Els cribratges s’han dut a terme en zones que, sense tenir taxes molt elevades, han viscut increments importants en poques setmanes.
El Departament de Salut ha presentat l’actualització del protocol de Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2.
Foto de la roda de premsa
El secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha volgut insistir en la importància de la Proactivitat, la Complicitat i la Responsabilitat de tothom, el que han anomenat “la nova PCR”. Es tracta d’un canvi d’estratègia que busca treballar amb el conjunt de de les administracions de manera concertada, buscant la complicitat per vetllar pel compliment de les mesures de seguretat. “És molt important la complicitat de totes les administracions, començant pels ajuntaments, per aconseguir resultats tangibles”, ha conclòs Argimon.

Durant la seva compareixença, Argimon ha fet un repàs de la situació epidemiològica del conjunt de Catalunya i ha donat les últimes dades del territori. Argimon ha afirmat que ja s’ha aconseguit una estabilitat i això ja és un primer objectiu assolit, però que ara, el més important és que en cada regió es redueixin les taxes passant de l’estabilització a la reducció: “Hem aconseguit aquesta estabilitat i això ja és un primer objectiu assolit. Ara, és molt important que a nivell col·lectiu i individual, abaixem les taxes. L’objectiu per a les pròximes setmanes és abaixar la corba de les taxes d’infecció. I per això és absolutament necessari l’esforç i l’autoresponsabilització de tothom”. En aquesta línia, ha apel·lat a “canviar la R de restricció per la R de responsabilitat. Ara bé, si no som responsables tocarà decretar restriccions”.


Valoració favorable dels cribratges massius

El secretari de Salut Pública ha fet una valoració positiva dels cribratges duts a terme la darrera setmana. S’hi han realitzat un total de 8.275 PCR en els cribratges massius. Les dades de Sabadell, Terrassa i Ripollet tenen un 1,58% de positivitat i a Granollers un 10,2%.

A Granollers del 31 de juliol fins al 6 d’agost es van realitzar 1053 PCR, de les quals 108 van ser positives, el 70% d’ells eren casos asimptomàtics. Al Vallès Occidental, del 5 al 8 d’agost es van fer a Sabadell 3.099 proves PCR, de les quals 57 van ser positives, fet que suposa un índex de positivitat del 1,8%. A Terrassa es van realitzar 1.173 PCR, de les quals 11 van ser positius (0,93% de positivitat). A Ripollet població el número de PCR va ser de 1359, 11 positius (0,81% de positivitat) i a Ripollet edificis 329 PCR de les quals 15 positius i un índex de positivitat del 4,3%. A Torregrossa, a la província de Lleida, es van realitzar 153 proves PCR amb un índex de positivitat del 3,5%. Les dades d’ahir a Santa Coloma de Gramenet són de 415 PCR i 694 a Vilafranca del Penedès.

Seguint amb els cribratges massius que es van començar a fer la setmana passada a Ripollet, Sabadell, Terrassa o Torregrossa, aquesta setmana s’han fet 415 PCR més a Santa Coloma de Gramenet, seguint una estratègia més comunitària i a Vilafranca del Penedès on no hi ha una situació de localització de casos concreta.

En la sessió també s’ha presentat l’actualització del protocol de Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2. El secretari de Salut Pública ha posat èmfasi en tot el procés que cal seguir des de la detecció d’un cas sospitós fins al seguiment posterior. El procés comença als centres d’atenció primària amb els sanitaris, encarregats de fer el diagnòstics de sospita del cas, la realització de la PCR i el seguiment estret dels casos per identificació de complicacions precoces. Seguidament, els gestors COVID, que s’encarreguen de la identificació i el registre exhaustiu dels contactes estrets coneguts i de les situacions de risc de brot mitjançant una coordinació amb els professionals sanitaris de l’EAP i de la xarxa de Salut Pública territorial. En el cas que es tractés d’una situació positiva i complexa, la xarxa de vigilància epidemiològica de salut pública és l’encarregada de la identificació dels contactes complexes i de fer el seguiment de les cadenes de transmissió. Finalment, els gestors de seguiment de contactes “Scouts”, faran el seguiment dels contactes als 0, 7 i 14 dies i gestionaran la programació de l’agenda específica de PCRs.

1  

Fitxers adjunts

Documentació de la roda de premsa

Documentació de la roda de premsa
PDF | 907