• Segons el conseller, les mesures acordades pel Govern espanyol no són suficients, perquè el problema no és només en l’horari, sinó en “l’èxode d’oficines que està patint el territori”
  • Remarca que si s’aprova el Projecte de Llei de residus, en fase de tramitació al Senat, “Catalunya perdrà el control de la política dels cànons de residus, que poden representar, aquest any 2022, prop de 120 milions d’euros”
El conseller Jaume Giró, durant la seva intervenció al Parlament.

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha apel·lat els grups parlamentaris a defensar i fer-se seva la Proposició de llei per garantir el servei de caixer automàtic a municipis amb risc d’exclusió financera que ha impulsat el Departament d’Economia. “Ens toca buscar aliances i convèncer prou grups parlamentaris per què la Proposta es converteixi en projecte, i el projecte s’acabi aprovant i esdevingui una llei” al Congrés ha considerat Giró al Parlament, en resposta a una interpel·lació sobre exclusió financera presentada per Junts per Catalunya.

Davant de l’actual context del sector financer, que suposa que el 2021 un total de 443 municipis catalans (un 46,78% del total) no comptaven amb una oficina bancària ni un caixer automàtic, el Departament d’Economia i Hisenda ha optat per impulsar al Congrés espanyol una Proposició de Llei que permeti garantir un mínim de serveis bancaris. Aquesta iniciativa pretén regular la instal·lació d’un caixer automàtic de proximitat en zones rurals i urbanes on actualment no n’hi ha.

El conseller ha justificat la necessitat de tramitar la Proposició de Llei al Congrés perquè el Govern català no té competències per regular l’obligatorietat d’instal·lar caixers als municipis que no en disposin. “Segons el marc jurídic espanyol, el Parlament de Catalunya no pot ocupar-se de protegir els ciutadans més vulnerables del país” en aquest àmbit, ha lamentat el conseller i ha afegit que “tot el que podem fer és una proposta, creuar els dits i encomanar-nos a la bona disposició dels legisladors a Espanya. És per això que davant d’una situació que “pot esdevenir un problema per molta gent” el màxim responsable de les finances del Govern ha assegurat que la Proposició de llei és una “solució simple i ràpida d’implementar, que pot funcionar bé. I hem de confiar que puguem convèncer, l’Estat espanyol, que la iniciativa val la pena i l’estén a tots els seus dominis”.

Giró ha argumentat que “els serveis financers funcionen com els subministraments bàsics. La nostra societat està organitzada de tal manera que no es pot viure amb dignitat sense accés a l’aigua corrent, a internet, a la llum, al gas, o a un compte d’estalvis”. El responsable de les finances catalanes ha remarcat que la Proposició de Llei vol “lluitar directament contra el risc de pobresa i exclusió. Fa temps se sap que l’exclusió financera correlaciona directament amb la pobresa”.

El text de la Proposició de Llei regula la instal·lació voluntària de caixers automàtics per part de les entitats financeres, que passa a convertir-se en sistema obligatori en el cas dels municipis on els bancs no presentin cap proposta. El fonament de la iniciativa es basa en què l'accés als serveis bancaris no és una mera conseqüència d'una activitat mercantil, sinó un veritable dret del ciutadà, que no ha de ser obviat pels poders públics.

Jaume Giró també s’ha referit al recent anunci del Govern espanyol que ha acordat amb els bancs una ampliació dels horaris d’atenció a les persones grans, un increment del nivell de formació dels empleats de les entitats per millorar l’atenció a aquests clients i una millora de l’atenció telefònica. “Em temo que amb això no n’hi ha prou, perquè el problema està en l’èxode d’oficines que està patint el territori, i en les dificultats de les persones grans que viuen als pobles i als petits municipis per treure diners del seu compte, fer una transferència o fer un extracte dels últims moviments. I això no s’arregla només amb les mesures anunciades” pel Govern espanyol, ha destacat.

Necessitat de mantenir el cànon de residus

D’altra banda, el conseller d’Economia i Hisenda ha respost una interpel·lació sobre el sistema de finançament, i ha denunciat que, si finalment s’aprova el Projecte de Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular, actualment en fase de tramitació al Senat, “Catalunya perdrà el control de la política dels cànons de residus, que poden representar, aquest any 2022, prop de 120 milions d’euros”. Segons Giró, amb aquesta norma “nosaltres perdrem, una vegada més, competències que teníem”, i ha recordat que els recursos provinents dels cànons “van pràcticament de forma íntegra als municipis”. “El Govern de Madrid no té cap presa per descentralitzar, i molta presa per recentralitzar”, ha lamentat. 

El conseller ha alertat d’aquest risc de nova recentralització en una interpel·lació formulada pel grup d’En Comú Podem sobre el model de finançament de Catalunya. Giró ha reiterat que l’actual sistema de finançament és “injust” i ha insistit que “el model de finançament just per a Catalunya és el de la sobirania plena”.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
DOCX | 93