El president Puigdemont, acompanyat del conseller Comín, durant la presentació del PINSAP. Autor: Jordi Bedmar
El president Puigdemont, acompanyat del conseller Comín, durant la presentació del PINSAP. Autor: Jordi Bedmar
  • El president sosté que Catalunya “és un país petit en termes demogràfics, però gran en termes d’ambició col·lectiva i de voler-se interrelacionar encara amb més força de la que avui el marc actual permetper fer “aportacions rellevants per millorar el món”
  • El director de l’Oficina de l’OMS a Barcelona ha assegurat que  Catalunya és un exemple de bones pràctiques a Europa que serveix d’inspiració per a molts altres països”
 
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat, aquest migdia, que “quan som sobirans en una política demostrem de què som capaços”. Durant l’acte de presentació del Pla interdepartamental i intersectorial de Salut Pública 2017-2020 (PINSAP), el cap de l’Executiu ho ha exemplificat amb el reconeixement que ha fet en el mateix acte el director de l’Oficina de l’Organització Mundial de la Salut a Barcelona, Tamás Evetovits, quan ha assegurat que aquest “és un exemple de bones pràctiques a Europa que serveix d’inspiració per a molts altres països” i “Catalunya és campiona en la prestació de la salut en totes les polítiques”.
 
Es tracta, segons el president d’una “conquesta col·lectiva”, perquè amb només 1,5% de la població europea “som un país petit en termes demogràfics, però molt ambiciós en termes de vocació global, de sentir-nos part del món i de voler-nos interrelacionar encara amb més força de la que avui el marc actual ens permet per poder fer aportacions rellevants per millorar el  món”, ha dit. I amb aquesta vocació de servei, ha afirmat que es tracta de “garantir l’equitat de la societat”, perquè “sense equitat no hi ha res, no hi ha democràcia i si no hi ha democràcia no hi ha salut, no hi ha educació, no hi ha cultura, no hi ha país, no hi ha interessos, hi ha desigualtats i hi ha problemes”.
 
En aquest context, Puigdemont ha reivindicat la necessitat d’una “visió global i transversal, implicada” dels diferents departaments i s’ha felicitat per la seva capacitat  per “entendre l’enorme transcendència del repte de la salut pública”. En aquest mateix sentit, el conseller Comín ha subratllat la capacitat de l’Executiu per fer “les polítiques de salut entre tots", perquè, ha dit, "el Govern de la Generalitat té un conseller de Salut i dotze més de salut pública”.  En aquest punt s’ha mostrat convençut que "el PINSAP fa un pas més i s'enforteix”, perquè “no nomes és interdepartamental, sinó intersectorial”, mentre ha assegurat que "la salut depèn de les nostres escoles; de la qualitat dels habitatges; l'aire o els aliments i de l'atur”.  
 
Finalment, el president també ha tingut paraules de reconeixement per als Governs anteriors, que “en circumstàncies molt més difícils de les actuals en termes de finançament van saber salvar algunes de les polítiques que havien de conformar l’arquitectura de qualsevol estat decent, digne i equitatiu”, ha dit.
 
A l’acte de presentació d’aquest nou Pla hi han intervingut també el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el catedràtic de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández d’Alacant Ildefonso Hernández, que ha pronunciat la conferència La importància de l’enfocament de salut a totes les polítiques.
 
El PINSAP
El PINSAP és una iniciativa alineada amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar la salut des de tots els àmbits de l’acció del Govern i la societat, és a dir “salut a totes les polítiques”. Pretén posar èmfasi en la lluita contra les desigualtats, des de la perspectiva de totes les etapes vitals, i incorpora el model de determinants socials de la salut des d’una visió intersectorial.
 
El primer PINSAP, implementat entre els anys 2014-2016, va arribar a identificar 1.226 experiències, a més de nombroses activitats dels ens locals i de les entitats, que comparteixen l’enfocament d’actuar sobre els determinants socials de la salut. Va desplegar actuacions específiques, entre les quals destaca l’elaboració del test de cribratge de l’impacte en salut de polítiques i estratègies (“Test Salut”) o els projectes COMSalut de reorientació de l’atenció primària cap a la salut comunitària, en conjunció amb salut pública, ens locals, entitats i tots els agents comunitaris, entre d’altres.
 
El PINSAP 2017-2020 reforça les accions dutes a terme fins ara, n’emfasitza la governança dels territoris i incorpora de manera efectiva l’avaluació de l’impacte en salut de les intervencions efectuades. Per tant, el PINSAP 2017-2020 es desplegarà fins a l’àmbit local i s’articularà entorn de diversos nivells (país, comarca o municipi) amb grups de treballs específics que incideixen en les qüestions de cada entorn. El seu gran objectiu serà centrar-se en reduir les desigualtats que incideixen negativament en la salut i en aquest sentit cal destacar que el 80% dels determinants de salut no depenen directament del sistema sanitari, sinó d’altres aspectes com l’entorn físic o els factors socioeconòmics.

1  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 1071

3  

Fitxers adjunts

Informació PINSAP

Informació PINSAP
PDF | 1747

Balanç PISAP 2014-2016

Balanç PISAP 2014-2016
PDF | 1933

Informació PISAP Web

Informació PISAP Web
PDF | 962