Una de les professionals de la salut que participa en la formació dels cursos de llengua catalana

3.711 sanitaris comencen avui el curs de català del Govern

query_builder   3 abril 2024 13:27

event_note Nota de premsa

3.711 sanitaris comencen avui el curs de català del Govern

  1. La formació és gratuïta i en línia i s’allargarà fins al novembre
Fotografia d'una professional de la salut fent el curs en línia de llengua catalana.{"name":"2024/04/03/12/29/5a127909-7e9e-4bb7-b56d-cb12743258dc.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":2805848}

Un total de 3.711 professionals de la salut comencen avui els cursos de català, gratuïts i en línia, oferts pel Govern que tenen per objectiu aprendre i millorar el seu nivell de llengua. En finalitzar la formació, els professionals rebran un certificat d’aprofitament i podran optar a un examen que el Departament de Salut convocarà i que els permetrà obtenir una titulació oficial equivalent a les de la Secretaria de Política Lingüística.

D’entre els 3.711 sanitaris, 1.229 pertanyen al col·lectiu mèdic i 753 al d’infermeria; 581 són personal tècnic de cures auxiliars d'infermeria; 478 són personal d’administració; 540 tenen altres professions sanitàries, 33 són professionals de treball social; 32 són personal zelador, i 65 d’altres col·lectius.

Per nivells, 1.977 cursen el nivell elemental de llengua catalana (B1) per a l’atenció sanitària; 367 el nivell intermedi de llengua catalana (B2) per a l’atenció sanitària i 1.367 el nivell de suficiència de llengua catalana (C1) per a l’atenció sanitària.

Per gènere, 2.727 són dones, 979 són homes i 5 no binaris. Per edats, la mitjana dels sanitaris que fan el curs és de 42 anys; la persona més gran en té 69 i la més jove, 19.

El conseller de Salut, Manel Balcells, destaca que aquesta acció ha resultat ser “un gran èxit de convocatòria” i recorda que és “la més massiva i la més intensa en política lingüística del Govern en els darrers temps per normalitzar l’ús i el coneixement de la llengua catalana al sistema de salut”, i alhora subratlla que el català és “essencial” per atendre els pacients i, per tant, també per a “la qualitat i seguretat assistencial”.

El Programa de formació de llengua catalana per als professionals sanitaris és una iniciativa del Govern en què participen el Departament de Salut, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) del Departament d’Empresa i Treball, el Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya (CPNL).

El CFCC, mitjançant el programa Conforcat a Mida, subvenciona el cost de la formació amb 1.482.300 euros a l’entitat de formació Unió Consorci Formació com a entitat proveïdora de formació de les patronals sanitàries de La Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social.

Programa de formació

Cada professional participa, en grups de 20 persones com a màxim, en un d’aquests tres itineraris: nivell elemental (B1), nivell intermedi (B2) i suficiència (C1). La durada d’aquesta formació és de 100 hores entre autoformació virtual tutoritzada (60 hores) i formació virtual amb activitats i pràctiques orals i de conversa (40 hores).

Per portar a terme la formació d’aquest programa s’han contractat un total de 45 professors. Els cursos, que han començat avui, s’allargaran fins al 30 de novembre.

Material específic per a la formació

El Consorci per a la Normalització Lingüística ha elaborat els materials didàctics específics i singularitzats per a l’àmbit sanitari corresponents als nivells elemental, intermedi i suficiència i els ha cedit a la Unió Consorci Formació (UCF), que imparteix els cursos i els té disponibles en el seu espai virtual d'aprenentatge.

2  

Imatges

Fotografia d'una professional de la salut fent el curs en línia de llengua catalana.

Fotografia d'una professional de la salut fent el curs en línia de llengua catalana. 2805848

Fotografia 2: una de les professionals de la salut que participa en el curs en línia de llengua catalana.

Fotografia 2: una de les professionals de la salut que participa en el curs en línia de llengua catalana. 2860465

undefined
undefined
undefined
undefined