• El Departament d’Igualtat i Feminismes destinarà 13 milions d’euros a la contractació de personal dels Serveis d’Atenció Integral de tot Catalunya durant el període 2022-2025, i multiplica per més de cinc la inversió destinada a la Xarxa SAI en l’etapa 2018-2021
  • El Govern ha distingit amb la Creu de Sant Jordi a 20 personalitats i 10 entitats
  • L’Executiu també ha aprovat una tercera rebaixa consecutiva dels preus públics universitaris per al pròxim curs
foto roda de premsa

“Avui és una data assenyalada en el calendari amb els colors de la bandera irisada” ha manifestat la Portaveu del Govern Patrícia Plaja referint-se a la celebració del Dia de l’orgull. Plaja ha lamentat que “encara hi ha gent discriminada, perseguida i agredida per la seva condició sexual, per la seva condició de gènere” i ha recordat que amb el Dia de l’Orgull es vol reivindicar el dret de lesbianes, gais, bisexuals, trans* i intersexuals a poder viure amb igualtat de drets i lliures de discriminacions i violències.

Coincidint amb aquesta celebració, el Govern ha informat de la consolidació de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (Xarxa SAI) “amb més finançament, millors condicions laborals i formació de qualitat que s’aconsegueix després de molts mesos de feina en silenci”. Així, el Govern, a través del Departament d’Igualtat i Feminismes, destinarà 13 milions d’euros a la contractació de personal dels Serveis d’Atenció Integral de tot Catalunya des d’ara i fins al 2025. La xifra, que multiplica més de cinc vegades la inversió destinada a la Xarxa SAI en l’etapa 2018-2021, permetrà contractar almenys 113 professionals amb dedicació plena a l’atenció a les persones LGBTI+ i al desplegament de polítiques públiques LGBTI+ en l’àmbit local i comarcal. En aquest sentit, també cal destacar la posada en marxa enguany del Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública, fruit de la col·laboració entre la Conselleria, la Universitat de Lleida i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. “A cada comentari que deixi veure o entreveure homòfobia o transfòbia, més pedagogia, més visibilitat i més protecció als perseguits”, ha recalcat la portaveu.

Segons un informe presentat avui per la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, a la reunió d’aquest matí es constata que la creació i implementació de la Xarxa SAI LGBTI+ és “un dels exemples més clars i tangibles” del desenvolupament polític i normatiu de la Llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. La Xarxa, que es va començar a desplegar l’any 2017, està formada en aquests moments per 111 punts de servei ubicats a tot Catalunya i són centres on la població pot rebre atenció presencial i informació d'interès així com suport a l'hora de tramitar determinats procediments administratius o denunciar vulneracions dels drets LGBTI+. “Mentre continuï havent-hi persones que no poden viure la seva sexualitat i la seva identitat de gènere com vulguin, a la seva manera, caldrà seguir invertint en polítiques públiques LGTBI” ha conclòs Plaja.

 

Regulació de la contractació pública

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei de contractació pública de Catalunya. Actualment, hi ha una dispersió i una sistemàtica poc clara pel que fa a la normativa vigent en matèria de contractació. “Cal donar a la contractació pública la importància que li correspon com a mecanisme de recuperació econòmica del país i com a eina estratègica per la implementació d’altres polítiques públiques”, és per això que amb aquesta nova llei, a més d’enfortir i generalitzar la transparència tot el sector públic de Catalunya, també es busca reactivar l’economia des de l’àmbit de la contractació pública impulsant la col·laboració públic privada i facilitant l’accés a les licitacions a pimes, autònoms i entitats d’economia social per aprofitar el seu potencial com a tractors de l’economia i de la innovació econòmica i social. Tots els processos també s’han d’adaptar a la transformació digital.


Creus de Sant Jordi

El Consell Executiu ha distingit amb la Creu de Sant Jordi a 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya i també aquest any l’elecció de les persones guardonades preserva la paritat de gènere. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial. L’acte lliurament se celebrarà el dia 11 de juliol a les 19 hores al Teatre Monumental de Mataró.

 

Altres Acords del Govern

En relació amb l’àmbit universitari, el Govern també ha aprovat el decret de preus públics universitaris per al pròxim curs 2022-2023 que comporta una tercera rebaixa consecutiva de preus des del curs 2020-2021. A partir del pròxim curs, només hi haurà dos preus públics per als graus universitaris, ja que se suprimeix el nivell més alt d’experimentalitat. Els graus universitaris d’experimentalitat alta i mitja passaran a costar 18,46 euros per crèdit, respecte a l’actual preu de 27,67 euros (experimentalitat alta) i 25,04 (experimentalitat mitja). Per primera vegada en 10 anys doncs tots els preus dels graus universitaris i els màsters de les universitats públiques que habiliten per exercir una professió tindran un cost inferior als 20 euros per crèdit.

Finalment, i a proposta del Departament de Drets Socials, s’ha aprovat un augment de la prestació per a famílies especialitzades que acullen infants tutelats amb dificultats especials, grups de germans o amb necessitats educatives especials o amb altres dificultats. La prestació passa de 1.200 a 1.800 euros mensuals. En aquests moments, hi ha 24 infants i adolescents amb perfil UCAE acollits a tota Catalunya i queden pendents de trobar família 142 casos.

4  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 3193

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1739

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1927

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 72

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 1045