- Té com a objectiu aportar la màxima transparència informativa sobre la formació de preus agraris
- Crearà un banc de dades obert i accessible a tothom sobre preus agraris i afavorirà el diàleg entre els diferents sectors que hi participen i les administracions públiques
- El Govern també ha aprovat el Pla RSGENCAT per impulsar el comportament socialment responsable de les empreses catalanes i la mateixa administració
- A més, ha destinat 14,3 milions per al desplegament i millora de la xarxa RESCAT i 1,4 milions d’euros al foment del valor turístic de la Tàrraco Romana
El Govern ha aprovat avui el Decret de creació de l’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya, que pretén aportar la màxima transparència informativa sobre la formació de preus agraris en les diferents posicions comercials, sobre les seves oscil·lacions, des de l’origen del procés productiu fins a arribar al consumidor final, i sobre la distribució dels marges als diferents nivells de la cadena.
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern acompanyat de la directora general de Comunicació, Aurora Masip, ha descrit aquest organisme com un “instrument molt útil”que farà el seguiment de cadascun dels productes i pararà una especial atenció a aquells que tenen un “comportament particular”.
La inestabilitat dels preus alimentaris esdevé un factor crític capaç de generar tensions inflacionistes que poden afectar el sector, per aquest motiu, és necessari seguir els preus dels aliments i analitzar-los amb el màxim rigor a fi de preveure i detectar a temps les tendències. En aquest sentit, el titular d’Agricultura ha especificat que l’Observatori està “justificat, no només per les circumstàncies sinó per les particularitats dels sectors de Catalunya”.
L’objectiu d’aquest organisme és, tal com ha explicat el conseller, tenir “dades objectivables, per exemple, de quin és el cost de produir una poma; acordar que quan hi hagi un preu sigui la mitjana de tots els preus de cost i veure com evoluciona al llarg de la cadena”.
L’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya és un òrgan tècnic, consultiu i assessor del Govern, que té funcions estrictament tècniques en els àmbits de la informació, l’estudi, la consulta i l’assessorament en matèria de preus dels aliments. Està format per un ple, una comissió permanent i un president.
Les seves funcions principals són, entre altres:
- Realitzar un seguiment sistemàtic dels preus dels aliments més importants al llarg de la formació de la seva cadena de valor.
- Establir un banc de dades, obert i accessible de manera universal, sobre preus del sector agrari.
- Analitzar l’estructura i els factors relacionats amb la formació de preus i marges dels productes alimentaris en les diferents posicions comercials o esglaons de la cadena i en els diferents períodes temporals.
- Realitzar els estudis oportuns per a la comprensió de les dinàmiques dels factors que contribueixen a la formació dels preus dels aliments.
- Afavorir el diàleg i la comunicació entre els sectors productor, transformador, distribuïdor i consumidor, i amb les administracions públiques.
- Incrementar la comunicació entre el sector agroalimentari i el conjunt de la societat en els temes relacionats amb els preus agraris.
L’Observatori de preus estarà format per representants del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural; del Departament d’Economia i Finances i pel d’Innovació, Universitats i Empresa; un representant de les cambres de comerç de Catalunya; dels ens locals de Catalunya, del món cooperatiu català; del Consell de Llotges i Mercats en Origen de Catalunya; de Mercabarna; de les organitzacions professionals agràries que tinguin la condició de més representatives en l’àmbit de Catalunya i dues persones d’altres organitzacions professionals agràries.
Actualment, el Govern compta amb altres observatoris sectorials, com el de la llet, el de la vinya, el vi i el cava, el del porcí i el de la fruita fresca. Són òrgans en els quals s’efectua el tractament de dades tècniques i econòmiques dels sectors respectius, es dissenyen indicadors i s’elaboren estudis i informes sobre la matèria.
Foment de la responsabilitat social
Per tal d’impulsar el comportament socialment responsable de les empreses catalanes i la pròpia administració, l’Executiu ha aprovat avui el Pla RSGENCAT, dotat amb un pressupost de 646 milions d’euros fins al 2012. El document recull un total de 80 mesures i actuacions específiques en àmbits com la sostenibilitat, les polítiques d’igualtat, la conciliació, la innovació, la cooperació empresarial, la qualificació de les persones i el foment de la cultura de l’esforç, entre altres. Aquesta és la primera vegada que el Govern agrupa i coordina totes les mesures en matèria de responsabilitat social.
