FOTO

Barcelona, Ciutat convidada d'Honor a la 45a Feria Internacional del Libro de Buenos Aires

query_builder   18 febrer 2019 15:38

event_note Nota de premsa

Barcelona, Ciutat convidada d'Honor a la 45a Feria Internacional del Libro de Buenos Aires

  • El programa vol promoure els escriptors de Barcelona, Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra a la capital argentina, millorar la presència de la literatura catalana a Amèrica Llatina i reforçar els llaços d’intercanvi cultural entre Barcelona i Buenos Aires
  • 40 editorials catalanes participaran a la FIL Buenos Aires sota el paraigües de l’estand de Barcelona
FOTO
El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona ha acollit aquest matí la presentació del programa i els protagonistes del projecte Barcelona ciutat convidada d’Honor a la 45a edició de la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires, que tindrà lloc a la capital argentina del 23 d’abril al 13 de maig. La presentació ha comptat amb les intervencions l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Francesc Vilaró; la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé i, la presidenta de la Fundación El Libro, Maria Teresa Carbano.
 
La Feria Internacional del Libro de Buenos Aires que se celebra anualment al complex La Rural de Palermo supera cada any les 1.000 activitats i el milió de visitants. Amb més de 45.000 metres quadrats i prop de 480 expositors, la fira convoca 12.000 professionals al llarg de 3 setmanes.
 
Barcelona es presentarà a la FIL Buenos Aires amb un estand de 200 metres quadrats que inclourà un petit auditori i una gran llibreria amb un fons de 10.000 exemplars on s’exposaran i es posaran a la venda fins a 700 títols de més de 350 autors.
 
Barcelona portarà a Buenos Aires un total de 78 convidats entre els quals trobem 56 autors -en català i castellà- i il·lustradors, 8 especialistes (llibreters, crítics literaris o periodistes -entre d’altres) i 14 artistes. Tots ells mostraran la riquesa literària de la ciutat i de la literatura catalana en un gran programa conformat per 120 activitats. D’aquestes, el programa literari inclou 80 activitats, el programa professional de la mateixa fira unes 20 i la resta són activitats a la ciutat o institucionals.
 
Els autors i especialistes convidats són: Horacio Altuna, Sebastià Alzamora, Xavi Ayén, Josep Badal, Eva Baltasar, Maria Barbal, Max Besora, Aina Bestard, Paula Bonet, Rocío Bonilla, Oriol Canosa, Maite Carranza, Nora Catelli, Natalia Cerezo, Flavia Company, Teresa Colom, Jaume Copons, Edgardo Dobry, Joan Domènech, Najat El Hachmi, Marta Escudero, Pere Estupinyà, Laura Fernández, Manuel Forcano, Liliana Fortuny, Marina Garcés, Raül Garrigasait, Jordi Gràcia, Àngels Gregori, Ingrid Guardiola, Julià Guillamon, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Joan-Lluís Lluís, Héctor Lozano, Gabi Martínez, Laura Meseguer, Matías Néspolo, Bel Olid, Miki Otero, Alejandro Palomas, Josep Pedrals, Javier Pérez Andújar, Laura Perez Vernetti, Josep Piera, Begoña Pozo, Jaume Pont, Jordi Puntí, Pilar Rahola, Llucia Ramis, Antonio Ramirez, Maria Carme Roca, Albert Salvadó, Care Santos, Jordi Sierra i Fabra, Victoria Szpunberg, Isabel Sucunza, Clara Usón, Antònia Vicens, Antoni Vidal Ferrando, Sergio Vila-Sanjuán, Muriel Villanueva, Silvana Vogt i Carlos Zanón.
 
A nivell professional, la participació de Barcelona a la FIL Buenos Aires ha de permetre potenciar les traduccions al castellà dels autors en català, les coedicions i millorar els mecanismes de distribució de les editorials catalanes. L’Institut Català de les Empreses Culturals s’ha encarregat de la producció i l’organització de l’estand que aixoplugarà, durant els dies professionals, 40 empreses editorials catalanes.
 
Organitzat amb Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires, el 27 d’abril se celebrarà la ‘Noche de la Feria’, l’única jornada en la qual la FIL Buenos Aires és d’accés lliure i obre portes al gran públic. Els portenys podran gaudir d’un gran concert a l’aire lliure de la cantant Sílvia Pérez Cruz acompanyada d’un elenc de músics d’ambdues ribes de l’Atlàntic.
 
