1. La secretària de Salut Pública ha explicat que aquesta vacuna es destinarà a persones amb alt risc de contraure la malaltia
  2. La vacuna s’administrarà al BCN Checkpoint, al Clínic de Barcelona i a la Unitat d’ITS Drassanes-Vall Hebron i seran els mateixos centres que contactaran directament amb les persones per agendar la cita prèvia
Salut comença demà la campanya de vacunació contra la verola del mico{"name":"2022/07/20/17/04/4c73876b-4c58-4294-820c-279ca1f12081.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":55684}

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat que el Departament de Salut començarà demà la campanya de vacunació contra la verola del mico (Monkeypox). En aquest sentit, ha detallat que s’administrarà principalment a persones que tenen un alt risc de contraure la malaltia, és a dir, que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc incloses en programes de PrEP al VIH o amb infecció per VIH, seguint criteris acordats a nivell Estatal.

Carmen Cabezas també ha explicat que es vacunaran els contactes estrets de casos confirmats que en cas de contraure la malaltia poden tenir més complicacions: és el cas dels infants, les persones embarassades i les persones immunodeprimides. En aquests casos, la vacuna s’administra en el primers quatre dies després de l’exposició amb l’objectiu que la malaltia no es desenvolupi.

La vacuna contra la verola del mico s’administrarà a tres centres amb cita prèvia. Es tracta de BCN Checkpoint, l’Hospital Clínic de Barcelona; i la Unitat de ITS Drassanes- Vall Hebron. Avui mateix, els tres centres començaran a contactar directament amb les persones per programar la cita.

1.643 vacunes

Carmen Cabezas ha concretat també que Catalunya ha rebut un total de 1.643 vacunes de les 5.300 dosis que el Ministeri de Sanitat disposa en aquests moments de les 12.000 previstes que ha de rebre per part de la Unió Europea: “A Catalunya li ha correspost una tercera part de les vacunes que s’han repartit per tot l’Estat espanyol. Hem d'administrar la vacuna a qui més ho necessita. També insistirem al Ministeri de Sanitat que reclami a nivell europeu que s’agiliti la compra de més dosis”, ha assenyalat Cabezas.

Casos notificats

La secretària de Salut Pública també ha explicat que a data 20 de juliol, s’han notificat a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), un total de 1.407 casos sospitosos o probables de verola del mico, dels quals fins el moment 1.025 han estat confirmats.

La majoria dels casos confirmats són homes d’entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 16 de juliol de 2022. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en les àrees genital, perioral i/o perianal. El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals.

A la roda de premsa també hi ha participat el director mèdic de BCN Checkpoint - BCN PrEP-Point. Pep Coll ha centrat una part de la exposició a la prevenció i el control de la infecció amb mesures com “la detecció precoç dels casos; l’aïllament, la identificació i el seguiment de contactes”.

Altres mesures que ha especificat serien l’abstinència sexual o reduir el nombre de parelles sexuals; l’ús del preservatiu (com una mesura més per evitar qualsevol malaltia de transmissió sexual); no compartir objectes, com tovalloles, utilitzades per una persona que ha donat positiu en monkeypox o que han estat contacte estret; la vacunació tant prexposició com post-exposició; i pel que fa al personal sanitari en contacte amb els pacients una de les mesures de protecció seria l’ús d’equips de protecció individual (EPI).

📢 Treball amb les entitats i Accions comunicatives dirigides a la ciutadania

Paral·lelament, la secretària de Salut Pública ha destacat la importància de treballar amb les entitats i d’informar a la població, especialment a la més susceptible, evitant l’estigmatizació. En aquest sentit, el Departament de Salut ha dut a terme diferents accions comunicatives per informar a la ciutadania sobre la verola del mico (MPX), els símptomes i les vies de transmissió per prevenir els contagis, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquests materials s’han consensuat amb entitats i professionals.

La difusió s’està fent fet a través d’aplicacions de cites, com Tinder o Grindr, on estan en marxa des del 14 de juny, i també a xarxes socials, tant a les del Departament de Salut com a les de les entitats amb les quals s’està col·laborant. A més, s’ha distribuït material gràfic als hospitals on s’han identificat casos i a les entitats on es fa una tasca de promoció de la salut i de prevenció.


Per a més informació sobre la verola del mico, consulteu:

- Canal Salut:https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/verola-mico/

- Infografia amb la informació d'identificació de símptomes,transmissió i tractament:

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/verola-mico/infografia-verola-del-mico.pdf


També es pot consultar el document ‘Información general sobre las agrupaciones de casos de viruela de los monos (Monkeypox): preguntas más frecuentes’ elaborat pel Ministerio de Sanidad.

https://www.sanidad.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/alertaMonkeypox/docs/Informacion_a_la_ciudadania.pdf


👥📝Webinars per a professionals sanitaris:

Webinar Verola del mico – 27 de maig: https://youtu.be/jqv-CMcnaR8

Webinar Actualització Verola del mico – 28 de juny: https://youtu.be/IdzXd79bN2Q

1  

Fitxers adjunts

Presentació de la situació actual de l'afectació de verola del mico (Monkeypox) a Catalunya

Presentació de la situació actual de l'afectació de verola del mico (Monkeypox) a Catalunya
PDF | 1365847