En un context de crisi econòmica, el Govern considera que és útil fomentar una nova cultura empresarial basada en valors com l’ètica, el rigor, la transparència i la integritat. Un comportament socialment responsable té, a llarg termini, una rendibilitat econòmica superior. El Pla permetrà que tant les empreses catalanes com l’administració estiguin millor situades en el nou paradigma social que està emergint arran de la crisi financera
Catalunya és la primera comunitat autònoma que es dota d’un instrument de caràcter transversal com el Pla RSGENCAT per promoure els valors de la responsabilitat social, no només en l’àmbit de les empreses, sinó també en el terreny de la gestió pública.
Impuls de la Tàrraco Romana
El Consell de Govern ha pres un acord en un altre sector estratègic com és el turístic. En aquest sentit, destinarà 1,4 milions d’euros fins al 2012 per fomentar el valor turístic de la Tàrraco Romana i consolidar Tarragona i els municipis del conjunt arqueològic romà com una destinació principal de turisme urbà i cultural de la Mediterrània. La inversió forma part del Pla de Competitivitat Turística de la Tàrraco Romana, impulsat pel Govern, per la Secretaria d’Estat de Turisme i per un consorci d’entitats locals tarragonines.
Millora de les xarxa de telecomunicacions d’emergències
El Govern també ha aprovat avui una inversió de 14,3 milions d’euros per subministraments i serveis associats al pla de desplegament i millora de la xarxa RESCAT (Radiocomunicacions per a les Emergències i la Seguretat de Catalunya) fins el 2015. Aquesta inversió es destinarà a ampliadors de cobertura, sistemes de cobertura de senyal a l’interior de túnels o sistema de recepció i transmissió de vídeo de mitjans aeris, entre altres.
Des del mes de gener de l’any passat tots els efectius dels Mossos d’Esquadra, dels Bombers de la Generalitat, de la Guàrdia Urbana i Bombers de Barcelona, del cos d’Agents Rurals, els serveis de Protecció Civil, el Servei d’Emergències Mèdiques, funcionaris d’Obres Públiques, de l’Agència Catalana de l’Aigua i del Servei Meteorològic ja estan integrats en la mateixa xarxa de comunicacions. Aquest fet afavoreix les tasques de coordinació entre els diferents operadors en matèria de seguretat, ja que anteriorment no podien intercomunicar-se de forma àgil perquè cada col·lectiu de seguretat i emergències tenia una xarxa independent de comunicació.
Altres acords
En un altre ordre de coses, l’Executiu ha aprovat avui l’agilitació per via d’urgència dels tràmits per executar el Projecte constructiu de la segregació d’aigües salobres per a la reducció de la salinitat a l’estació depuradora d’aigües residuals de Sant Feliu de Llobregat i de l’estació depuradora d’aigües residuals del Baix Llobregat, als termes municipals de Barcelona, Castellbisbal, el Prat de Llobregat, Rubí, el Papiol i Sant Andreu de la Barca. Aquesta actuació és essencial per reduir la salinitat de l’aigua de les xarxes de clavegueram que arriba a les depuradores del Baix Llobregat i de Sant Feliu de Llobregat.
D’altra banda, el Govern ha fet un pas més en les obres del canal Segarra-Garrigues i ha aprovat l’expropiació dels béns i drets afectats per fer la xarxa de distribució d’un dels sectors del reg del canal. En concret, s’ha aprovat l’ocupació de 64 finques repartides entre els termes municipals de les Borges Blanques i l’Albi (les Garrigues), que posaran en reg una superfície total de 2.780,43 hectàrees del sistema Segarra-Garrigues.
També ha aprovat la participació del fons de capital risc Invertec a la societat Oryzon Genomics, SA mitjançant l’aportació de les participacions d’Invertec a la societat Crystax Pharmaceuticals SL que passarà a estar participada en un 100% per Oryzon.
2
Vídeos
2