• La consellera assisteix a la inauguració de la carpa itinerant Nilak, una de les onze mesures del Pla d’Impuls de Circ i projecte guanyador del Premi Lluís Carulla 2020
  • Vuit mesures més del Pla continuen actives fins al 2022 i s’ha presentat un nou web
  • El Pla d’Impuls del Circ representa una inversió global d’1,1 milions d’euros
FOTO

Una part molt representativa del sector del circ de Catalunya s’ha desplaçat avui, acompanyada de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a les Terres de l’Ebre per a la inauguració de la carpa itinerant de Nilak, una de les onze mesures del Pla d’Impuls del Circ (PIC), que des del 2019 duen a terme el Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) i que ha suposat una inversió de 1,1 milions d‘euros en el sector.

Amb la col·laboració diverses entitats del circ del país -el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, l’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak-, la complicitat de nombrosos municipis, entitats i equipaments de Catalunya i aportacions específiques de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull, el Pla d’Impuls del Circ és un pla ampli amb objectius que abasten des del foment de la formació en circ i la creació fins a l’exhibició i difusió del circ a nivell local i internacional, passant pel reforç de les infraestructures i el suport a la producció.

La jornada també ha servit per fer balanç conjunt, al matí, de l’evolució de les mesures previstes en el Pla, tant de les que segueixen en curs (fins al primer trimestre del 2022) com les que ja s’han executat, i per presentar el web que inclou tota la informació del PIC i que pretén constituir-se com una eina útil tant per al sector com per a tota la ciutadania interessada en el circ. A primera hora, la consellera s’ha reunit amb representants del sector del circ, que li han explicat els reptes i oportunitats que ha suposat el desenvolupament del PIC i els reptes de futur que afronta el sector. En la seva intervenció, la consellera ha destacat que “el circ és un element aglutinador d’iniciatives innovadores, modernes i contemporànies, que ens han permès lligar-nos als moviments artístics europeus més a l’avantguarda”. Al seu torn, Jordi Príncep, representant de l’APCC a la roda de premsa, ha recordat que “és molt important evidenciar el prestigi que mereix la qualitat del circ català i que ja ens han reconegut des de fa molt de temps a fora.”

 

Les vuit mesures en curs del PIC

El Pla d’Impuls del Circ ha significat un pas endavant per a la consolidació del sector. Les seves onze mesures han millorat la formació professional en circ i la visibilitat dels espais que s’hi dediquen, reforçat les infraestructures del país, fet créixer el circuit d’espectacles i acostat la disciplina al territori, contribuïnt a la creació de públics i a la difusió del circ català a nivell local i internacional. A més, el Pla ha permès la creació d‘una producció de mig/gran format, la Producció Nacional de Circ, que ha girat pel país. La mesura “Circ i món empresarial” també ha celebrat trobades entre professionals del circ i empreses per a promoure sinergies. Al llarg de la roda de premsa a Vilalba dels Arcs, la Consellera i l’APCC han fet un repàs de les vuit mesures del Pla d’Impuls que encara continuen vigents i que s’allargaran, en alguns casos, fins ben entrat el 2022.

  • La carpa itinerant Nilak, que es fa realitat gràcies al Pla d’Impuls del Circ i el Premi Lluís Carulla 2020 de la Fundació Carulla, pretén apropar el circ i altres arts escèniques contemporànies a comarques catalanes que no disposen de teatre. La carpa farà estades de quinze dies als municipis on s’instal·li per fer tallers, actuacions i altres activitats en col·laboració amb la població local. Després de l’estada a Villalba dels Arcs (Terra Alta), la carpa itinerarà per la Conca de Barberà i l’Alt Urgell, entre altres comarques.

 

  • Pobles de Circ. Aquesta iniciativa porta espectacles i tallers de circ a poblacions de menys de 10.000 habitants. Es tracta d’un circuit gràcies al qual municipis com Alcanar, Bellver de Cerdanya, Prats de Lluçanès, Sant Hilari Sacalm, Sort, Talarn i Ulldemolins han pogut crear vincles amb el circ, i continua fins a finals de desembre del 2021.

  • Circ Social i Comunitari. Banc de recursos i de producció de materials de circ per a totes les entitats que treballen el circ aplicat a les comunitats, com a eina de transformació social. El 6 de novembre està prevista una Jornada de Circ Social i Comunitari a l’Ateneu Popular 9 Barris. Serà un espai de trobada per a persones, entitats i institucions interessades en el circ com a mitjà per fomentar la justícia social i el desenvolupament personal i comunitari. S'hi han inscrit prop de 100 persones.

 

  • Formació. Aquesta mesura s’articula a través del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel. Pretén impulsar la consolidació d‘aquest centre (l’únic autoritzat per a la formació circense al país) alhora que vol generar una major visibilitat de la xarxa d’espais de formació no reglada en circ de Catalunya. L’any 2022 es farà una jornada que convocarà tots els centres d’aquesta xarxa (57 espais que sumen 5.500 alumnes) i que dóna continuïtat a una primera trobada que es va fer l’any 2021.

 

  • #RessonaCirc. Aquesta mesura vol potenciar la presència del circ català actual als mitjans de comunicació, amb l’elaboració d’un dossier amb informació i recursos per als seus professionals. Abans de Nadal, #RessonaCirc presentarà un dossier sobre circ al qual els mitjans puguin recórrer per parlar de circ, i alhora farà una feina d’acompanyament de tots els periodistes i comunicadors interessats a accedir-hi.

