• El secretari de Salut Pública ha recordat que, com més complicada sigui la situació epidemiològica, més determinació i fermesa hi haurà en el rumb de les mesures preses per controlar els brots
  • El sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat la mesura acordada al PROCICAT per tal que es puguin iniciar activitats controlades i segures als locals d’oci nocturn

 

Imatge de la roda de premsa

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha fet un repàs de la situació epidemiològica de COVID-19 del conjunt de Catalunya i l’ha qualificada com a “molt complicada”, com s’ha evidenciat també als territoris de l’entorn de Catalunya (França, Itàlia i territoris espanyols). “És una situació que demanarà el màxim de tothom en les pròximes setmanes: de la ciutadania i de nosaltres, el sector salut, que som els qui tenim la responsabilitat de traçar casos i cuidar-los”.

Per això Argimon ha dit que, des de Salut, “redoblarem els esforços que estem fent per fer front a la COVID-19: a més complicació, més determinació; a més complicació, més complicitat i més fermesa amb les decisions i amb el rumb que hem traçat per controlar els contagis”. En aquest sentit, ha destacat que és necessari que baixi el percentatge de positivitat (ara d’un 6%) i que per això “cada cop busquem més i més positius, amb més estratègies de cribratge diferents”.

Pel que fa a l’estat de l’epidèmia a cada una de les regions sanitàries de Catalunya, Argimon ha destacat que la bona notícia que s’han aixecat les mesures de restricció a la Cerdanya pel descens de la corba a l’Alt Pirineu i l’Aran. A Girona s’estan reforçant cribratges escolars a Salt i a Anglès; i sobre Lleida ha dit que té un comportament millor en aquests moments, tot i que encara s’ha de reduir la corba per sota de 100.

Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 i a Catalunya, Jacobo Mendioroz, s’ha centrat a posar de rellevància el brot detectat a l’escorxador de Roquetes (Terres de l’Ebre), com a exemple il·lustratiu de l’alta capacitat de contagi comunitari d’aquest virus. “En només dues setmanes s’hi ha passat de 80 casos positius inicials als 300 actuals, a conseqüència d’una elevada exposició intralaboral”, uns casos distribuïts Roquetes, Amposta i Tortosa. Es tracta d’un “brot molt important, controlat, conegut, però que no el podem deixar perquè està socialment molt dispers”, ha reblat Argimon.

Per això s’hi han proposat algunes mesures addicionals per evitar la propagació del contagi, com són els cribratges a les escoles de la zona iniciats ahir dilluns, i cribratges poblacionals que es preveu obrir des de l’escola cap al nucli de convivència.

Més cribratges a les escoles

D’altra banda, Argimon també ha explicat que en les 3 setmanes de curs escolar s’han fet pràcticament 100.000 PCR a persones del cens escolar, dada que contrasta amb les 117.472 PCR que s’havien fet des de l’inici de la pandèmia fins al 13 de setembre. S’està fent una tasca important conjunta entre Educació i Salut per elaborar un cens de la comunitat educativa, que inclou alumnat, professorat i altres professionals, i que suposa una comunitat educativa d’1 milió 700.000 persones. Amb aquest cens, ha incidit Argimon, “anirem pujant la intensitat de l’activitat de búsqueda de contactes estrets a les escoles i anirem creixent en les estratègies per trobar-los”. Això s’evidencia en que de les 6.000 PCR que es van fer la primera setmana del curs a les escoles, s’ha arribat a fer-ne 26.600 aquesta tercera setmana del curs.

Ha fet un repàs sobre els cribratges escolars intensius en curs a diferents poblacions, i ha dit que s’estan fent a l’Hospitalet de Llobregat  (unes 5.000 persones), a tres escoles de Sant Adrià del Besòs (8.000 persones), a Tortosa s’hi va començar ahir i es farà a tots els centres de la ciutat; a l’escola Escola Angelet de Mataró, i que està previst fer-ne a totes les escoles de Salt (8.000 persones).

 Llum verda a l‘oci nocturn controlat i segur

Durant la compareixença, el sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha presentat les principals mesures aprovades pel Procicat, dirigit pels Departaments de Salut i Interior, per adequar el règim de determinades activitats d’oci, permetent la seva obertura al públic amb determinades condicions i requisits, i atenent als principis de necessitat i de proporcionalitat. Delgado ha manifestat que “intentem donar resposta a  la ciutadania i oferir espais regulats que permetin l’oci perquè no es busquin alternatives en espais interiors que puguin ser un element de risc. Hem buscat quines activitats poden desenvolupar aquests establiments, que siguin compatibles amb actes de menys risc”.

Així, s’autoritza l’obertura de locals que operen com a discoteques, sales de ball, sala de festes amb espectacle, bar musical, karaoke, per a desenvolupar determinades activitats que comportin nivells de contacte i interacció social de menys risc, amb persones assegudes durant la majoria del temps que dura l’activitat i amb poc moviment i interacció social amb altres persones que comparteixen l’activitat. No està permès el ball però sí que duguin a terme activitats vom concerts amb el públic assegut, mantenint distància i aforaments limitats.

En concret,  aquests locals podran obrir al públic per a  exercir l’activitat de servei de bar i,  en el cas de les sales de festa amb espectacle, de bar, restaurant o restaurant bar. Així mateix, es podran exercir les activitats musicals, teatrals, culturals i de varietats pròpies de les sales de concert, cafès teatre i cafès concert i, en el cas de les sales de festes amb espectacle, les activitats musicals pròpies dels restaurants musicals.

No obstant això, es mantenen suspeses les activitats de ball –a interior o a l’exterior-, però aquelles recreatives musicals que disposin de pista de ball o espai assimilable poden habilitar-los per instal·lar taules i/o cadires, pel públic assistent i amb registre previ. En aquests locals, s'ha de garantir la distància interpersonal mínima d'1,5 metres en el servei de barra, s'ha de garantir una distància mínima entre taules o agrupacions de taules, d'1,5 metres, amb un màxim de 6 persones per taula o agrupació d'aquestes.

L’horari general d’obertura i de tancament de cada local o establiment ha de ser el corresponent a l’activitat per a la qual es disposi de llicència o autorització, però no més enllà de les 3h i sense que puguin admetre nous clients a partir de les 2h. 

Per últim, mentre aquestes activitats no disposin d’un pla sectorial propi,resten subjectes al Pla de represa del sector cultural (arts escèniques i musicals) i, quan desenvolupin activitats de restauració, al Pla d’acció del sector de la restauració. “S’està treballant en un Pla de sector específic que permeti aplicar de forma concreta les activitats que es contemplen en aquests establiments”, ha manifestat Delgado.

1  

Imatges

Imatge de la roda de premsa

Imatge de la roda de premsa 68

1  

Fitxers adjunts

Presentació de la roda de premsa

Presentació de la roda de premsa
PDF | 1789