Acords del Govern

El Govern aprova un pla d'ajust pressupostari que permetrà reduir la despesa en 900 milions d'euros

query_builder   23 juny 2009 13:58

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova un pla d'ajust pressupostari que permetrà reduir la despesa en 900 milions d'euros

 
  • Representarà un estalvi de 850 milions d’euros i no afectarà el pressupost dedicat a la prestació dels serveis socials essencials, ni a àmbits estratègics, com la recerca
  • Preveu ajustar les plantilles de l’Administració i bloquejar les places vacants, fet que permetrà estalviar 50 milions d’euros
  • La mesura, però, no afectarà aquells col·lectius professionals responsables de la prestació de serveis socials essencials, com ara els mestres, els mossos, els metges o els bombers
  • El Govern ha presentat els resultats de l’ICF de 2008, que ha incrementat la seva activitat un 7,1% respecte l’any anterior fins als 1.135 milions d’euros
  • També impulsa les obres per un import de 51,5 milions d’euros per utilitzar aigua regenerada a les indústries del Camp de Tarragona
 
 
El Govern ha aprovat avui un pla d’ajust pressupostari valorat en 900 milions d’euros per fer front a la caiguda dels ingressos i reduir l’impacte de la crisi en les finances públiques. El pla s’articula en dos eixos bàsics: la reducció de determinades partides pressupostàries i l’optimització de les plantilles de personal, bloquejant les places vacants que no siguin prioritàries per la prestació de serveis socials. El conjunt d’actuacions no afectarà però totes les partides relacionades amb la prestació d’aquests serveis socials essencials i els àmbits que el Govern considera estratègics, com ara la recerca.
 
El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha explicat els detalls d’aquest ajust pressupostari en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de Govern acompanyat de la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip.
 
Castells ha justificat que el conjunt de mesures que ha aprovat el Govern tenen com a objectiu l’adaptació dels recursos de la Generalitat a la realitat de l’economia per tal de contenir el dèficit, d’una banda, i de donar exemple d’austeritat pressupostària, de l’altra. “Si demanen sacrifici, i tothom s’ha d’estrènyer el cinturó, nosaltres també ho hem de fer”, ha afirmat. Castells ha apuntat que si bé en l’actual context de crisi “mai com a ara són tan importants els serveis socials que prestem (educació, sanitat, etc), ni mai com ara és important que la Generalitat mantingui una activitat inversora que ajudi a sostenir l’economia”, és inevitable que el Govern tingui dèficit, i per tant, “hem de fer tot el que calgui per donar exemple de l’austeritat pressupostària”, ha conclòs, i de mantenir el dèficit necessari, “però no que es faci excessiu”.
 
El primer eix bàsic del pla i principal fa referència a la distribució de la reducció de la despesa entre els departaments, que ascendirà a 850 milions d’euros, i que es farà sobre el pressupost ajustat excloent partides amb menys flexibilitat, com personal i concerts, i excepcions com “la renda mínima d’inserció, les despeses de recerca i desenvolupament i innovació, les transferències les entitats locals i el finançament ordinari de les universitats....”, ha detallat el conseller. El Govern ha acordat avui la quantia de cada Departament: “En els propers dies acordarem conjuntament amb cada Departament quines són les seves prioritats i què es retalla”, ha matisat Castells.
 
El segon eix del pla fa referència a l’àmbit del personal i Castells ha explicat que l’aplicació d’aquestes mesures no suposarà, en cap cas, l’acomiadament de treballadors de l’Administració. “No hi ha un sol funcionari públic que vegi en perill el seu lloc de treball”, ha assegurat. Per tal d’impulsar l’optimització de les plantilles del Govern de la Generalitat es posaran en marxa dues mesures. D’una banda, es reduirà el nombre de places vacants de personal funcionari i laboral en una xifra equivalent al 3% del total de personal d’administració. Aquesta mesura, però, no afectarà aquells col·lectius professionals responsables de la prestació de serveis socials essencials, com ara els mestres, els mossos, els metges o els bombers. D’altra banda, es limitarà al 4% el nombre màxim de places vacants que pot tenir cada departament. L’acord també estableix que no es podrà incrementar el nombre d’alts càrrecs ni el seu rang, així com el d’òrgans actius i el d’unitats laborals.
 
L’aplicació d’aquest segon eix de mesures generarà un estalvi de 50 milions d’euros, el 40% del qual servirà per “tecnificar les plantilles, per donar-les una major qualificació, convenient per al conjunt de l’Administració de la Generalitat”, ha detallat el conseller. L’estimació del Govern és que el nombre de places afectades per aquesta congelació se situï entre els 800 i 1000 llocs de treball.
 
Increment del 7,1% de l’activitat de l’ICF
 
El Govern també ha presentat avui els resultats de l’Institut Català de Finances (ICF) de l’exercici 2008, que ha incrementat la seva activitat un 7,1% respecte l’any anterior i que es consolida per sobre dels 1.000 milions d’euros per segona any consecutiu. Segons ha informat el conseller Castells, l’ICF tanca l’any amb un resultat positiu de 100.000 euros i un balanç consolidat de 3.440 milions d’euros, un 24% més que l’any anterior. Els resultats també indiquen que el nombre de sol·licituds de crèdit augmenta en un 32,8% respecte a l’any anterior, sobretot durant l’últim trimestre del 2008, un increment que s’explica, en part, pel context de crisi econòmica i financera, que ha portat a una restricció de l’oferta de crèdit, sobretot en el sector privat. En total, l’any 2008 la inversió consolidada va superar els 3.600 milions, el que representa un increment del 21,9% respecte el 2007. L’any 2008 es van realitzar un total de 456 operacions per un import de 638 milions d’euros. 
 