En el marc del programa s’organitzaran dues expo­sicions dins recinte el firal i una tercera a la ciutat. Comissariada per Glòria Gorchs i Pep Molist de Clijcat, amb ‘Visita Barcelona en 32 il·lustracions’ l’espectador podrà viatjar per Barcelona a través de les pàgines de llibres il·lustrats. De la mà de la Fundació Ramon Llull i de Julià Guillamon s’ha programat la mostra ‘La litera­tura catalana al món’. Per altra banda i coordinada pel mateix comissari, el Servei de Biblioteques de la capital argentina i el Consorci de Biblioteques de Barcelona han organitzat l’exposició: ‘Llibreria Catalònia, Editorial Sudamericana i editorial Edhasa. Llibres d’anada i tornada’.
 
La participació de Barcelona a la 45a Feria Internacional del Libro de Buenos Aires és un projecte organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Ramon Llull, l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya i la Fundación El Libro amb el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat Valenciana, el Govern d’Andorra, la Fundació Ramon Llull, Acción Cultural Española (AC/E), el Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires, el Gremi d’Editors de Catalunya i Editors.cat.
 
La consellera de Cultura, Laura Borràs, qui ha excusat la seva presència, ha enviat un missatge als assistents a la presentació: "M’hauria agradat molt poder ser avui aquí en aquesta roda de premsa, però he hagut d’agafar un avió per anar a Brussel·les a reivindicar la importància de la paraula, del diàleg, que és el que trenca les barreres de la ignorància i de la intolerància, també. Per això els llibres són tan importants, per això les fires on tenim ocasió d’exportar la nostra bona literatura, com serà el cas de Buenos Aires, també ho són Buenos Aires és -i encara més serà després de la invitació de Barcelona a la Feria del Libro-: un pont entre cultures, entre llengües, entre literatures".
 
En paraules de Iolanda Batallé, directora de l’IRL: "A vegades, una sola paraula et canvia la vida. Un topònim et pot canviar la vida: París, Nova York, Tànger o Cadaqués... Cadascuna d'aquestes paraules han significat i signifiquen coses molt poderoses.  Avui ens convoca una d'aquestes paraules precioses, un topònim que ens fa somniar: Buenos Aires. Com a ciutat convidada, hem preparat gairebé tres setmanes d'accions, de trobades, de presentacions i activitats que permetran a la cultura argentina i catalana unir llaços i parlar-se, de tu a tu".
 

El secretari general del Departament de Cultura, Francesc Vilaró, ha  destacat que "aquesta invitació representa un autèntic reconeixement de la nostra literatura i del nostre sector editorial i una plataforma per reivindicar-nos com una de les grans capitals editorials globals, com un país amb una gran ambició i amb un múscul creatiu i empresarial que ve de molt enrere i que vol anar molt enllà. Una cultura amb capacitat d’innovar i d’atraure talent de fora, però també molt capaç de fer arribar el nostre talent i també la nostra veu a tot arreu".
 
La roda de premsa ha comptat amb la presència de participants, institucions i organitzacions vinculades al desplegament de Barcelona a la capital argentina.
 
En representació del Consulado General y Centro de Promoción de la República Argentina en Barcelona han assistit el cònsol general, el Sr. Alejandro Alonso Sainz, i la consolessa adjunta, la Sra. Mariel Cadenas. Des de l’Ajuntament de Barcelona, han estat presents la Sra. Carina Mejías, presidenta Grup Municipal C’s, i el Sr. Joan Subirats, comissionat de Cultura. Des del Departament de Cultura, el director de Serveis del Departament de Cultura, Josep Anton Mundó, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura de Barcelona, Àngels Torra Ripoll han fet acte de presència.
 
També s’hi ha volgut sumar a l’acte el FC Barcelona, que ha delegat la seva representació en el seu portaveu, el Sr. Josep Vives, així com el director d’Acción Cultural AC/E, el Sr. Eduardo Fernández Palomares.
 
A la roda de premsa també han assistit personalitats del món literari com ara la presidenta i el vicepresident d’Editors.cat, Montse Ayats i Joan Sala, autors vinculats al projecte com Liliana Fortuny, Bel Olid, Pilar Rahola, Julià Guillamón, Jaume Copons, entre d’altres. En representació del món editorial, també han fet acte de presència Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors, Ana Maria Macià, de Clijcat o Àngels Gregori del PEN Català.
 
Podeu trobar imatges de la presentació aquí.
 
#FILBuenosAires #BcnLiteraria
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 2529

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined