El president Mas, durant la presentació

President Mas "Volem una hisenda moderna i integral per fer una Catalunya millor"

query_builder   20 febrer 2014 14:04

event_note Nota de premsa

President Mas "Volem una hisenda moderna i integral per fer una Catalunya millor"

Presentació Tributs
 
·        El cap de l’Executiu apel·la a “recollir l’esperit de la Mancomunitat per treure el màxim rendiment als instruments que tenim”
 
·        Artur Mas ha presentat avui, juntament amb els presidents de les quatre diputacions catalanes, Tributs de Catalunya, un primer pas cap a un nou model de gestió tributària
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apel·lat aquest matí a recollir “l’esperit de la Mancomunitat” a l’hora de construir la “hisenda catalana integral i moderna que volem  per fer una Catalunya millor”. El cap del Govern ha assegurat que un dels errors del catalanisme modern ha estat no “haver-nos ocupat prou de construir una hisenda pròpia, que és un pilar fonamental i essencial de qualsevol concepte d’autogovern, com s’està demostrant en aquest moment de pulsions centralistes en què a través de lleis i del control financer s’està disminuint l’autogovern”. 
 
Artur Mas ha assegurat que “durant dues dècades hem posat més l’accent a construir l’autogovern des del punt de vista de les competències i aquí hem arriscat molt perquè hem creat estructures sense tenir el finançament adequat i ara en paguem les conseqüències”. Per això, ha insistit a seguir la línia marcada per Prat de la Riba, que “va fer inventari del que hi havia al país i va treure el màxim rendiment possible de les eines i instruments que teníem”. Ara nosaltres hem de recollir l’experiència sòlida i eficaç de la Generalitat i de les Diputacions en matèria de gestió tributària i treure-li el màxim rendiment possible”.
 
El president s’ha expressat així en el decurs de l’acte de presentació de Tributs de Catalunya, una xarxa d’oficines d’atenció al contribuent desplegada a tot el territori català, amb l’objectiu d’oferir un servei de finestreta única, i que suposa un primer pas d’un nou model de gestió tributària. Tributs de Catalunya és el resultat del Conveni marc signat el 19 de setembre de 2012 entre l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) i les 4 diputacions catalanes, i mitjançant el qual es gestionaran els tributs locals que fins ara gestionen les diputacions locals, així com els tributs propis i cedits per l’Estat, que gestiona la Generalitat mitjançant l’ATC.
    
 
Una aposta per una Catalunya millor
 
En el decurs de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha subratllat que la presentació d’avui es tracta “d’un pas intermedi en el camí per tenir una hisenda pròpia catalana, que ens doni autonomia financera, que ens permeti recaptar i gestionar tots els impostos que s’han de pagar en aquest país, i que sigui moderna, que vol dir l’oportunitat de construir un país millor”.
 
En aquest sentit, Mas ha afirmat que la futura hisenda catalana “no podrà ser una calcomania de l’agència tributària estatal, sinó quelcom de nou i més modern i proper”. Això vol dir més proximitat a les persones, millor servei, menys frau fiscal i més cooperació i no tanta repressió”, en contraposició, ha explicat, al sistema tributari a Espanya que té, ha dit, “una part de modernitat però conviu amb un nivell de frau fiscal dels més alts de la Unió Europea, i està basat en el concepte d’esprémer la gent, amb un caràcter repressiu i no de cooperació”.
 
El president Mas ha posat l’èmfasi en la cooperació institucional com la base de la nova hisenda, i ha assegurat que “si ens adrecem a la població en aquests termes trobarem un clima millor i més modern, que permetrà fer entendre als ciutadans que a través del compliment estricte de les seves obligacions fiscals el que s’està fent és que l'economia sigui més moderna, el país estigui millot equipat i, sobretot, que l’estat del benestar estigui sòlidament fonamentat”.
 
“No és un pols contra ningú”
 
El cap de l’Executiu ha volgut deixar clar també durant la seva intervenció que la creació de la hisenda pròpia "no és un pols que les institucions catalanes fan a l’Estat espanyol” sinó que, ha afirmat, “és una aposta a favor d’una Catalunya millor”. “No podrem evitar alguna d’aquestes interpretacions, però no en fem gaire cas, perquè l’ànim del país ha estat adreçat principalment a intentar construir un país millor”, ha continuat.
 
“La batalla que està portant Catalunya, democràtica i pacífica, no és una batalla existencialista, és una batalla de fons per poder disposar dels instruments que necessitem per fer un país clarament millor”, ha dit el president, i ha afegit “no es pot construir un edifici sòlid i modern si no tens les eines precises i dins d’aquest edifici, la hisenda pròpia és una peça fonamental”.
 
Prèviament al president de la Generalitat, hi han intervingut els presidents de les quatre diputacions catalanes: Joan Reñé (Lleida); Joan Giraut (Girona); Josep Poblet (Tarragona), i Salvador Esteve (Barcelona); el director de l’Agència Tributària de Catalunya, Lluís Franco, i el president delegat d’Hisenda, Recursos interns i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, Carles Rossinyol.
 
Per part del Govern, també han assistit a l’acte la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega; el portaveu i conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
 
  
Un nou model de gestió tributària
 
 
La xarxa Tributs de Catalunya prestarà un servei homogeni a tot el territori. Suposarà una simplificació dels processos gràcies a la creació de la finestreta única pel que fa als tributs gestionats per l’ATC i els d’àmbit local; i comportarà una millora de l’eficàcia en la gestió dels tributs de cada administració gràcies a la informació compartida, millorant la lluita contra la morositat i el frau fiscals.
 
Tributs de Catalunya neix amb un potencial de 1.399 empleats públics i amb una xarxa de 152 oficines tributàries, repartides per tota la geografia de Catalunya. En una primera fase, s’ha interconnectat 53 oficines que constitueixen una finestreta única on els ciutadans podran realitzar tràmits sobre els tributs gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya i els d’àmbit local. Gradualment, la xarxa s’anirà estenent fins arribar als 152 punts d’atenció al servei del ciutadà.
 
Les 53 oficines tributàries es distribuiran de la manera següent:
 
-       Agència Tributària de Catalunya: 4 oficines
-       Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona: 21 oficines
-       BASE – Gestió d’Ingressos de la Diputació de Tarragona: 10 oficines
-       Xarxa Local de Municipis de la Diputació de Girona: 8 oficines
-       Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals de la Diputació de Lleida: 10 oficines
 
A partir d’ara, els ciutadans podran adreçar-se a les oficines dels organismes tributaris de les diputacions per realitzar certs tràmits relacionats amb els tributs que gestiona l’ATC i, a la inversa, els contribuents també podran acudir a les oficines de l’ATC per fer gestions relacionades amb els tributs locals.
 
Pel que fa a la recaptació, els òrgans de la xarxa Tributs de Catalunya han de poder dur a terme totes les actuacions de recaptació relatives als deutes derivats de la seva gestió tributària i als deutes de dret públic de la Generalitat de Catalunya.
 
Al portal tributs.cat els ciutadans podran localitzar amb facilitat l’oficina més propera al seu domicili a través del cercador d’oficines.
 
 Nota: S'adjunta Powerpoint de la presentació

2  

Imatges

Presentació Tributs (1)

Presentació Tributs (1) 567

Presentació Tributs (2)

Presentació Tributs (2) 829

1  

Fitxers adjunts

Powerpoint Tributs de Catalunya

Powerpoint Tributs de Catalunya
PPTX | 1200

undefined
undefined
undefined
undefined