Impuls a l’ús d’aigua regenerada a les indústries del Camp de Tarragona
 
D’altra banda, el Govern ha impulsat les obres que permetran a les indústries del polígon petroquímic del Camp de Tarragona utilitzar aigua regenerada i alliberar així cabals d’aigua potable de l’Ebre que es podran destinar al consum humà. L’objectiu d’aquestes actuacions és que es deixi de fer servir aigua potable per a usos industrials i s’incrementi la disponibilitat d’aigua per a consum humà a les comarques tarragonines. Les obres comportaran una inversió superior als 51,5 milions d’euros i acabaran a finals de l’any que ve.
 
Estudi per millorar la gestió de residus als polígons industrials
 
També en l’àmbit de les polítiques de protecció del medi ambient i de foment de la sostenibilitat, el Govern ha acordat avui contractar un estudi sobre el diagnòstic i l’efectivitat de les millores en la gestió de residus a tres polígons industrials de Catalunya, que es portarà a terme al Vallès Oriental, el Gironès i la Catalunya Central .
 
L’estudi té per objectiu fer una diagnosi de la gestió de residus en les empreses, farà propostes de millora en la gestió i analitzarà l’efectivitat d’aplicar aquestes millores. Amb aquest tipus d’ actuacions, el Govern vol assolir línies de major sostenibilitat i de millora mediambiental en el sector industrial i productiu.
 
Promoció de mesures per prevenir la infecció del VIH als centres penitenciaris
 
El Govern també ha aprovat impulsar per quart any consecutiu mesures per prevenir la infecció per VIH als centres penitenciaris. Concretament ha autoritzat la signatura d’un conveni amb el Ministeri de Sanitat i Política Social per impulsar programes de prevenció que evitin la propagació d’aquesta epidèmia.
 
El conveni preveu l’aplicació de mesures de prevenció en els centres penitenciaris, inclou programes d'educació sanitària i informació sobre el VIH/sida a interns, i la promoció de pràctiques sexuals més segures. També vol facilitar suport emocional i atenció psicològica als afectats pel VIH, així com activitats de millora en el compliment del tractament antiretroviral i de coordinació amb altres dispositius assistencials extrapenitenciaris.
 
Actualment aquestes mesures s’apliquen en una desena de centres penitenciaris, i inclouen accions d’educació sanitària o el foment de pràctiques higièniques al fer-se pírcings i tatuatges
 
Altres acords
 
El Govern també ha acordat avui donar suport a la candidatura de la Fundació de Vicenç Ferrer al Premi Nobel de la Pau, i s’ha compromès a sumar-se a les accions i iniciatives destinades a aquest propòsit que s’impulsin en els pròxims mesos.
 
En l’àmbit de l’educació,ha aprovat concedir una subvenció d’1 milió d’euros per al sosteniment de l’Institut del Teatre durant el curs 2008-2009, que permetrà finançar 175 places escolars del grau professional de dansa, incloent-hi les 100 places escolars per als alumnes que fan simultàniament estudis de dansa i d’Educació Secundària Obligatòria. El Govern també ha aprovat una subvenció de 325.204 euros per a la construcció del gimnàs, els vestidors i la pista esportiva del CEIP Sant Margarida del municipi de Quart (Gironès).
 
L’Executiu també subvencionarà amb 570.000 euros la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) per fomentar activitats d’assessorament a les cooperatives. Avui ha aprovat concedir aquest ajut, que permetrà cobrir despeses d’informació, divulgació i realització d’estudis per a l’assessorament de les cooperatives catalanes.
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat traslladar diversos organismes i entitats de la Generalitat de Catalunya a un edifici de la zona Fòrum de Barcelona, que pertany a la Generalitat de Catalunya des de l’any 2005. L’objectiu del trasllat és optimitzar els recursos i espais i organitzar-los d’una manera eficient. Es traslladaran a l’edifici l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (DOGC), el Servei Meteorològic de Catalunya, el Consell de les Arts, l’Institut Català de les Indústries Cultuals (ICIC), i la Bioregió de Catalunya (Biocat), entre altres organismes.
 
En l’àmbit de la cultura, el Govern ha declarat d’interès social els terrenys on es troba el jaciment arqueològic romà de Can Tacó, a Montmeló i Montornès del Vallès. Aquest és el primer pas perquè el jaciment passi a ser de propietat pública i les actuacions dels ajuntaments no estiguin sotmeses a les limitacions d’actuar en terreny privat. D’aquesta manera, es podran seguir fent tasques de recerca, conservació i promoció cultural del jaciment.
 
També ha aprovat dues subvencions: una d’1 milió d’euros als ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols i de Roses, i al Consell Comarcal de la Selva, per a la restauració del Monestir de Sant Feliu de Guíxols, el Castell de Montsoriu i la Ciutadella de Roses, i una altra de 400.000 euros per a l’Associació Foment de les Arts i el Disseny (FAD).
 

2  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Rubén Moreno).

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Rubén Moreno). 1902

Fotografia de la roda de premsa de Govern (Autor: Rubén Moreno).

Fotografia de la roda de premsa de Govern (Autor: Rubén Moreno). 981

4  

Vídeos

Vídeo 1: el conseller Castells explica les mesures en matèria de personal que s'han aprovat.

Vídeo 2: el conseller Castells explica que el Govern dóna exemple de l'austeritat pressupostària.

Vídeo 3: el conseller Castells explica l'impacte global de la reducció de la despesa.

Vídeo 4: el conseller Castells especifica els detalls dels ajustos pressupostaris.

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern 23.06.09

Acords de Govern 23.06.09
PDF | 65

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia