•  El cap de l’Executiu i la consellera de Salut han fet aquest matí una visita inaugural al CAP La Mina, a Sant Adrià de Besòs
  • Quim Torra demana “fer confiança” als professionals de la salut, l’ensenyament i els Mossos i “deixar-los treballar amb rigor, independència i l’experiència de què disposen”
El president Torra i la consellera Vergés visitant el nou CAP
El president Torra i la consellera Vergés visitant el nou CAP (Fotografia: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest matí, en la visita inaugural al Centre d’Atenció Primària (CAP) La Mina, a Sant Adrià de Besòs, que “un país no es fractura per un debat polític, sinó per les desigualtats, per la bretxa que es pot obrir entre la gent que pot tirar endavant i la que no”, i per això ha remarcat que és en aquesta lluita “on hem d’abocar tots els esforços, perquè ens n’hem de sortir tots”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha refermat el “compromís del Govern en les polítiques socials, educatives, de salut, d’integració i de cohesió”, perquè “són l’autèntic motor de canvi republicà del país que somniem”. Torra ha recordat que l’educació i la salut són els dos àmbits més importants de l’acció de Govern i els que s’emporten una major part dels esforços pressupostaris i personals. “Mai cap Executiu hi havia dedicat tants diners i ho volem continuar fent”, ha apuntat.
 
Torra també ha tingut paraules de reconeixement per als qui treballen en aquests àmbits i ha aprofitat per demanar que “es faci confiança en els seus professionals”. “Deixem que treballin, que exerceixin la seva tasca amb la independència, amb el rigor i amb l’experiència que tenen, perquè són els que ho poden fer millor i aconseguir tenir el país que tenim”, ha reblat.
 
També ha posat en valor la feina dels professionals del nou centre de La Mina, de qui ha destacat la seva “visió integradora, oberta i transformadora”. Una actitud, ha dit, que permet que, a més dels problemes de salut, “en aquest centre es comenci a parlar de com es poden resoldre socialment alguns problemes”.
 
La consellera de Salut, Alba Vergés, que ha acompanyat el president en la visita, ha ressaltat que el CAP La Mina de Sant Adrià de Besòs és “pioner com a equip en la nova estratègia d’atenció primària i salut comunitària”. Vergés ha subratllat que “el centre és un exemple molt clar de com s’ha adaptat a les necessitats i a la idiosincràsia del barri”, i ha destacat que “és un CAP de referència” amb una àmplia cartera de serveis que passen des de l’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSiR) fins a l’odontologia, la pediatria o les polítiques de drogues.
 
Un referent de la futura Atenció Primària i Salut Comunitària
El nou equip d’atenció primària (EAP) de La Mina disposa d’una superfície de 5.230m2 dedicats a atendre els pacients d’aquesta zona. Una edificació que va comptar amb un pressupost de 8.239.213€, als quals cal afegir els 822.000€ dedicats a equipar aquest centre.
 
Amb un pressupost de 5,6 milions d’euros anuals, aquest equipament sanitari té una dotació de recursos, tant físics com humans, més grans que la mitjana, per tal de garantir l’equitat i donar resposta a les majors necessitats de la població d’aquesta àrea, de gran vulnerabilitat. Cal recordar que els habitants d’aquesta àrea presenten percentatges de patologia complexa per damunt de la mitjana de Catalunya i fan una utilització dels recursos sanitaris que també se situa per sobre de les xifres de la resta de Catalunya.
 
El projecte de l’EAP de La Mina representa l’expressió de la futura Atenció Primària i Salut Comunitària, tot contemplant una nova forma d’organització basada en un model col·laboratiu entre els professionals de l’atenció primària i els altres serveis de salut. A més a més, amplia els serveis assistencials amb altres serveis de suport. Tot plegat, per tal d’establir sinergies positives, apoderar l’atenció primària i incrementar-ne la capacitat resolutiva. Els 118 treballadors amb els quals compta aquest centre ofereixen serveis que van des de la medicina i la infermeria de família, la pediatria o l’odontologia, al treball social, la salut sexual i reproductiva o l’atenció a la salut mental i addiccions, entre d’altres.
 
 
Nota: S'adjunta una nota informativa sobre el CAP La Mina de Sant Adrià de Besòs
 

2  

Imatges

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 1778

Fotografia de grup

Fotografia de grup 2576

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
DOCX | 31