roda de premsa
  • El Govern considera la reacció del Govern espanyol “del tot insuficient” i acorda restringir-ne les relacions fins que no s’esclareixin els fets
  • La Portaveu del Govern diu que és necessari “saber qui i com va ordenar i permetre aquestes escoltes i espionatge massiu i que se n’assumeixin conseqüències” 
  • “Aquests fets representen un atac frontal als drets fonamentals de les persones directament i indirectament afectades i també als pilars bàsics de l’Estat democràtic i de dret” ha alertat la portaveu 
  • El Gabinet Jurídic de la Generalitat coordinarà les actuacions jurídiques que es portin a terme en la defensa de la Generalitat i els servidors públics i s’oferirà a la resta de víctimes afectades l’acompanyament que sigui convenient o necessari

 

El Govern ha acordat avui emprendre totes les accions polítiques i jurídiques que estiguin al seu abast per arribar fins al final en el “cas d’espionatge polític més greu de la democràcia espanyola”. Així de contundent s’ha mostrat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu i on s’ha manifestat la necessitat de “saber qui i com va ordenar i permetre aquestes escoltes i espionatge massiu i que se n’assumeixin conseqüències”.   

 

Quan ja ha passat més d’una setmana des que es va fer públic a través del New Yorker el cas d’espionatge massiu, que ha afectat més d’una seixantena de persones, “el Govern espanyol segueix sense donar cap explicació que pugui justificar uns fets tan greus o directament escandalosos”.  La Portaveu ha volgut subratllar la gravetat dels fets i ha alertat que “aquests fets representen un atac frontal als drets fonamentals de les persones directament i indirectament afectades i també als pilars bàsics de l’Estat democràtic i de dret”.

 

Davant aquesta inacció, el Govern insisteix que cal “aclarir el cas d’espionatge massiu, depurar responsabilitats i garantir que no es puguin repetir fets com els denunciats”.

 

Les mesures que ha adoptat el Govern son clares i van des de la denuncia per totes les vies i en totes les instàncies competents  de la vulneració de drets humans, a restringir al mínim les relacions polítiques amb el Govern de l’estat, inclosa la taula de diàleg “que queda aparcada”, fins que s’aclareixin els fets;

passant per la reforma de la Llei sobre secrets oficials, “una llei del 1968” encara vigent, que ja diu molt del context democràtic en el que ens situem”. Aquesta reforma ha d’anar acompanyada de la regulació, l’organització, el funcionament i el control del Centre Nacional d’Intel·ligència i la creació al Congrés dels Diputats d’una Comissió d’investigació sobre l’espionatge i la intromissió a la privacitat a través dels malware “Pegasus” i “Candiru”. 

 

Així mateix s’exigirà que s’aixequi el secret de totes les actuacions relacionades amb aquest escàndol polític i en aquets sentit se sol·licitarà al Consell de Ministres l’accés als contractes entre el Centre Nacional d’Intel·ligència o qualsevol altra agència estatal amb l’empresa NSO.

 

El Govern també recolzarà la creació de totes les comissions d’investigació que es constitueixin, tant al Parlament, com al Congrés dels Diputats o al Parlament Europeu.  

 

Així mateix, “davant la bretxa de seguretat detectada”, es demanarà a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades que iniciï les accions oportunes d’acord amb la normativa europea per rescabalar la possible lesió d’interessos i béns patrimonials dels quals n’és titular la Generalitat.

 

Finalment, per indicacions del president de la Generalitat, ja s’ha encarregat al Gabinet Jurídic de la Generalitat l’estudi i l’impuls de les actuacions policials i judicials pertinents per a la defensa de la Generalitat i dels seus servidors públics, incloses les indemnitzacions que es puguin reclamar pels danys i perjudicis soferts. En aquest sentit cal destacar que també “s’oferirà a les possibles víctimes de l’espionatge tecnològic que tinguin o hagin tingut la condició de servidors públics, l’assistència i la defensa jurídica per part del serveis jurídics de la Generalitat i s’ofereix l’acompanyament necessari a la resta de persones afectades”. 

 

Ajuts als llibreters afectats pels xàfecs de Sant Jordi

 

En relació a les inclemències meteorològiques que van provocar pèrdues econòmiques en alguns professionals del sector editorial, la portaveu ha reiterat que el Govern “està al costat del sector del llibre” i ha recordat que a través del Departament de Cultura, d’acord amb les dades que aporti la Cambra del Llibre, ja s’està preparant una línia econòmica extraordinària per ajudar les parades afectades. Tot i això la Portaveu ha volgut destacar que en general “aquest ha sigut un bon Sant Jordi, un Sant Jordi tan esperat com aprofitat després de dos anys d’ajornaments i restriccions per la maleïda pandèmia”.

 

Altres Acords del Govern

 

El Govern també ha autoritzat el Departament d’Empresa i Treball a fer la consulta prèvia a l’elaboració del Projecte de decret que regularà el Fons de Transició Nuclear, dotat amb 24 milions d’euros per finançar accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica. L'objectiu principal del nou decret serà regular aquest fons i assegurar-ne una gestió eficient i eficaç. El fons té com a finalitat finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear a les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs.

3  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1532

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1498

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 2824

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 376