en set i cinc minuts, respectivament. Les propostes per a aquests itineraris tenen com a objectiu millorar l’accessibilitat amb mesures diverses: apropar els passos de vianants al recorregut lògic en direcció a la Ciutat de la Justícia, potenciar nous eixos per als vianants des de les parades d’autobús i connectar la zona amb la xarxa de carril bici. En conseqüència, també es preveuen aparcaments de bicicletes tant a l’interior (per a treballadors) com a l’entorn.
Per últim, en l’àmbit de la gestió de la mobilitat, les mesures correctores preveuen la implantació d’un programa de cotxe compartit, la millora de la informació sobre els itineraris cap a la Ciutat de la Justícia a la sortida de les estacions de metro i ferrocarril i a les principals vies d’accés, i l’elaboració d’una guia informativa d’alternatives de transport públic.
En aquest sentit, la Taula de la Mobilitat ha considerat necessari, d’una banda, designar un coordinador de mobilitat i, de l’altra, constituir-se com a comissió tècnica permanent per fer un seguiment de la mobilitat associada a la Ciutat de la Justícia que estableixi, quan siguin necessàries, noves línies d’intervenció.1