1. És un projecte estratègic de país que té per objectiu consolidar i potenciar la recerca i la innovació biomèdica a través d’un potent ecosistema que atregui empreses del sector de la salut
  2. L’executiu també ha aprovat el Projecte de llei del Codi de finances públiques de Catalunya i el llibre primer, que fixa les disposicions generals
  3. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, confia que “aquest país tindrà bones notícies respecte als pressupostos aviat”
Portaveu durant la roda de premsa de Govern {"name":"2022/12/13/15/22/28c557a2-420a-4464-8996-5dfa5de8b2c1.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":93695}

El Govern d’aquest matí ha aprovat impulsar el projecte BioClúster d’Innovació i Salut i l’executiu ha compartit els punts principals recollits en el Pla director urbanístic (PDU) Biopol Granvia que l’inclou. Segons ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, “aquest és un projecte estratègic de país que té per objectiu consolidar i potenciar la recerca i la innovació biomèdica a través d’un potent ecosistema que atregui empreses del sector de la salut”.

Aquest projecte té una clara vocació de promoure una economia basada en el coneixement i la innovació, afavorint la localització de noves empreses relacionades amb les tecnologies mèdiques, la biomedicina, la indústria farmacèutica i de serveis en un entorn privilegiat ja que en la mateixa àrea d’influència hi ha l’Hospital Universitari de Bellvitge; l’Institut Català d’Oncologia; la Universitat de Barcelona – Campus Bellvitge; l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge i l’Hospital pediàtric Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat.  

Plaja ha destacat que el BioClúster, segons estudis del mateix consorci,“s’estima que crearà més de 40.000 llocs de treball i facturarà més de 7.000 milions d’euros, cosa que suposarà l’1,86% del PIB anual de Catalunya”.

El projecte s’emmarca dins l’àmbit del Pla Director Urbanístic, Biopol Granvia, que està en procés de tramitació i que s’ha d’aprovar aquesta mateixa setmana, concretament el dijous 15 de desembre, en la Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona. El BioClúster d’Innovació i Salut, a través de la disposició d’una de les majors reserves de sòl en la regió metropolitana i recolzant-se en la capacitat d’atracció dels actors abans esmentats, donarà lloc a la creació d’un espai peculiar per atraure empreses del sector salut, fomentant l’economia del coneixement, la recerca i la salut a Catalunya. Paral·lelament, el Departament de Territori, en col·laboració amb el Consorci per a la reforma de la Granvia a l’Hospitalet, ha de desenvolupar els treballs de redacció del Pla director urbanístic Biopol Granvia.  

Un cop aprovat inicialment, el PDU se sotmetrà a informació pública i a audiència de l’ajuntament afectat, l’Hospitalet de Llobregat, i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) perquè tant la ciutadania interessada com les entitats i institucions puguin presentar-hi al·legacions. Les aportacions que es rebin es valoraran i, si s’escau, s’incorporaran al document que la comissió de l’Àmbit Metropolità aprovarà provisionalment. Després s’elevarà a la Comissió de territori de Catalunya per a la seva aprovació definitiva, previsiblement el segon trimestre del 2023, i es publicarà al DOGC. L’administració actuant del PDU serà el Consorci per a la Reforma de la Granvia. 

Per tant, avui s’aprova la iniciativa d’impulsar el projecte BioClúster dins l’àmbit del Pla Director Urbanístic, Biopol GranVia i es designarà un representant dins de cadascun dels Departaments implicats (Salut, Presidència, Empresa i Treball, Recerca i Universitats i Territori) per fer seguiment de totes les actuacions previstes.  

Altres Acords

El Govern d’aquest matí també ha aprovat l’Avantprojecte de llei del llibre primer del Codi de finances públiques de Catalunya, que inclou l’objecte i àmbit d’aplicació, principis, responsabilitats generals i els drets i obligacions de la Generalitat de Catalunya i la política fiscal corporativa.  La llei unifica en un únic text la normativa que afecta les finances de la Generalitat i la gestió del pressupost. 

Amb aquest acord, el Govern pretén adequar, actualitzar, ordenar i sistematitzar en un codi únic, les disposicions legislatives relatives a les finances públiques de Catalunya.  Com a característiques més rellevants, el Codi de finances públiques de Catalunya s'elabora en forma de codi obert, mitjançant l'aprovació per llei dels diversos llibres que l'integren. La portaveu del Govern ha explicat que “aquesta nova llei era necessària i urgent per modernitzar i actualitzar la legislació vigent en aquesta matèria”, ja que fins ara la legislació de Catalunya en l’àmbit de les finances públiques es compon de dos textos refosos aprovats l’any 2002 per una banda i un del 1985 per l’altra.

Tot i la coincidència temporal entre l’aprovació d’aquest projecte de llei i l’actual negociació dels pressupostos és convenient recordar que no hi ha cap relació directa entre el moment actual i el tràmit que avui s’ha fet, ja que els procediments necessaris per tirar endavant una llei venen fixats pels passos predeterminats a seguir, sigui quin sigui el seu objectiu, i saben vostès que aquests són llargs i sostinguts en el temps” ha afirmat la portaveu. De fet, la memòria preliminar d’aquest avantprojecte de llei, ja es va aprovar el passat mes d’abril i s’està seguint el calendari previst.

Durant la reunió d’aquest matí del Consell Executiu, també s’ha aprovat la dotació de 128.971.926 euros per iniciar la licitació del material que ha de permetre impulsar la digitalització i les STEAM (per les sigles en anglès de ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) al sistema educatiu. L’objectiu d’aquesta mesura és fomentar la competència digital educativa de l’alumnat, professorat i dels centres educatius i, al mateix temps, desenvolupar la digitalització dels centres educatius catalans. D’aquesta manera, es vol promoure l’equitat educativa reduint l’escletxa digital de l’alumnat, definint la millora de les dotacions digitals de les aules i proporcionant capacitació tècnica als docents.

D’altra banda, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que en la reunió de l’executiu s’ha valorat en quin punt es troben les negociacions per a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al pròxim any. Plaja ha recordat que la setmana passada els comptes “ja van aconseguir rebre el vistiplau dels sindicats, la patronal, el tercer sector i el món de la cultura”. “Confiem que en els pròxims dies passi el que és normal que passi, el que és natural, responsable i és que es puguin aprovar amb el suport d’aquells grups polítics amb qui el Govern avui encara continua negociant” ha afirmat la portaveu. Plaja ha recordat que les “negociacions són vives i continuen les reunions amb cadascun dels grups amb els quals fa setmanes que negociem” i s’ha mostrat confiada que “aquest país tindrà bones notícies respecte als pressupostos aviat”.

4  

Imatges

Foto de la roda de premsa dels Acords de Govern

Foto de la roda de premsa dels Acords de Govern 93695

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 153568

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 165109

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 121776

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 1063942