RdP Pla Educació Digital

Educació facilitarà 300.000 ordinadors portàtils per a l'alumnat de 3r de l'ESO fins a la postobligatòria

query_builder   21 juliol 2020 17:49

event_note Nota de premsa

Educació facilitarà 300.000 ordinadors portàtils per a l'alumnat de 3r de l'ESO fins a la postobligatòria

  • El Govern aprova una inversió de 184,8M fins al 2025 per al Pla d’Educació Digital a Catalunya

 

  • Educació també lliurarà 110.000 paquets de connectivitat per a l’alumnat vulnerable

 

  • En els centres s’instal·laran 1.230 xarxes LAN WIFI i als docents se’ls facilitarà fins a 85.000 dispositius per poder fer ús des de la seva llar

 

  • Es crearà una oficina tècnica per a la coordinació de les diferents actuacions
RdP Pla Digital

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital, Mar Camacho, han presentat aquesta tarda en roda de premsa el Projecte estratègic per l’acceleració de la transformació digital dels centres educatius de Catalunya i abordatge de la bretxa digital, dins del Pla d’Educació Digital de Catalunya. Aquesta actuació preveu una inversió de 184’8M€ fins l’any 2025, que suposa un increment del 80% en relació als 103M€ previstos inicialment. L’objectiu és situar Catalunya com un país capdavanter en l’ús educatiu de la tecnologia per l’èxit educatiu i social, i alhora millorar la competència digital de l’alumnat, el professorat i els centres educatius en el marc de la transformació educativa.

 

El conseller d’Educació ha explicat que “avui el Consell Executiu ha donat llum verda al Pla d’Educació Digital a Catalunya: ho ha fet aprovant la memòria econòmica i també considerant una bona part d’aquestes actuacions d’urgència”. Ha afegit que era un Pla que el Departament ja tenia formulat, amb vigència entre el 2020 i el 2025, però que “la pandèmia, el confinament i la pràctica de l’ensenyament telemàtic n’han fet variar la cronologia: l’hem escurçat en el temps, l’hem ampliat i el presentem del 2020 al 2023, amb la gran majoria d’accions per al curs 2020-2021”. Bargalló ha detallat que 106 milions d’euros s’executaran en el curs 20-21 i que acabarà d’executar-se en els dos cursos següents.

 

Tal com ha exposat el conseller Bargalló, el Pla d’Educació Digital 2020-2023, que vol donar resposta des de l’escola als grans reptes socials i tecnològics de la societat actual, “té tres eixos prioritaris: assegurar que els alumnes de Catalunya siguin digitalment competents en acabar l’ensenyament obligatori, augmentar el nombre de professorat que tingui la competència digital entesa com una competència clau del S. XXI i teixir una xarxa de país amb centres digitalment transformats que facilitin l’aprenentatge en el marc de la transformació educativa”.

 

Per la seva banda, Mar Camacho ha destacat que es tracta d’un “projecte estratègic de la conselleria per facilitar l’acceleració de la transformació digital del país i per abordar totes els qüestions que tenen a veure amb la bretxa digital en tota la seva magnitud”. La directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital també ha remarcat que “l’objectiu bàsic és millorar, augmentar i capacitar digitalment a l’alumnat i al professorat, i disposar d’una xarxa de centres que puguin donar cabuda a aquesta competència digital”.

 

Projecte estratègic per l’acceleració de la transformació digital

 

El Departament ha impulsat aquest Projecte estratègic, dins del Pla d’Educació Digital de Catalunya, perquè cap alumne es quedi enrere i es puguin erradicar les mancances vinculades a la digitalització com l’abordatge de la bretxa digital. Els principals objectius del Projecte són la transformació digital de les escoles, la dotació de dispositius per alumnat i professorat, la dotació de connectivitat per l’alumnat vulnerable i la creació d'una oficina tècnica per la coordinació del projecte. L’actuació s’emmarca en l’objectiu de desenvolupament Sostenible número 4, que és el de Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom.

 

La primera actuació serà la instal·lació de xarxes LAN-WIFI a 1.230 centres educatius públics que encara no en tenen, que suposa una inversió total de 23’5M€. Permetrà als centres connexions simultànies de diferents dispositius, capacitat suficient per pràctiques col·laboratives, eines telemàtiques de comunicació, i d’altres usos que requereixin la connexió generalitzada i permanent de dispositius dins els centres educatius.

 

 

Dispositius portàtils i paquets de connectivitat

 

Educació adquirirà un volum estimat de 300.000 dispositius portàtils per a l’alumnat dels centres de Catalunya, a partir de 3r de l’ESO fins la postobligatòria, amb un finançament de 99’7M€. L’objectiu és garantir que a l’inici del curs escolar 2020-2021 disposin dels dispositius necessaris per poder-lo afrontar amb igualtat de condicions i amb totes les garanties malgrat no estiguin en el mateix espai o per al supòsit que el curs s’hagi de seguir amb una modalitat totalment virtual.

 

Al mateix temps, el Departament facilitarà 110.000 paquets de connectivitat, amb  una inversió de 31’7€, per a l’alumnat vulnerable de totes les etapes amb la finalitat d’assegurar que aquest pugui seguir les classes des de casa seva en cas d’un nou confinament o d’un escenari d’educació híbrida. La priorització en el repartiment de dispositius serà a partir de 3r de l’ESO fins la postobligatòria, atès que amb la possible situació de futurs confinaments i emergència educativa, seran els primers nivells en entrar en un model d’educació híbrida.

 

 

Recursos també per a professorat

 

El Projecte estratègic per l’acceleració de la transformació digital també preveu equipaments per al professorat dels centres públics, per tal d’assegurar que el personal disposi de suficients dispositius per fer front a escenaris de nous confinaments o d’educació híbrida. Concretament, s’adquiriran fins a 85.000 dispositius addicionals, amb una inversió de 29M€. Bargalló ha manifestat que els docents eren els únics servidors públics que estaven obligats a fer teletreball amb mitjans propis. L’objectiu, ha afegit el conseller, és dotar el 100% de professorat de centres públics.

 

En darrer lloc, es crearà una oficina tècnica que s’encarregarà de la coordinació, seguiment, suport, avaluació de les diferents línies d’actuació per tal de garantir el correcte funcionament de tota la operativa del pla. Tindrà un cost de 942.000€.

 

 

 

21 de juliol de 2020

1  

Imatges

RdP  Pla d'Educació Digital a Catalunya

RdP Pla d'Educació Digital a Catalunya 73

1  

Fitxers adjunts

Dossier RdP 21 de juliol de 2020

Dossier RdP 21 de juliol de 2020
PDF | 1064

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined