Davant la informació que publica avui el diari El Mundo titulada “Mas ordenó un informe que clasifica a los periodistas según su apoyo al soberanismo”, la Secretaria de Comunicació del Govern vol fer les següents consideracions:
 
1.       És rotundament fals que el President de la Generalitat, Artur Mas, hagi encarregat cap informe per avaluar la ideologia dels periodistes.
 
2.       La Secretaria de Comunicació del Govern va encarregar a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull dos informes: un sobre “El tractament periodístic de la política catalana als mitjans nacionals, espanyols i internacionals. De la Diada de 2012 a les Eleccions al Parlament; i un altre sobre “El pluralisme i equilibri en la cobertura de la política catalana als mitjans nacionals, espanyols i internacionals. De la Diada de 2012 a les Eleccions al Parlament”. Tot i que el CAC elabora informes de pluralitat, aquests només fan referència al seu àmbit competencial. L’informe encarregat per la Secretaria és més ampli i inclou mitjans audiovisuals, digitals, radiofònics i impresos d’àmbit de difusió català, espanyol i internacional.
 
3.       L’encàrrec a la Facultat de Comunicació Blanquera de la Universitat Ramon Llull, que va ser elaborat pel seu centre d’investigació Digilab, tenia com a finalitat disposar de dades objectives de caràcter quantitatiu sobre el tractament periodístic de la política catalana, així com del pluralisme i l’equilibri de les informacions, presentades en tres grans blocs: mitjans nacionals, mitjans espanyols, i  mitjans internacionals. Aquestes dades permeten, entre d’altres coses, valorar de manera objectiva les acusacions recurrents que rep l’espai de comunicació català de manca de pluralisme i pensament únic i poder-lo comparar amb l’espai de comunicació espanyol i internacional per extreure’n conclusions basades en dades i no en opinions o prejudicis.
 
4.       Al marge d’altres conclusions que permeten extreure els estudis, la Secretaria de Comunicació, un cop rebuts i analitzats els estudis, considera que les acusacions de manca de pluralisme i “pensament únic” que habitualment s’adrecen a l’espai de comunicació català són infundades i no s’ajusten a la realitat dels fets. En aquest sentit, una anàlisi acurada de totes les dades que es recullen  permeten afirmar que l’espai de comunicació català analitzat presenta un major grau de pluralitat.
 
5.       Aquests estudis acadèmics són de caràcter general i ho són també les conclusions. Presenten una fotografia general sobre els tres espais de comunicació: català, espanyol i internacional. En cap cas hi ha referències a periodistes concrets ni valoracions sobre mitjans de comunicació de manera individualitzada.
 
6.       Els informes íntegres els podeu trobar a com a documents adjunts.
 

 

2  

Fitxers adjunts

El tractament periodístic de la política catalana als mitjans nacionals, espanyols i internacionals de la Diada de 2012 a les Eleccions al Parlament

El tractament periodístic de la política catalana als mitjans nacionals, espanyols i internacionals de la Diada de 2012 a les Eleccions al Parlament
PDF | 19576

Pluralisme i equilibri en la cobertura de la política catalana als mitjans nacionals, espanyols i internacionals

Pluralisme i equilibri en la cobertura de la política catalana als mitjans nacionals, espanyols i internacionals
PDF | 6510