Foto de grup.

Salut presenta un nou model d'atenció que deixa de considerar la transsexualitat una malaltia

query_builder   24 octubre 2016 14:43

event_note Nota de premsa

Salut presenta un nou model d'atenció que deixa de considerar la transsexualitat una malaltia

  • Parteix del principi que els trans no pateixen cap patologia i ja no hauran de passar un diagnòstic psiquiàtric per accedir als tractaments
  • Catalunya tindrà un nou centre de referència per a tot el país que serà la Unitat Trànsit del CAP Manso de Barcelona
  • El model d’atenció a la salut de les persones trans és pioner a Europa
Fotografia de grup, després de la presentació del nou model

El Departament de Salut posa en marxa un nou model d’atenció a la salut de les persones trans, pioner a Europa. El model parteix del principi que les persones trans no pateixen cap patologia, i per tant, l’atenció de salut en la transició cap a la identitat sentida no podrà ser, en cap cas, a partir de l’acreditació d’un diagnòstic clínic.

En la roda de premsa de presentació que s’ha fet aquest migdia al Departament, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha destacat que aquest nou model d’atenció millorarà “molt qualitativament el dret a la salut de les persones trans. “El sistema públic de salut és per a tots i totes, i per ser igualitari ha de ser sensible a la diversitat des de la perspectiva dels drets a les persones”, ha emfatitzat Antoni Comín.

A l'acte de presentació, també hi ha participat la directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Cristina Nadal; la directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, i dos representants de la Plataforma Trans*Forma la Salut, que agrupa les següents associacions: ACATHI; ATC libertad; Chrysallis Catalunya; Enfemme; Generem!; Activistes Trans* independents, i Joves Trans* de Barcelona.

El titular de Salut, Antoni Comín,  s’ha referit a la paraula clau que resumeix el model: la “despatologització” de la realitat trans i de com el sistema sanitari català aborda “aquesta realitat, que no és pas una malaltia”. Comín també s’ha mostrat enorgullit pel fet que, amb aquest nou model, Catalunya sigui l’únic país d’Europa que tracti aquestes persones des d’aquest enfocament, tot mostrant-se convençut que “serem referent”.

El nou model, que s'emmarca dins del Pla de la Salut 2016-2020, se centra en les necessitats i les expectatives de la persona trans, en la seva autodeterminació, la seva autonomia i en un procés de decisions compartides. Alhora garanteix l’accés segur als tractaments hormonals i l’acompanyament de les persones trans i del seu entorn en el procés de transició. Els treballs de desenvolupament d'aquest model s'acordaran entre el Departament de Salut, la Plataforma Trans*Forma la Salut; els professionals que els atenen i les societats científiques.

El model contempla que davant d’una demanda d’atenció d’una persona trans, la porta d’entrada al sistema públic de salut serà la nova unitat de referència que tindrà Catalunya. Es tracta de la Unitat Trànsit del CAP Manso de Barcelona. Els equips d’atenció primària i salut comunitària podran derivar-hi les persones trans quan hi hagi una demanda d’assessorament sobre el procés de transició; un desig manifestat per a la persona d’iniciar el trànsit o bé problemes de salut atribuïbles a aquest procés de transició o al tractament hormonal.

En intervencions quirúrgiques, el Departament de Salut ha manifestat que vol aprofitar l’expertesa acumulada per l’Hospital Clínic en els darrers anys, tot i que no es descarta estendre aquesta activitat a altres centres hospitalaris.

De manera general, l’atenció a la salut de les persones trans durant la fase de transició es farà a partir d’equips multidisciplinaris des de l’àmbit de l’atenció primària i la salut comunitària. Aquests equips estaran formats per metges especialistes en atenció primària, en endocrinologia i en ginecologia; per infermeres i infermers; per especialistes en psicologia clínica i per treballadors socials. I en el cas dels menors, el Departament de Salut està desenvolupant un protocol perquè es faci en el si d’equips multidisciplinaris que hauran d’incloure, com a mínim, pediatres, endocrinòlegs pediàtrics, psicòlegs clínics i infermera o infermer.

Totes les unitats que atenguin persones trans, entre elles la Unitat de Trànsit del CAP Manso, s’hauran de dotar de protocols clínics que siguin coherents amb el model d’atenció presentat avui. Aquests protocols, juntament amb l’expertesa de les unitats que fa temps que hi treballen, seran el nucli de la formació dels professionals, tant de l’atenció primària com d’aquelles especialitats que hi intervenen.

Cada any, 93 persones inicien el trànsit a Catalunya i la xifra global de persones que estan en el procés de transició és de 437. Actualment, l’atenció en salut a les persones trans es concentra a l’entorn de Barcelona, si bé el model proposa que l’atenció de seguiment s’efectuï des dels equips d’atenció primària. El desplegament territorial serà gradual, tenint en compte criteris objectius com la demanda específica des del territori i la formació dels professionals que els atenguin.

El model també inclourà la creació d’una comissió de seguiment on hi participaran les persones trans; professionals dels diferents nivells assistencials i entitats proveïdores i tècnics del Departament de Salut. També incorporarà un conjunt d’indicadors per avaluar l’activitat, l’accessibilitat, la qualitat, l’eficiència i la satisfacció de les persones ateses. Els resultats de l’avaluació permetran una millora continua del model d’atenció.

1  

Fitxers adjunts

Presentació del nou model d'atenció a la salut de les persones trans

Presentació del nou model d'atenció a la salut de les persones trans
PDF | 1007

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined