• En els darrers dies, el nombre d’alumnes confinats ha caigut un 19% en el conjunt de Catalunya
  • La situació global del país incideix notablement a les escoles, però no pas a l’inrevés, segons les dades dels Departaments d’Educació i Salut
  • La secretària general d’Educació anuncia una partida de 20 milions d’euros per a les entitats i empreses afectades per la suspensió d’activitats extraescolars
La secretària general, Núria Cuenca
Un 95% dels alumnes catalans han assistit de forma presencial als centres educatius en el pitjor moment de la segona onada de la pandèmia, que es va produir entre divendres i dissabte passat, i només un 5% van estar confinats. Des de llavors, en els darrers dies, la xifra d’alumnes confinats s’ha reduït en un 19%, fins a situar-se en els 65.665 actuals, cosa que suposa un 4,5% del total de l’alumnat.

Són dades que ha fet públiques avui en roda de premsa la secretària general del Departament d’Educació, Núria Cuenca. De les dades, es pot concloure que hi ha una correlació molt gran entre la incidència de la pandèmia en el total de Catalunya i l’afectació en els centres educatius. “Amb les mesures restrictives de la mobilitat, hem vist com els indicadors comencen a ser positius i que això es comença a notar en l’educació. Per tant, el virus té un impacte a la societat igual que en el sistema educatiu”, ha destacat Cuenca.

Segons ha afegit la secretària general, “això ens confirma que les mesures que estem prenent a les escoles estan funcionant. Seguim sense tenir contagis intraescolars. Tots els contagis ens venen de fora de les escoles”. Aquestes xifres, per tant, “reafirmen els estudis científics que conclouen que el virus té poca incidència en els infants i joves”, ha assenyalat Cuenca.

Per aquest motiu, ha afirmat Núria Cuenca, “preveiem que, en la mesura que els indicadors de la pandèmia vagin millorant, aquesta mateixa lògica seguirà en el sistema educatiu”. I ha recalcat que, a dia d’avui, “més del 95% dels alumnes van a l’escola presencialment”, per la qual cosa, “estem garantint el dret a l’educació de la majoria dels nostres alumnes”.

Ajuts de 20 milions d’euros per la suspensió de les activitats extraescolars

D’altra banda, la secretària general d’Educació ha anunciat una partida de 20 milions d’euros per a les entitats, empreses i institucions que s’hagin vist afectades per la suspensió de les activitats extraescolars decretada pel Govern en la resolució de la setmana passada com a mesura per contenir els contagis. Segons Cuenca, aquests ajuts, que es publicaran aquesta setmana, “han de servir per mitigar els efectes d’aquesta suspensió”. Cuenca ha recordat que, actualment, només es poden continuar celebrant les activitats extraescolars que es duguin a terme als centres educatius dins dels mateixos grups estables.

Pel que fa a la reducció de la presencialitat en els ensenyaments postobligatoris (l’altra mesura important decretada en l’educació), Cuenca ha recordat que té vigència fins a finals de trimestre, independentment de si l’evolució de l’epidèmia en els propers dies és positiva no. “Tenim molt present que qualsevol canvi organitzatiu en el sistema educatiu l’hem de fer estable, perquè els centres no poden estar canviant la seva manera d’organitzar-se cada setmana”, ha argumentat Cuenca.

Suspensió de les eleccions als consells escolars

La secretària general d’Educació ha anunciat també la suspensió de les eleccions als consells escolars, que se celebren cada dos anys i que havien de fer-se aquest mes de novembre. “Suspenem les eleccions durant un any. Per tant, els membres escollits dels centres escolars prorrogaran el seu mandat un any més, fins que l’any vinent puguin tornar a realitzar-se en condicions, esperem, de normalitat”, ha explicat Cuenca. Segons ha dit, la suspensió de les eleccions respon a l’objectiu de “no afegir complexitat als centres” i “mantenir l’organització dels grups bombolla i, per tant, la seguretat de les nostres escoles”.

Nou document sobre la ventilació de les aules

D’altra banda, Núria Cuenca també ha explicat que aquesta setmana el Departament d’Educació publicarà un document on es concreta les mesures que s’han d’adoptar als centres en relació a la ventilació dels espais. Segons ha avançat Cuenca, en el protocol s’especificarà que “les portes i les finestres han d’estar obertes. Les finestres han de tenir una obertura mínima de 20 centímetres, entre 10 i 15 minuts cada hora lectiva”.

“Hem de recordar que la ventilació és una mesura complementària a les que ja hi ha establertes, i que ja estava prevista” en els plans d’organització de cada centre, ha afegit la secretària general d’Educació. “A la vista dels darrers estudis científics, hem convingut fer un document més concret en relació a com els centres han d’organitzar o preveure aquesta ventilació, amb l’objectiu que els espais estiguin ben ventilats, i garantir la ventilació creuada, que és la que garanteix la renovació de l’aire”, ha explicat Cuenca.

Canvi en la forma de fer els cribratges a les escoles

En la roda de premsa d’avui, la secretària general d’Educació ha donat detalls de com canviarà la forma de fer els cribratges a les escoles. Actualment, unitats mòbils de l’atenció primària es desplacen als centres per fer els PCR als alumnes. Amb l’objectiu d’alliberar la càrrega de treball dels CAP’s, ha explicat, a partir d’ara seran els mateixos alumnes qui es faran la prova, amb el guiatge dels docents del centre, que rebran una formació especifíca. Aquest canvi no entrarà en vigor fins que no s’hagi planificat aquesta activitat formativa.

“Aquestes proves PCR seran en realitat una autopresa: això vol dir que seran els propis alumnes els qui es realitzaran la prova, que és una prova senzilla, amb el frotis nassal. El guiatge i la supervisió la faran els professionals docents, que rebran una bona formació”, ha explicat la secretària general d’Educació. Evidentment, ha afegit, “fins que no tinguem planificada aquesta formació, no posarem en marxa les proves en aquesta modalitat”. Ara mateix, ha dit, “estem preparant la transició a aquest canvi”. Cuenca ha deixat clar que “no hi ha cap risc biològic per part dels professors, que en cada moment aniran indicant als alumnes els passos per fer-se les proves”.

La secretària general ha recordat que els cribatges a les escoles “és una de les mesures que ens serveixen per detectar els positius i evitar possibles contagis a dins dels grups bombolla”. Fins ara, des de l’inici de curs, ja s’han fet més de 330.000 PCR als centres educatius. “Volem continuar mantenint aquestes proves i, alhora, alliberar els recursos humans, que s’han de destinar a àmbits on la incidència del virus és més greu”. I ha conclòs: “hem de fer aquest pas de responsabilitat per poder seguir mantenint aquesta estratègia, que ens dona molta informació i seguretat a les escoles”.

1  

Fitxers adjunts

Dades adjuntes

Dades adjuntes
PDF | 193