- La consellera de la Presidència ha explicat que les imatges d’aquest dissabte a la nit són “puntuals i minoritàries” i que la “majoria" de la població "ha actuat amb coresponsabilitat”
- També ha anunciat que el Procicat està treballant amb el sector de l’oci nocturn un pla de reobertura lenta, que s’ha d’aprovar en els propers dies
- El Consell Executiu d’aquesta setmana ha destinat 14,6 milions a reforçar el personal de les residències de gent gran i de persones amb discapacitat
- A més, ha reforçat els ajuts per a persones autònomes i afectades per un ERTO amb la creació d’un programa específic
Després que la setmana passada decaigués el confinament nocturn i davant les imatges d’aglomeracions de persones del passat dissabte a la nit, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha recordat que “el toc de queda s’ha aixecat però la pandèmia encara hi és”. Així ho ha dit durant la compareixença posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu on ha subratllat que es tracten d’”accions puntuals i minoritàries” i que “la majoria ha actuat amb coresponsabilitat” ja que “en cap cas ha estat el comportament generalitzat”. En aquest sentit, ha agraït la “coresponsabilitat” i l’”actitud” de la majoria de la població. També ha destacat que “comencem a controlar el focus d’infecció” i que la “vacunació està avançant amb percentatges importants”.
Pel que fa a l’àmbit de d’oci nocturn, Budó ha anunciat que des del Procicat s’està treballant amb el sector “un pla de reobertura lenta d’activitat” que s’ha d’aprovar en els propers dies encara que ha puntualitzat que fins que l’Estat “no aixequi l’ordre ministerial, no es podrà obrir”, però quan això succeeixi el Govern “ja tindrà tot el treball a punt”. Ha assegurat que “ens hem dotat de mesures perquè s’obri amb la màxima seguretat” i que ara cal acabar de valorar com es podrà fer la reobertura “segons les dades epidemiològiques”.
Noves mesures per fer front als efectes de la pandèmia
La portaveu també ha donat compte dels acords presos durant la reunió del Consell Executiu. Per tal de seguir fent front als efectes causats per la Covid-19, Budó ha anunciat que el Govern destinarà 14,6 milions per reforçar el personal de les residències de gent gran i de persones amb discapacitat. Concretament, amb aquest import finançarà el Programa temporal per al reforç del sistema de residències i del Programa temporal per reforçar el personal de les residències de gent gran i de persones amb discapacitat. L’objectiu d’aquests programes, que es van començar a implementar el passat mes de febrer, és garantir els drets de la gent gran i les persones amb discapacitat ateses en aquests serveis i millorar-ne l’atenció en especial la seva salut, en el context de pandèmia. En aquest sentit, el Govern està reforçant les residències que gestiona amb gairebé 200 professionals, que s’estan incorporant als 17 centres públics d’atenció a la gent gran i persones amb discapacitat.
A la reunió d’aquesta setmana, el Consell Executiu també ha aprovat crear un Programa temporal per reforçar i donar suport en la gestió d’ajuts a persones treballadores autònomes i aquelles afectades per un ERTO. Concretament, s’incorporaran a aquest programa 24 efectius repartits entre el Servei d’Ocupació Pública de Catalunya (SOC), la Direcció General de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral i el Consorci de Formació Contínua de Catalunya. Tal com ha explicat la consellera, el programa aprovat avui, “s’emmarca en l’acord que va prendre el Govern el gener d’aquest any a través del qual establia un fons de 618 milions d’euros per finançar un nou pla d'ajuts que donés suport als col·lectius més afectats per la Covid-19 durant aquest primer trimestre de l'any”. En aquest fons s’hi integrava un pla d’ajudes adreçades a complementar els ERTO d’aquelles persones amb un ingrés inferior al salari mínim català i ajustat al temps de la situació d’ERTO.
Millora de les infraestructures
El Govern també ha donat llum verda a diversos acords que permetran millores en dipòsits d’aigua de la xarxa del sistema Ter-Llobregat i, per tant, tal com ha dit la portaveu, “incrementaran la garantia del subministrament d’aigua”. Les actuacions beneficiarà, d’una banda, el municipi de Corbera de Llobregat (Baix Llobregat) on s’hi construirà un nou dipòsit d’aigua de 4.000 m3, que quadruplicarà la capacitat actual, que és de 1.000 m3. D’altra banda, també beneficiarà la Roca del Vallès (Vallès Oriental) on es construirà un nou dipòsit auxiliar que permetrà fer les tasques de manteniment necessàries al dipòsit principal, amb una capacitat de 2.000 m3. Les dues obres suposaran una inversió total d’1,5 milions d’euros.
El Consell Executiu, a més, ha aprovat el pla de negoci del servei públic ferroviari d’accés a les terminals T1 i T2 de l’aeroport de Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, l’R-Aeroport, i ha autoritzat contractar el subministrament i el manteniment de deu trens per prestar aquest servei, per un valor de 187 milions d’euros. Així mateix, ha acordat la modificar el Contracte Programa amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per als anys 2017-2021 per incorporar l’encàrrec d’aquest nou servei ferroviari.
Altres acords
El Govern ha aprovat la imatge gràfica de la marca de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (FPCAT), que ha de millorar la coordinació i la gestió de la imatge corporativa de la institució, així com la integració de tots els conceptes, programes i actuacions de l’agència sota una sola marca fàcilment identificable. És un organisme autònom adscrit al Departament de la Presidència que coordina la Formació Professional (FP) inicial, gestionada pel Departament d’Educació, i l’FP per a l’ocupació, que ofereix el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Per tant, per dur a terme la integració d’aquests dos serveis és necessari “aprovar una marca que faciliti identificar totes les línies de treball, accions i activitats de l’agència sota un mateix paraigua, alhora que ajudi a consolidar-ne la identitat pròpia”, ha precisat Budó.
Finalment, l’Executiu ha acordat donar suport als treballs i debats impulsats per la Conferència sobre el futur d’Europa, tal com apareixen formulats en la Declaració conjunta adoptada pel Parlament Europeu, el Consell de la Unió Europa i la Comissió Europea el 10 de març d’aquest any. Aquesta declaració, ha recordat la consellera, vol “impulsar un procés participatiu públic a escala europea que contribueixi a fer visible les opinions i les propostes de la ciutadania, especialment les de la joventut, pel que fa al futur de la Unió a mitjà i llarg termini”. En aquesta mateixa Declaració, les institucions signatàries sol·liciten a tots els nivells de govern i de representació dels estats membres a escala nacional, regional i local, la seva implicació i suport institucional per dur a terme aquest procés de debat i discussió ciutadana en els territoris respectius. Per aquest motiu, l’acord pres avui també fa explícita la voluntat del Govern de subscriure el compromís de la Generalitat amb la Carta de la Conferència, com a expressió dels principis i valors que volen ser fonament de la Unió Europea.
1