Procés Participatiu

El procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua es tanca amb rècord d'aportacions rebudes

query_builder   30 setembre 2022 14:11

event_note Nota de premsa

El procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua es tanca amb rècord d'aportacions rebudes

  1. Es tracta del procés de participació ciutadana de la Generalitat que ha rebut, amb diferència, més aportacions en els darrers anys
  2. Fins al moment, s’han rebut 311 aportacions i prop de 3.000 propostes, tot i que la xifra encara pot créixer quan finalitzi el recompte definitiu
Procés Participatiu{"name":"2022/09/30/14/10/082b9f0a-96d3-49ad-b96e-6517bca9157a.JPG","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":61053}

El procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua es tanca avui amb rècord d’aportacions rebudes: fins al moment, se n’han rebut 311, que poden suposar prop de 3.000 propostes concretes, tot i que la xifra encara pot créixer un cop s’enllesteixi el recompte definitiu. De fet, es tracta del procés participatiu de la Generalitat que ha rebut, amb diferència, més aportacions en els darrers anys.

El Pacte Nacional per la Llengua finalitza avui la fase de participació de la ciutadania. En el seguit d’accions que des de febrer s’han portat a terme per recollir la visió de la ciutadania, fins ara hi ha hagut 17 sessions informatives amb presència del secretari, que han aplegat 1.164 participants. També s’han realitzat 12 sessions deliberatives de caràcter sectorial amb 278 participants, dues jornades amb 521 participants i 21 sessions de proximitat autoorganitzades per col·lectius diversos arreu del territori.

Les més de 300 propostes individuals i col·lectives rebudes s’han recollit tant a través de la participació directa en el web, com mitjançant l’organització de taules de debat, sessions deliberatives, presentacions territorials, reunions puntuals amb entitats de relleu de sectors concrets o jornades de debat amb professionals. Es continuaran recollint aportacions fins al 30 de setembre. A partir d’aquesta data, es processaran i s’analitzaran. El procés de participació i la recollida de propostes, a més de les sessions deliberatives, s’ha portat a terme amb la col·laboració del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

Les aportacions rebudes fins ara aborden preocupacions clau per al futur del català com l’accés dels nouvinguts a l’aprenentatge de la llengua; el català a l’educació; l’escassedat de contingut audiovisual en català o el català a la sanitat. Els eixos tractats en el conjunt de propostes són les administracions públiques; l’educació i la recerca; l’àmbit socioeconòmic i laboral; la cohesió i l’acolliment; la cultura; l’audiovisual i els mitjans de comunicació; el lleure; l’esport i el món associatiu; els àmbits estatal, europeu i internacional; la salut i l’atenció sanitària; el món digital i les tecnologies, la qualitat de la llengua i les relacions entre els territoris on es parla català.

Quant a l’àmbit territorial, una primera mirada a les 309 propostes rebudes revela que 260 fan referència al conjunt de Catalunya; 27 a àmbits més reduïts (locals o comarcals); 16 a la ciutat de Barcelona i la resta es reparteixen entre el conjunt dels territoris on es parla català, l’estat o l’àmbit internacional

Pel que fa a com han estat elaborades les propostes rebudes fins ara, 109 són d’elaboració col·lectiva (sessions de deliberació, jornades, etc.); 97 són individuals; 87 són recollides o elaborades per entitats (36 de les quals, entitats especialitzades en temes lingüístics), i 16 han estat compilades per organismes públics.

Pressupostàriament, el procés participatiu ha suposat una inversió pública de 219.445 euros, dels quals 176.960 euros han estat per donar-lo a conèixer, fomentar la participació i editar materials; 28.191 euros han servit per a la logística de les diverses sessions i 14.294 euros per a la dinamització de les deliberacions. Les dues primeres partides corresponen al Departament de Cultura i la darrera al Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

Calendari per al Pacte

Un cop acabada, avui, la recollida de propostes del procés participatiu, entre el 3 i el 24 d’octubre es procedirà a sistematitzar i tractar les propostes que seran presentades en una Taula que es reunirà entre el 24 i el 31 d’octubre i que està formada pel Consell Social de la Llengua, diverses entitats i els partits polítics que donen suport al pacte. Al novembre, el Consell Social de la Llengua Catalana i les entitats valoraran els resultats obtinguts i faran les seves recomanacions, que desembocaran en l’esborrany que enllestirà el Departament de Cultura i a partir del qual els partits polítics consensuaran el pacte definitiu entre desembre de 2022 i març de 2023.

Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida.

Aquesta setmana, el secretari de Política Lingüística del Departament de Cultura, F. Xavier Vila, la secretaria d'Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminismes, Mireia Mata Solsona, i la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme del Departament d’Igualtat i Feminismes, Eunice Romero Rivera, han participat en la presentació del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua a la Taula de Ciutadania i Immigració, que ha estat el darrer acte del procés participatiu.undefined
undefined
undefined
undefined