• El cap de l’Executiu subratlla la vigència del guardó després de 25 anys “en uns moments en què el nostre país està en uns processos polítics, però també socials i ciutadans, molt orientats al món
  • El jurat del premi destaca “la determinació i coratge de les guardonades en la defensa dels drets humans”
Fotografia de la Roda de Premsa
El president Mas anunciant les guanyadores
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet públic, aquest migdia, des del Palau de la Generalitat que el jurat del Premi Internacional Catalunya ha escollit per unanimitat a Gro Harlem Brundtland i Malala Yousafzai com a guanyadores de la 25a edició del guardó.
 
El cap de l’Executiu ha assegurat que, en els dos casos, són dones que destaquen “per la seva determinació i coratge en la defensa dels drets humans”, actituds que són les que ha valorat el jurat del premi.
 
En el cas de Gro Harlem Brundtland, el jurat ha reconegut la seva capacitat de “connectar salut i medi ambient, tant amb la prestació directa de serveis com des de l’àmbit polític i estratègic”. En el cas de Malala Yousafzai, s’ha valorat el fet que hagi estat “lluitant i jugant-se la vida pel dret a l’educació, des de ben petita i en un context molt difícil”.
 
El president ha afegit que la lluita de Malala ha servit també perquè, gràcies a la seva projecció internacional posterior, “s’ha convertit en una figura molt notòria que pot inspirar la lluita pels drets humans arreu del món i que pot ajudar a què moltes nenes i noies tinguin el seu dret a l’educació en països on no el tenen”.“Malala és un signe de gran coratge, de gran valentia, d’aquelles persones que saben plantar-se en el moment que cal i que molt sovint ho fan soles, però ho fan”, ha afegit el cap de l’Executiu.
 
 
25 anys del Premi Internacional Catalunya
 
Aquest any el Premi Internacional Catalunya (PIC) celebra el seu 25è aniversari, un quart de segle en el qual s’han premiat 29 personalitats i hi han concorregut més de 1.300 noms presentats per més de 1.500 institucions d’arreu del món.
 
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha destacat que és un “premi de prestigi en el context de tot el món” i que, aquest fet, des d’una òptica catalana, “tenia tot el seu sentit quan va néixer i també el té en aquests moments en què el nostre país està en uns processos polítics, però també socials i ciutadans, molt orientats al món”.
Amb aquesta voluntat de projectar el país arreu, ha afegit el president, “tenir plataformes i aparadors com el PIC aparadors, ens donen relleu internacional, visibilitat en el món i, a més, qualitat i prestigi”.
 
El quart de segle d’existència del guardó també ha servit, com ha subratllat el president en la seva intervenció, perquè “la gent de Catalunya conegui millor figures de relleu internacional que poden aportar molt a la millora intrínseca de la societat catalana”. Per tant, ha dit, el premi compleix un doble objcetiu: “nosaltres aportem al món amb aquest premi, però el món ens aporta a nosaltres, a través de la contribució de figures de primeríssim nivell, que la societat catalana tingui millors referents i pugui anar millorant”.
 
En aquesta llarga trajectòria, el president ha destacat també el paper clau que va tenir Baltasar Porcel, juntament amb Ricard Bofill i l’impuls del president Jordi Pujol, que van ser els impulsors del naixement del PIC. El cap de l’Executiu ho ha dit acompanyat del president delegat del Premi Internacional Catalunya, Xavier Rubert de Ventós.
 
El Premi Internacional Catalunya, creat el 1989 per la Generalitat, reconeix anualment aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. Un total de 29 personalitats han rebut aquest guardó i l’any passat es va concedir a l’expresident del Brasil, Lula da Silva. El premi està dotat amb 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies.
 
El jurat està presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, i integrat per personalitats rellevants del món de la ciència, l’economia, les arts i la cultura. Els membres d'aquesta edició són: l’arquitecte Ricard Bofill, el crític d’art Juan Manuel Bonet, l’escriptor i editor Josep Maria Castellet, l’historiador Agustí Colomines, el polític i economista Jacques Delors, la soprano Barbara Hendricks, el filòsof Edgar Morin, el diplomàtic Ambler Moss, la lingüista Mary Ann Newman, l’escriptor i filòsof Josep Ramoneda, el sociòleg Richard Sennett, el filòsof Gianni Vattimo, la biòloga Anna Veiga, i el físic Jorge Wagensberg. Xavier Rubert de Ventós és el president delegat del premi i Teresa Sala n'és la secretària.
 
Enguany han concorregut al Premi Internacional Catalunya un total de 166 candidatures provinents de 54 països. El Premi es lliurarà el proper 26 de juliol, a les 19 hores, en un acte solemne que se celebrarà al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
 

1  

Imatges

Fotografia del president anunciant les guardonades amb el Premi Internacional Catalunya

Fotografia del president anunciant les guardonades amb el Premi Internacional Catalunya 512

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa xxv Premi Internacional Catalunya

Dossier de Premsa xxv Premi Internacional Catalunya
DOCX | 632