 

  • Esfera Circ. Eina de difusió del circ que s’adreça específicament a agents culturals de les arts escèniques. Organitzada per La Central del Circ, des del 2019 ha format dos grups de programadors, prescriptors, tècnics municipals i periodistes que s’han submergit en el sector, amb visites nacionals i internacionals. De fet, la delegació d’Esfera Circ acaba de tornar d’una visita a Bèlgica, on han conegut diversos espais, festivals, gestors i espectacles.

 

  • A Catalan Journey. Trobades en línia i presencials amb programadors europeus per potenciar la contractació i la visibilitat del circ català a l’exterior. La pandèmia va impedir realitzar algunes de les accions el 2020 i la mesura s’allargarà fins al 2022. Les accions es desenvolupen en complicitat amb Fira Trapezi, Fira Tàrrega i el Mercat de les Flors Aquest novembre A Catalan Journey ha dut una delegació catalana als festivals Circolo i Theater op de Mark als Països Baixos i Bèlgica. De cara al 2022 hi ha previstes dues trobades amb agents europeus, l’última de la qual serà a Fira Trapezi.

 

  • Infraestructures de circ. El Departament de Cultura tornarà a convocar a finals d’any la línia de subvenció a les infraestructures de circ, que fomenta l’adequació i millora dels espais de circ del territori. Aquesta nova convocatòria 2022/2023 contempla un augment de pressupost que incrementarà les modalitats, els beneficiaris i els imports de subvenció. Aquesta mesura compta amb la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya com a entitat coorganitzadora.

 

 

Nilak, un projecte públicoprivat per fomentar l’accés a la cultura

El projecte col·lectiu Nilak, format per diferents artistes, és una clara mostra de com les aliances publicoprivades poden resoldre reptes socials, com el de l’accés a la cultura. En aquest cas, Nilak és possible gràcies al Departament de Cultura, que ha finançat la carpa amb 50.000€ de la línia d’infraestructures (una de les mesures del Pla d’Impuls del Circ), i de la Fundació Carulla, que li va atorgar el Premi Lluís Carulla 2020. Es tracta d’un guardó bianual que té l’objectiu d’impulsar projectes culturals compromesos i transformadors, que donen resposta a les necessitats de la societat actual. Amb aquest premi, valorat en total amb 70.000€, Nilak va rebre una aportació econòmica directa i l’assessorament de professionals de l’àmbit cultural i empresarial en l’avaluació de l’impacte del projecte i la comunicació.

 

Tot i que la cultura és un dret fonamental, una de cada quatre comarques catalanes no té cap teatre en actiu. Aquest és el punt de partida de Nilak, que treballa amb l’objectiu de revertir aquesta realitat descentralitzant les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertint pobles de l’àmbit rural en l’epicentre de propostes escèniques en viu. Tant el suport del Departament de Cultura, com les mentories que des de la Fundació Carulla es van fer a Nilak, es van desenvolupar amb la voluntat d’incrementar la dimensió cultural del projecte. Això vol dir que es va definir una visió global de la cultura i del seu potencial com a element de transformació social alhora que es va treballar per garantir la sostenibilitat i la viabilitat econòmica del projecte en el futur. Per part de la Fundació Carulla, també es va impulsar el treball en aliança amb agents del territori proper al projecte, amb l’objectiu d’assegurar una dimensió educativa que posés sempre la persona al centre. En el moment de l’entrega del premi, el jurat va tenir en compte l’esperit innovador, l’abast de la proposta i la voluntat transformadora del projecte Nilak.

 

La proposta artística que es podrà veure a Vilalba dels Arcs fins el dia 14 de novembre vol visibilitzar tant artistes consolidats com emergents del territori català, i respon tant al públic adult com al familiar. Entre les propostes que es podran veure s’hi troben l’espectacle de circ amb acrobàcies ‘Espera’, de la Companyia EIA, la reflexió sobre les xarxes socials a través de la dansa ‘Likes’, de Núria Guiu o el taller de fotografia participativa ‘Simulacre d’un llegat’, a càrrec de Marta G. Cardellach i amb la participació de l’Associació de Dones de Vilalba dels Arcs. 

 

El projecte Nilak també s’ha coordinat juntament amb l'Ajuntament de Vilalba dels Arcs i amb el suport de la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal de la Terra Alta. A més de l’exhibició d’espectacles, durant l'estada es duran a terme activitats amb alumnes de la comarca a càrrec de l’ETCA (Escola de Teatre i Circ d'Amposta), tast de vins, visites guiades per la població o una exposició fotogràfica.

Durant l’estada es realitzarà també una creació a càrrec de la companyia Vaques, amb la participació d’artistes de circ i artistes locals que treballaran conjuntament per a la realització d'una peça inèdita per l'ocasió. Aprofitant la gira de la carpa de Nilak, també es programaran diferents accions a les biblioteques properes a la seva ubicació. L’any 2021 està previst que a la Biblioteca de Gandesa (Terra Alta) es programi un espectacle, una exposició i un lot bibliogràfic  amb una inversió econòmica del Servei de Biblioteques de 5.471,45€.

5  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 5282

Foto espectacle a la carpa de Nilak

Foto espectacle a la carpa de Nilak 4462

Foto espectacle circ a la carpa de Nilak

Foto espectacle circ a la carpa de Nilak 5648

Foto roda de premsa

Foto roda de premsa 524

Foto roda de premsa_2

Foto roda de premsa_2 620

1  

Fitxers adjunts

Dossier Pla d'Impuls del Circ

Dossier Pla d'Impuls del Circ
PDF | 4914