El conseller de Salut, Manel Balcells, avui en el Fòrum de diàleg professional.

Manel Balcells: 'Estem transformant el sistema perquè tothom, visqui on visqui, tingui les mateixes oportunitats'

query_builder   18 març 2024 19:46

event_note Nota de premsa

Manel Balcells: 'Estem transformant el sistema perquè tothom, visqui on visqui, tingui les mateixes oportunitats'

  1. El conseller de Salut exposa els principals eixos de la transformació que ha de donar resposta a les noves necessitats assistencials de la ciutadania
  2. Situa l’atenció primària en el centre del mapa sanitari i de les futures àrees integrals de salut
  3. El model que s’està desplegant també es fonamenta en les xarxes hospitalàries territorials
El conseller de Salut, Manel Balcells, avui en el Fòrum de diàleg professional.{"name":"2024/03/18/19/42/9db97535-3de1-4ce5-a29d-dc6b6d6a9b24.jpg","author":"Paula Roque","type":"0","location":"0","weight":2885396}


El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha exposat els principals eixos de la transformació del sistema nacional de salut de Catalunya, que ha de donar resposta a les noves necessitats assistencials de la ciutadania i a la manera com l’atenció primària es relaciona amb l’atenció hospitalària i l’atenció intermèdia. El conseller ha intervingut aquesta tarda en el plenari del Fòrum de diàleg professional, celebrat a l’Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat, on ha explicat les principals línies de treball desenvolupades des de la seva arribada a la conselleria l’octubre de 2022.

“Els professionals –ha dit Balcells- han estat un dels elements centrals de les nostres preocupacions”. Ha afegit que “quan vam arribar a la conselleria fa un any i mig per començar una nova etapa, la situació que ens hi vam trobar no era fàcil, estava una mica desendreçada, i a més amb una vaga immediata i una situació tensa, la qual cosa ens va obligar a abordar les urgències”. Els professionals són “l’eina bàsica del nostre sistema i es mereixien un esforç important”, per la qual cosa s’han destinat més de 800 milions d’euros en millores entre els dos convenis –SISCAT i ICS- signats durant aquest període.

A l’hora de valorar la feina feta i parlar del futur model sanitari per a Catalunya, Balcells ha assegurat que “calia i cal que el model estigui en transformació perquè el territori no té l’equitat que necessita”. Equitat territorial, qualitat assistencial i accessibilitat són els tres valors que “calia i cal abordar de manera valenta amb canvis estructurals per tal que la ciutadania ho noti”. I molts són canvis que “han de seguir, són estructurals i han vingut per quedar-se, no pot ser que es modifiquin cada vegada que hi hagi un nou Govern”.

El conseller Balcells ha explicat que la transformació del mapa sanitari que ha iniciat el seu departament es basa en el principi d’equitat territorial, per tal que “tothom tingui les mateixes oportunitats d’accedir al sistema estigui més a prop o més lluny de l’àrea metropolitana, visqui on visqui, ha de ser un mapa sanitari més proper a la gent i més sostenible”. En aquest sentit, serà fonamental la creació de les àrees integrals de salut, que són espais territorials físics i funcionals en els quals treballen coordinadament un hospital de referència, l’atenció primària, l’atenció intermèdia i la residencial per donar servei a la població de la zona. És una nova manera de coordinar els recursos assistencials i “qui ho ha de notar és la ciutadania”, ha dit.

En el nou model, l’atenció primària és “l’eix bàsic del sistema, està en el centre”. La relació entre l’hospital i la primària “ha de canviar”, segons Balcells, per tal que el nou model assistencial sigui eficient i arribi a tothom per igual. Com a exemple del nou funcionament que s’està implantant a Catalunya, el conseller ha parlat de l’Institut Català de la Salut (ICS), que ha començat a modificar la seva organització per simplificar estructures, de manera que hi hagi 18 gerències territorials d’atenció primària i de forma paral·lela que cada hospital tingui la seva pròpia gerència, amb la creació de la figura del coordinador assistencial que fa d’enllaç entre els dos nivells assistencials.

L’altra gran “revolució tranquil·la” del model que ha exposat Manel Balcells ha estat la creació de les xarxes assistencials hospitalàries, que són aliances entre proveïdors del sistema de salut que han de permetre atendre la ciutadania d’un determinat territori en hospitals petits, mitjans o grans segons sigui el grau de complexitat i sense que la persona s’hagi de desplaçar, sinó que sigui el professional qui ho faci. La xarxa més avançada en aquests moments és la denominada C17, segons ha explicat Balcells, que inclou els hospitals de referència de Ripollès, Osona, Baix Vallès, Vallès Oriental Central, Baix Montseny i Barcelona esquerra (Clínic).

El conseller ha explicat que són “xarxes de col·laboració entre hospitals, posant les persones al centre, i on els professionals col·laborin, sigui quina sigui la titularitat del centre, ja que tot és sistema nacional de salut de Catalunya”. “Plantegem -ha dit en aquest sentit- que el sistema sigui sostenible i, per tant, plantegem formes de pagament diferents de cara al futur”. Balcells ha anunciat que “hi ha tres xarxes més ja dissenyades per posar-les en marxa”.

El conseller ha conclòs que “planifiquem per transformar, amb la combinació de visió, lideratge i compromís, fem realitat aquesta revolució tranquil·la per transformar el sistema de salut i fer que sigui més sostenible, equitatiu i eficaç per a tothom, situant la persona al centre”. I ha afegit: “Hem d’anar mirant la manera d’avaluar els resultats en salut, que ens ha de facilitar prendre decisions amb base objectiva per fer els canvis que ens permetin fer la transformació d’una manera tranquil·la”.

3  

Imatges

El conseller de Salut, Manel Balcells, avui en el Fòrum de diàleg professional.

El conseller de Salut, Manel Balcells, avui en el Fòrum de diàleg professional. 2885396

El Fòrum de diàleg professional, celebrat aquesta tarda.

El Fòrum de diàleg professional, celebrat aquesta tarda. 5023145

El conseller Balcells durant la roda de premsa posterior al Fòrum.

El conseller Balcells durant la roda de premsa posterior al Fòrum. 3756543

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined