Fotografia de la roda de premsa

Salut calcula que el 80% de les persones que ingressen a les UCI estaran protegides a mitjans de juny

query_builder   11 maig 2021 19:04

event_note Nota de premsa

Salut calcula que el 80% de les persones que ingressen a les UCI estaran protegides a mitjans de juny

  • Catalunya registra una positivitat en tests d’antígens per sota del 5%, una xifra que no s’observava de fa mesos
  • Un 82 % de les persones de 60 o més anys ja han iniciat la vacunació
La Dra. Cabezas i el Dr. Argimon, durant la roda de premsa.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha exposat avui la bona evolució dels índexs epidemiològics: “Constatem una baixada dels principals indicadors. Sobretot en la positivitat dels tests d’antígens que se situen per sota del 5 %, una xifra que no assolíem de fa mesos”. Aquest descens també es confirma en el nombre de casos confirmats, la positivitat de les PCR i del nombre de persones ingressades als hospitals. El secretari ha avançat que en els dies vinents l’evolució de la pandèmia serà encara millor i la xifra de casos positius setmanals pot ser inferior als 7.000. Amb tot, Argimon ha apuntat que “anem en la bona direcció, però, com sempre, estem en una carrera de fons, no podem abaixar la guàrdia i la pandèmia ni de bon tros ha acabat”.

Pel que fa a la campanya de vacunació, Argimon ha exposat que, a mitjans de juny, ja s’haurà vacunat el 80 % de les persones que ingressen a les UCI, és a dir, les majors de 50 anys. Unes setmanes de vacunació que suposaran “un gran esforç” per assolir aquestes franges d’edat.

Per aquest motiu, el secretari ha posat èmfasi en la necessitat d’acudir a la cita i que si la persona amb data i hora no pot assistir-hi faci el pas d’anul·lar la cita: “Tenim estratègies de rescat per no perdre cap vacuna, però per això és important que la gent ens avisi per poder citar una altra persona”. Per cada cita que no s’omple els equips han de fer, de mitjana, unes tres trucades per trobar una persona: “un esforç extra a la feina organitzativa de la mateixa campanya de vacunació”. Actualment entre el 8 i el 10% del total de persones que tenen cita no s’hi presenten.

En aquest sentit, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha recordat que es pot desprogramar fàcilment la cita de vacunació a través del web vacunacovidsalut.cat o contactant amb el 061. També ha remarcat la importància de seguir només canals oficials i que el millor moment per vacunar-se és quan es rep l’SMS coincidint amb l’obertura de la franja d’edat de cada persona.

Pla de vacunació

Cabezas ha actualitzat les xifres de vacunes administrades i, des de l’inici de la campanya, ja se n’han posat 3.186.436 (94,7% del total de 3.364.940 vacunes rebudes fins divendres) i, amb data de 10 de maig, un 13,4% de la població ja té la pauta vacunal completa. D’aquestes, en concret, 2.193.187 són persones amb la 1a dosi (28% de la població) i 993.251 persones amb la segona dosi (12,7%% de la població).

També ha remarcat que aquesta setmana s’ha tornat a assolir un rècord quant a vacunes administrades, ja que per primera vegada s’han superat les 400.000 dosis posades. D’aquestes, 247.631 han anat per a primeres dosis i 166.505 per a segones.

Pel que fa a les cobertures dels grups d’edat en què s’està vacunant, en les persones de 80 anys o més ja hi ha un 91,8% en primeres dosis i un 88,2% de pauta completa. En el cas de les persones de 70 a 79 anys, les primeres dosis ja suposen una cobertura del 86,1% i un 42,4% ja tenen la pauta completa. El col·lectiu de 66 a 69 anys té una cobertura del 73,8% i, finalment, en el cas del grup de 60 a 65 anys la cobertura és del 70,9%. En total, un 82 % de les persones de 60 o més anys ja han iniciat la vacunació. En aquesta mateixa línia, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut ha recordat que actualment s’estan centrant en el nou grup d’edat que comprèn les persones de 59 a 50 anys —nascudes entre 1962 i 1971— les quals s’estan vacunant ja amb BioNtech-Pfizer.

La previsió sobre la distribució de vacunes aquesta setmana és que, a banda de les 273.780 rebudes dilluns de Pfizer, demà dimecres n’arribin 58.000 més d’AstraZeneca. De cara el dijous, queda pendent de confirmació la rebuda de les 22.600 de Janssen i 50.500 de Moderna.


Pla de cribratges

Finalment, Argimon ha actualitzat la situació dels cribratges efectuats a l’entorn universitari. En aquest sentit s’han cribrat 36.270 estudiants amb proves PCR, el resultat de les quals indica una positivitat del 0,46%. I, en el cas dels cribratges poblacionals, s’han realitzat un total de 5.510 proves amb una positivitat de l’1,60%.

El secretari també ha aprofitat per agrair, amb motiu del Dia Mundial de la Infermeria que se celebra demà dia 12 de maig, la gran tasca que fa sempre aquest col·lectiu i, molt especialment, durant tota aquesta pandèmia i en la campanya massiva de vacunació.

1  

Imatges

La Dra. Cabezas i el Dr. Argimon en la roda de premsa d'aquesta tarda.

La Dra. Cabezas i el Dr. Argimon en la roda de premsa d'aquesta tarda. 91

1  

Fitxers adjunts

Seguiment de la campanya de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya

Seguiment de la campanya de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya
PDF | 1740

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined