Consellera Verge: “Ens sentim hereves de les històries d’aquestes dones referents i volem que siguin referents per a tota la societat


Una cinquantena de persones han recordat la tarda d'aquest dimarts la figura de Caterina Casas i Maymó (Molins de Rei, 1888-1974) com a pionera del municipalisme femení. Ha estat l’acte central de la commemoració dels 50 anys de la mort de Casas, impulsat per l’Institut Català de les Dones i celebrat a la Federació Obrera de Molins de Rei. Durant l’acte s’ha presentat l’exposició elaborada per difondre el llegat de Casas, primera dona amb un càrrec públic a l’Ajuntament de Molins.

L’acte ha estat presidit per la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge i Mestre, que ha afirmat: “Ens sentim hereves de les històries d’aquestes dones referents i volem que siguin referents per a tota la societat”. “Totes les dones que han tingut papers protagonistes, com el de Caterina Casas, ens han obert camí, i és un camí que no s’acaba aquí. Aquestes trajectòries del municipalisme femení tenim la responsabilitat de continuar-les des de les diferents responsabilitats que tinguem”, ha afegit.

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés, ha subratllat que “hi ha un imaginari que pensa que les dones hem entrat al mercat laboral als anys 70 i a la política als 90, i commemoracions com la de Caterina Casas contribueixen a canviar aquests imaginaris”.

L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz Penche, ha posat en valor la participació femenina en la política catalana i ha recordat que el primer govern municipal de Molins de Rei després del franquisme va ser dirigit per una dona, una de les cinc primeres alcaldesses de la democràcia a Catalunya.

L’acte ha servit per presentar el projecte de l’exposició itinerant sobre Caterina Casas que ha comissariat la historiadora i periodista Elena Masó i Reig.Masó ha recordat que el de Casas “és un cas lamentablement típic, d’una trajectòria de la qual es té poca informació, perquè la repressió mata la memòria”.

La mostra s’incorporarà al catàleg de l’Institut Català de les Dones, que inclou més de quaranta exposicions itinerants que es presten a associacions de dones, ens locals, centres educatius i institucions, amb l’objectiu de fer visibles les aportacions de les dones a la història.

Municipalista pionera

Caterina Casas i Maymó va entrar a formar part del Consell Municipal de Molins de Rei el 1936 i va ser la primera dona que va prendre possessió d'un càrrec polític al municipi. En poc menys d’un any va ser assessora del conseller de Sanitat i Assistència Social i posteriorment consellera de Cultura, càrrec pel qual va presidir el Consell Municipal d'Ensenyament.

De la seva gestió destaca l'activitat a favor de les escoles públiques i la presidència del Consell Escolar Local, que va organitzar una biblioteca escolar amb llibres en català i en castellà, el préstec dels quals era organitzat per infants. Un cop acabada la Guerra Civil va ser denunciada, detinguda i condemnada a 12 anys de presó.

4  

Imatges

Exposició sobre Caterina Casas i Maymó

Exposició sobre Caterina Casas i Maymó 839825

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés 755636

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre 645168

Acte central de l'Any Caterina Casas i Maymó

Acte central de l'Any Caterina Casas i Maymó 917681