Roda de premsa
  • La portaveu Budó ha informat que aquest mateix dijous el Govern presentarà al·legacions davant del TSJC   

  

  • El conseller Solé ha assegurat que l’Executiu ha reactivat tots els procediments de manera immediata per garantir el dret de vot   

 

  • Durant la reunió del Consell Executiu d’aquesta setmana, el Govern ha seguit aprovant diverses mesures relacionades amb la lluita contra la Covid-19, com l’ampliació de l’import destinat als ajuts a Pimes i autònoms o al sector del lleure i les extraescolars  

 

  • També ha aprovat el Decret llei que habilita el vot per correu i el vot electrònic per escollir la junta directiva i la presidència de les entitats esportives 

 

Davant la suspensió provisional que aquest matí ha dictat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del decret que deixava sense efecte les eleccions previstes per al 14 de febrer, la consellera de la Presidència Meritxell Budó ha assegurat que el Govern no la comparteix perquè “la decisió de posposar les eleccions responia a un criteri sanitari i epidemiològic”. Així ho ha assegurat durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, durant la qual ha constat que les “circumstàncies sanitàries impedeixen garantir les condicions necessàries per desenvolupar d’un procés electoral en llibertat, dificultant tant la campanya electoral com la pròpia jornada de les votacions”.  

  

La titular de Presidència ha informat que el Govern defensarà la seva posició i que, aquest dijous, el Govern presentarà al·legacions davant del TSJC. “La decisió de suspendre les eleccions del 14 de febrer té una sòlida base jurídica i per tant estem convençuts que podrem argumentar i defensar jurídicament el decret que el govern vàrem aprovar  divendres” ha reblat. La consellera ha demanat al TSJC la “màxima celeritat” per resoldre tots els recursos presentats, ja que “cada dia que passa és una dia que es dificulten o s’endarrereixen els tràmits i els procediments que s’han de dur a terme per garantir unes eleccions”. Budó ha recordat que el decret de suspensió de les eleccions del 14 de febrer “va ser una decisió compartida per unanimitat amb tots els grups parlamentaris en les diverses reunions” que s’han celebrant en el marc de la taula de diàleg entre el Govern i els grups parlamentaris.  

  

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el conseller d’Acció Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, que també ha comparegut a la roda de premsa i on ha explicat que el decret aprovat pel govern era fruit d’una anàlisis tècnica i jurídica i anava acompanyat d’un “acord unànime” de la taula de partits que situava la nova data en el 30 de maig. Ha puntualitzat que com el TSJC deixa “sense efecte temporalment” aquest decret, el Govern “reactiva tot el dispositiu electoral" per garantir el dret a vot "a l’espera que el TSJC resolgui de forma definitiva”.   

  

Solé ha subratllat que el Govern “ho té tot preparat perquè porta mesos treballant” i ara es posa a treballar “de forma provisional i per donar certeses a la ciutadania”. Ha volgut donar un missatge al món local en el sentit que ja poden iniciar l’elecció de membres de les meses. El titular d’Acció Exterior ha recordat que el Govern ha impulsat la campanya de foment del vot per correu, “una alternativa important”, i ha animat la ciutadania a continuar sol·licitant el vot per correu. Ha conclòs que l’Executiu “ha pres sempre la decisió en base a un fonament jurídic i robust i avantposant criteris sanitaris”. Ha afirmat que qui hagi “posat interessos per davant ho haurà d’explicar molt bé”.  

  

Acords del Govern   

  

En la reunió d’aquest matí, el Consell Executiu ha aprovat diverses mesures relacionades amb la lluita contra la Covid-19. En primer lloc, un Decret llei a través del qual es modifiquen determinats aspectes del règim jurídic de les entitats esportives de Catalunyaunes modificacions  que “considerem necessàries i urgents de fer, com a conseqüència de l’evolució de la situació sanitària a Catalunya”, ha dit Budó. Concretament, la normativa habilita el vot per correu postal i el vot electrònic en els processos d’elecció de les juntes directives i dels presidents o presidentes de les entitats esportives de Catalunya.   

  

De cara a pal·liar i minimitzar les conseqüències econòmiques que la pandèmia ha comportat al sector cultural, ha transferit al Departament de Cultura 5 milions d’euros,  així com 5 milions d’euros més al  Departament d’Empresa i Coneixement per atendre un programa d’ajuts a petites i mitjanes empreses i professionals autònoms del sector del comerç, afectats per les mesures de salut pública ocasionades per la pandèmia. També ha transferit 6,3 milions d’euros al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per atendre diverses mesures de suport al sector de les instal·lacions juvenils afectades pel confinament perimetral de les comarques del Ripollès i la Cerdanya, i a les empreses, persones treballadores autònomes i entitats del sector del lleure educatiu i de les activitats extraescolars. A més, ha transferit 15 milions al Departament de la Presidència per tal que el Consell Català de l'Esport atengui una línia d'ajuts directes als equipaments esportius per pal·liar els efectes de la Covid-19.   

  

Per fomentar l’economia, l’Executiu ha aprovat la subscripció d’un acord de col·laboració entre ACCIÓ i un grup d’agències de captació d’inversions de diverses ciutats i regions europees. ACCIÓ porta molts anys mantenint una relació de comunicació fluïda amb un seguit d’agències de captació d’inversions europees que s’agrupen en Investment Promotion Agencies, IPAs ,amb l’objectiu de col·laborar per tal de compartir experiències, millors pràctiques, debatre sobre la temàtica de la captació d’inversions estrangeres i compartint informació d’interès per al seu àmbit específic d’actuació. 

  

Durant la reunió d’aquesta setmana, el Govern també ha fet balanç de l’acció de la XII legislatura de forma territorialitzada a través d’un informe en el qual es detallen les actuacions que ha fet la Generalitat durant el període 2018-2020  en referència als grans eixos del Pla de Govern i desglossat per vegueries.    

  

El Govern, a més, ha aprovat constituir la Comissió de seguiment i avaluació de les mesures de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge, previst a la llei que vàrem aprovar el setembre passat, i ha donat llum verda al Pacte nacional per a una mobilitat segura i sostenible 2021-2030. Es tracta d’un Pacte nacional que defineix l’estratègia pel període 2021-2030 amb l’objectiu de garantir la transició cap a una mobilitat més segura i, al mateix temps, sostenible, saludable, connectada i automatitzada a tot Catalunya. Un altre acord aprovat a la sessió d’avui ha estat  la creació del Comitè Ètic de les Dades, un òrgan consultiu pioner a l’Estat per garantir la transformació digital equitativa i responsable de l’Administració  

  

Per últim, a la reunió d’aquesta setmana, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat un informe que analitza l’actual situació del Delta de l’Ebre, coincidint amb el primer aniversari del temporal Glòria i també davant de les afectacions que ha patit el delta arran del recent temporal Filomena. S’hi analitza l’especial situació de vulnerabilitat del Delta de l’Ebre i la necessitat d’actuar de manera urgent i coordinada el conjunt de les administracions, administració de l’Estat, Generalitat, Ajuntaments i actors territorials.  

1  

Imatges

La consellera Budó i el conseller Solé durant la roda de premsa

La consellera Budó i el conseller Solé durant la roda de premsa 226

2  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 534

Balanç Territorial XII Legislatura

Balanç Territorial XII Legislatura
PDF | 6566