• Diverses exposicions pictòriques, noves edicions de la seva obra i jornades acadèmiques permetran redescobrir la veu potent i original de l’autora
Roda de premsa de presentació de l'Any Felicia Fuster

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha presentat avui la commemoració enguany de l’Any Felícia Fuster, organitzat amb motiu de la celebració dels 100 anys del naixement d’aquesta poeta, escriptora i traductora. La commemoració està impulsada pel Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, la Direcció General de Patrimoni Cultural i la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques.  

A l’acte de presentació de l’Any, que ha tingut lloc al Palau Marc, seu del Departament de Cultura, i que ha estat emesa pel canal culturacatalunya de  Youtube, també hi han participat les dues comissàries de la commemoració, Pilar Parcerisas i Lluïsa Julià.

Durant la presentació, la consellera de Cultura ha destacat que “a les portes d’encetar el mes de març, és molt oportú presentar l’Any Felícia Fuster, una veu femenina absolutament referent al nostre paisatge cultural i compromesa amb els joves, el feminisme i la llengua, llegat que ha recollit la Fundació que porta el seu nom.”

La consellera ha agraït l’esforç de tothom que treballa en la commemoració, assegurant que “serà una joia reivindicar la Felícia, la seva obra i el seu pensament durant tot aquest any i, de ben segur, el seu record ens farà millors, individualment i col·lectivament.”

L’Any Felícia Fuster es marca com a objectiu principal rellançar la figura i l’obra d’una veu molt potent i original que es va guiar sempre per l’experimentació i que va encetar camins poètics i pictòrics nous que la fan plenament contemporània.

Felícia Fuster (Barcelona 1921- París 2012) va ser poeta, traductora i artista plàstica, amb una obra que combina els diferents llenguatges i tècniques i que estableix vasos comunicants entre pintura i literatura.

Aquesta doble faceta artística de l’autora es traduirà en un doble comissariat -Lluïsa Julià serà l’encarregada de coordinar les activitats de la vessant literària i Pilar Parcerisas de la part plàstica- així com en la implicació de diverses unitats del Departament de Cultura: la Institució de les Lletres Catalanes i la Direcció General de Patrimoni Cultural com a unitats impulsores del Departament de Cultura, amb la col·laboració interna de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, i la col·laboració externa de la Fundació Felícia Fuster.

L’acte institucional central, la presentació del Catàleg raonat de l’obra pictòrica de l’autora, la col·locació de dues plaques commemoratives -a Barcelona i a París- o el bateig d’una unitat de Ferrocarrils de la Generalitat amb el nom de Felícia Fuster són algunes de les activitats que es duran a terme al llarg de l’Any.


Exposicions

L’exposició itinerant “Plurivisions”, comissariada per Pilar Parcerisas, s’inaugurarà a l’Arts Santa Mònica el 21 de març, coincidint amb Dia Mundial de la Poesia que enguany tindrà com a protagonista un poema de l’autora traduït a vint-i-una llengües diferents.

A banda d’una altra exposició de petit format que itinerarà per biblioteques, els darrers mesos de l’any es podran veure encara tres exposicions més: Felícia Fuster. “Haikús visuals”, a Salt, comissariada per Pilar Parcerisas; “Felícia Fuster: Doneu-me un nom que no em desassossegui”, a l’Espai Betúlia de Badalona, comissariada per Lluïsa Julià; i “Obra pictòrica de Felícia Fuster”, a la Fundació Felícia Fuster, comissariada per Pilar Parcerisas.


Jornades

Al llarg de la commemoració es duran a terme diverses jornades dedicades a l’autora: Jornada Felícia Fuster, el 6 de maig 2021, a la Universitat de Perpinyà. Jornades Felícia Fuster: La pàgina és la pell, els dies 5 i 6 d’octubre 2021, a la Universitat de Barcelona i l’IEC. I finalment una jornada pedagògica a la Fundació Felícia Fuster, durant el mes de novembre.

Clubs de lectura, taules rodones i recitals acabaran de completar un Any que també tindrà una forta presència a la xarxa a través del compte de Twitter de la commemoració (@AnyFFuster) i de la web www.anyfeliciafuster.cat, que ofereix nombrosos recursos així com el calendari d’activitats.


L’autora

Felícia Fuster va néixer el 1921 i va passar la seva infantesa a la Barceloneta. Va estudiar a l’Escola Massana mentre feia el batxillerat i donava classes de música i piano. Als anys cinquanta va instal·lar-se a París on va participar en exposicions col·lectives, amb èxit. Als vuitanta, encara a la capital francesa, queda finalista del Premi Carles Riba amb una obra que atrau l’atenció de Maria Mercè Marçal, membre del jurat.

Pel que fa les arts plàstiques, els seus inicis van ser figuratius i expressionistes però després va evolucionar cap a una reflexió de caràcter abstracte, original i innovadora que la situa en el terreny de l’abstracció lírica. També va excel·lir en l’àmbit del gravat i dels llibres d’artista.

Va morir a París l’any 2012.


Les comissàries

Lluïsa Julià és doctora en Filologia Catalana i catedràtica d’institut (1982). Actualment exerceix la docència a l’Institut Obert de Catalunya (IOC) i pertany al grup d’estudis Literatura catalana, món editorial i societat (LICMES) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Pròxima a Felícia Fuster, ha editat la seva Obra poètica (2010) i promou la difusió de la seva obra des de la fundació que porta el seu nom.

Pilar Parcerisas és crítica d’art, assagista i escriptora. Doctora en Història de l’art i llicenciada en Ciències de la Informació, és cofundadora del diari Regió 7. Va ser presidenta de l’Associació Catalana de Crítics d’art (2007-2010), membre del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (2009-2019) i directora de l’Escola d’estiu Walter Benjamin de Portbou des del 2016. És presidenta de la Fundació Angelus Novus i de l’Associació Passatges de Cultura Contemporània.
  • S’adjunta Dossier de Premsa sobre la commemoració

 

1  

Imatges

Logotip Any

Logotip Any 119

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa  Any Felícia Fuster

Dossier de premsa Any Felícia Fuster
PDF | 342