La unitat incrementarà entre un 10 i un 15% la capacitat d¿ingrés.

El conseller Manel Balcells inaugura la nova àrea de la Unitat de Semicrítics de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona

query_builder   21 setembre 2023 13:39

event_note Nota de premsa

El conseller Manel Balcells inaugura la nova àrea de la Unitat de Semicrítics de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona

  1. Amb 738 metres quadrats i una ubicació estratègica, incrementarà entre un 10 i un 15% la capacitat d’ingrés a la Unitat de Semicrítics
  2. Combina la vessant més humanista, amb un espai per a la màxima comoditat de pacients i familiars, amb les últimes tecnologies
  3. Sant Pau va inaugurar la primera Unitat de Semicrítics de l’Estat el 1998, fa 25 anys, i la nova àrea suposa una evolució cap a un projecte molt més innovador i modern
Salut{"name":"2023/09/21/13/49/449c2361-f680-4e26-aaf0-7bdec9745bb9.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":789597}


El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha inaugurat avui la nova àrea assistencial per a la Unitat de Semicrítics de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, que suposa un increment net de 6 boxs, passant dels 24 actuals als 30. El nou espai, de 738,70 m2, està ubicat a la planta -1, entre el bloc D i E, sobre el moll de descàrrega. És adjacent a l’Àrea d’Urgències, facilitant així la seva integració assistencial, i mantenint la connexió amb la resta d’àrees, unitats i serveis relacionats (Semicrítics B, Àrea de Crítics, Bloc Quirúrgic i Radiodiagnòstic).

La nova construcció, que el conseller Balcells ha visitat en companyia de l’equip directiu i professionals del centre, ha permès dotar la Unitat de la tecnologia més moderna per al monitoratge i atenció dels pacients i tenir una cura especial en la humanització dels espais, tant per als pacients i familiars com per als professionals.

El conseller ha manifestat que la nova unitat “té moltes bondats, com la de donar més servei” però també “la d'una aposta per la humanització, amb una sortida a l’exterior i un conjunt de tecnologia que facilita la comunicació entre pacients i famílies, alhora que té en compte el confort dels professionals”. I ha afegit que “aquesta visió completa de tractar el pacient semicrític i crític és la que ens interessa que passi a tots els hospitals”. Finalment, ha destacat que la inversió en aquest equipament ha arribat gairebé als 4 milions d’euros, dels quals 3,5 els ha aportat el Servei Català de la Salut.

“Aquesta nova Unitat de Semicrítics, des del punt de vista assistencial, permetrà atendre més persones. Esperem incrementar la nostra capacitat d’ingrés en la Unitat de Semicrítics d’Urgències entre un 10 i un 15% respecte l’activitat anterior, passem de 24 a 30 boxs i, a més, en ser un edifici nou s’ha buscat incorporar les últimes tecnologies que ens poden ajudar a l’assistència dels pacients”, ha explicat la Dra. Mireia Puig, directora del Servei d’Urgències de Sant Pau. I ha afegit: “Des del punt de vista pràctic, suposa un pas endavant en el nostre model d’Urgències. La Unitat de Semicrítics va ser la primera de tot l’Estat espanyol, l’any 1998, i aquesta nova obra suposa una evolució cap a un projecte molt més innovador i més modern encara”. 

Un entorn més humà

Semicrítics contempla també millores per a la pràctica assistencial dels professionals, com una àrea de treball àmplia al centre de la Unitat que permet el control visual dels pacients i un ràpid accés als boxs, llum natural, 10 punts de treball, tres grans pantalles pel monitoratge de tots els pacients ingressats i boxs equipats amb grua de sostre que faciliten la seva mobilització.

També disposa d’una àrea de descans exterior per als professionals de la Unitat, a la façana oest que queda lliure, simulant un talús que incorpora un jardí vertical que connecta la lectura orgànica de l’interior amb l’exterior i contempla zones d’ombra envoltades de verd. Sobre el sostre de Semicrítics s’han tornat a ubicar els jardins terapèutics de l’Hospital que, a part de la seva funció assistencial, aporten una millora en l’aïllament de l’edifici i una superfície verda que redueix la temperatura interior.

“És una Unitat pensada perquè els pacients puguin estar en tot moment el més còmodes possible, amb llum natural i detalls com que les portes disposin d’un sistema opac que es pot activar manualment per preservar la seva intimitat, lavabos adaptats... mesures que prioritzen el confort i la seguretat del pacient”, comenta Marcel Padrosa, supervisor d’Infermeria de la Unitat de Semicrítics i curta estada de Sant Pau. “Aquesta Unitat –afegeix- compta amb tecnologia que es fa accessible per al pacient, ja que disposa d’una pantalla on poden comunicar-se amb les famílies si no estan amb ells, un sistema de televisió, recomanacions per quan marxin d’alta i, a la vegada, la torre que utilitzem nosaltres per controlar les constants contempla un lloc dissenyat per guardar les seves pertinences... La nostra Unitat disposa d’un espai exterior, una terrassa adaptada i amb finalitat terapèutica, per a l’ús de pacients i familiars, on poden sortir amb tot l’equipament que necessitin”.

La humanització ha estat prioritària a l'hora de crear els nous espais. Elements com l'ús de la llum natural que facilitarà l'orientació en temps del pacient reduint els efectes adversos del delirium i afavoreixen el descans nocturn, millores en la climatització i l'aïllament, seguint criteris de sostenibilitat, i l'adaptació de les diferents estances per crear un entorn més confortable per al pacient i per al professional.

Les Urgències del segle XXI “van cada cop més cap a un projecte que sigui capaç de resoldre els problemes de les persones en el temps més breu possible gràcies al treball integrat de les diferents especialitats i disciplines, metges i infermeres, treballadors socials i farmacèutics... sempre amb orientació al malalt. Això, fet d’una manera altament protocol·litzada i molt pensada, permet que els pacients puguin estar el menor temps possible en els diferents dispositius, tant a Urgències, com a l’àrea de crítics, com a la planta d’Hospitalització. I anem cap aquí: aconseguir que el pacient torni a casa el més aviat possible en les millor condicions de salut”, clou la Dra. Puig.

4  

Imatges

El conseller de Salut durant la visita a la nova unitat.

El conseller de Salut durant la visita a la nova unitat. 5390878

La unitat disposa d'un espai exterior per a pacients.

La unitat disposa d'un espai exterior per a pacients. 4590495

El conseller amb professionals abans de començar la visita.

El conseller amb professionals abans de començar la visita. 5650967

La unitat incrementarà entre un 10 i un 15% la capacitat d¿ingrés.

La unitat incrementarà entre un 10 i un 15% la capacitat d¿ingrés. 3832715

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined