• El Govern també ha donat llum verda al Decret llei perquè l’atenció sociosanitària passi a dependre íntegrament del Departament de Salut
  • L’Executiu atorga els Premis Nacionals de Comunicació 2021 als programes Crims de Catalunya Ràdio i Polònia de TV3; a la revista Sàpiens; a la plataforma Filmin; a les campanyes del Sistema de Salut de Catalunya durant la primera onada de la pandèmia de la Covid-19 i a Cugat Mèdia
Roda de premsa
El Govern té previst aprovar la Llei de Pressupostos el pròxim 9 de novembre, perquè iniciïn el tràmit parlamentari i puguin entrar en vigor a principis de 2022.  Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.

Plaja ha confiat que serà possible arribar a un acord amb la CUP per “tirar endavant uns pressupostos progressistes, transformadors, de caire social i de futur per a les catalanes i els catalans”.

“Les negociacions continuen sent intenses, en el sentit de continuades, i està previst que ho siguin encara més les pròximes hores i dies, tal com ja estava previst”, ha explicat Plaja, qui també ha subratllat que la “prioritat” és tancar un acord amb la CUP. 

“El Govern sabia que les negociacions serien complexes, però volem tancar un acord i el Govern hi posarà de la seva part perquè creu en l’acord d’investidura firmat amb la CUP”, ha manifestat.

 El Departament de Salut gestionarà íntegrament l’atenció sociosanitària

El Govern també ha aprovat avui el Decret llei perquè el Departament de Salut gestioni íntegrament la prestació sociosanitària, mitjançant el Servei Català de la Salut, amb l’objectiu d’impulsar un nou model d’atenció que millori l’eficiència, la simplificació i la celeritat en la gestió. 

L’atenció sociosanitària comprèn el conjunt de cures destinades a persones malaltes, generalment amb caràcter crònic i amb persones amb discapacitat que per les seves característiques especials poden beneficiar-se de l’actuació simultània de serveis sanitaris i socials que els han d’ajudar a potenciar la seva autonomia, pal·liar les seves limitacions i patiments i facilitar la seva reinserció social.

“El dia a dia d’aquestes persones és ja prou complicat perquè ells o els seus familiars i cuidadors hagin d’enfrontar-se a les complexitats que massa sovint suposa la relació amb l’Administració. Aquest decret busca, entre altres objectius, facilitar els tràmits”, ha explicat

El canvi que avui s’ha anunciat és una “reclamació històrica” dels professionals del sector i ja estava sobre la taula abans de l’impacte de la Covid-19, tot i que la pandèmia ha posat en relleu el paper cabdal de l’àmbit sociosanitari i ha fet urgent la necessitat de donar-hi una resposta ràpida i eficient.

Premis Nacionals de Comunicació 2021

En la reunió d’avui, el Govern ha conegut els guardonats de la XX edició dels Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Enguany, el jurat ha decidit distingir el programa Crims, de Catalunya Ràdio, en la categoria de Radiodifusió; el programa Polònia de Televisió de Catalunya, en la de Televisió; a la revista Sàpiens, en la categoria de Premsa; a FILMIN, en l’àmbit de Mitjans d’Arrel Digital, i a les campanyes del Sistema de Salut de Catalunya durant la primera onada de la pandèmia de la Covid-19, en la categoria de Publicitat.

Cugat Mèdia ha rebut el guardó en la categoria de Comunicació de Proximitat. El jurat també ha atorgat sengles mencions honorífiques a la periodista Júlia Otero i a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La portaveu Plaja ha destacat que, per primer cop, els premis compten amb un “jurat paritari” i han incorporat l’encàrrec de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, de “buscar una especial sensibilitat feminista a l’hora d’atorgar els premis”. Plaja també ha anunciat que  la Secretaria de Mitjans del Departament de Presidència, encapçalada per Oriol Duran, s’ha compromès a preparar amb el jurat i persones rellevants del sector de la comunicació un nou decret i uns nous Premis Nacionals de Comunicació per a l’any 2022. Durant la deliberació dels premis, els membres del jurat van plantejar la necessitat d’actualitzar-ne les categories, ja que moltes de les candidatures podien optar a més d’una categoria perquè la realitat actual dels mitjans està lluny del moment en què es va crear l’actual organització dels premis, l’any 2007. La intenció és buscar uns premis que permetin ser més fidels a les peculiaritats de les diferents categories, a la Comunicació en general  i al mapa comunicatiu actual.  

 70 milions extraordinaris per finançar la Renda Garantida de Ciutadania davant l'augment de sol·licituds

El Govern també ha aprovat una transferència de 69.741.824,37 euros al Departament de Drets Socials per atendre la despesa derivada del pagament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) de l’últim quadrimestre de 2021, per fer front a les sol·licituds de la prestació complementària d’aquelles persones que no disposen dels recursos econòmics mínims per atendre les necessitats bàsiques d'una vida digna.

Des de l’inici de la pandèmia, el març del 2020, la conjuntura social i econòmica, amb una pujada de les dades d’atur i dificultats d’inserció laboral, ha provocat un augment de persones en situació de desocupació que es tradueix també en un increment notable de sol·licituds de la Renda Garantida de Ciutadania, amb  més del 60% d’increment de sol·licituds. Aquests 70 milions d’euros asseguren l’arribada de l’RGC a aquelles unitats familiars que requereixen més suport i a les quals la crisi de la Covid-19 ha deixat en situació més vulnerable. El pressupost inicial del 2021 era de 289 milions d’euros.

Participació del Govern a la Conferència mundial pel Clima COP26

Finalment, la portaveu Plaja també ha informat que el pròxim diumenge el president Pere Aragonès viatjarà a Glasgow per participar en la COP26 de Nacions Unides. Al president l’acompanyarà la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i també hi assistirà el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró.

Diumenge mateix, el president participarà a l’Under 2 Coalition, una de les trobades d’alt nivell de regions que s’organitzen al voltant de la cimera. L’Under 2 Coalition és una coalició de governs regionals i subnacionals d’arreu del món que treballa per reduir les emissions de CO2. Aragonès participarà en una de les trobades de l’acte i tindrà diverses reunions.   

Dilluns, i ja pròpiament dins de la COP26, el president té previstes diverses reunions bilaterals i també assistirà a una de les trobades de Regions 4, la xarxa de governs per participar en els debats globals sobre canvi climàtic, biodiversitat i desenvolupament sostenible.   

“Les polítiques ambientals són d’extrema necessitat i aquest Govern està absolutament compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i a fer possible la transició energètica al nostre país cap a una energia verda, distribuïda i més democràtica”, ha manifestat Plaja.

4  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 2118

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1307

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 2085

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno) 3031

1  

Vídeos

Roda de premsa posterior al Consell Executiu

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 890