Roda de premsa
  • El Pla Estratègic, que abasta deu anys, inicia avui un procés de debat amb 60 personalitats rellevants de la cultura amb les Terceres jornades de reflexions crítiques
  • El conseller de Cultura ha assegurat que “és important que es produeixi la transversalitat” de la cultura amb els diferents departaments, qüestió en què el “president Mas hi té un especial interès”
  • Per la seva banda, el portaveu del Govern ha manifestat que el Govern afronta amb “realisme” i “ànim constructiu” la comissió bilateral Estat – Generalitat d’avui i ha destacat que l’aprovació de la modificació de la llei d’Urbanisme respon a l’objectiu de “modernització de l’administració pública i l’adequació als temps que corren”
El Govern ha acordat impulsar l’elaboració del Pla Estratègic de la Cultura 2011-2021, que traçarà les polítiques dels propers 10 anys amb l’objectiu d’atorgar a la cultura la màxima centralitat social. En aquest sentit, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “aquest pla, que hem anomenat Pacte per a la Cultura, apel·la el conjunt de la societat catalana per donar valor al que significa en l’àmbit de la identitat, la creativitat, el progrés i la comunitat”. En declaracions posteriors a la reunió de l’Executiu, el titular de Cultura ha afegit que “el mateix president Mas hi té un especial interès, i la resta de consellers també, perquè tothom és conscient dels vincles que hi ha en un país entre la cultura i la creativitat, i això té a veure amb actituds generals i maneres culturals. És important que es produeixi la transversalitat”.
 
Per tal de fer realitat el pla, en el qual hi participaran unes 500 persones, el Govern ha encarregat al Departament de Cultura un procés de reflexió crítica que es concreta en l’organització de les Terceres jornades de reflexions crítiques, que sota l’epígraf genèric Canvis de paradigma: reptes i oportunitats de la cultura apleguen a partir d’avui una seixantena de personalitats rellevants de l’àmbit de la cultura. L’objectiu és conèixer l’estat actual de la cultura segons el mateix sector i marcar les necessitats de treball a seguir en la propera dècada. “La cultura no és ornamental, és constituent de les maneres de viure, de treballar, d’estar en una societat”, ha destacat també Mascarell.
 
El conseller de Cultura ha afegit que “l’Acord Nacional per la Cultura ha de possibilitar una reforma de tot el sistema cultural català per liquidar totes les duplicitats i irracionalitats que s’han anat produint al llarg dels últims anys” i ha destacat que el pla “té una notable importància des del punt de vista del progrés i no cal dir des del punt de vista de la comunitat”. A més, Ferran Mascarell ha recordat que “a l’entorn de 300.000 persones treballen en l’àmbit cultural i aproximadament el 4,8 % del PIB és cultural”.
 
 
Comissió bilateral Estat-Generalitat
 
Pel que fa a la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat d’aquesta tarda, el portaveu ha agraït “la pinya” d’ahir del conjunt de grups parlamentarisi ha considerat que “ ha estat un encert de tots que s’ampliés la part catalana de la comissió al conjunt de les forces polítiques perquè això permet plantejar les coses de manera unitària en les negociacions amb el govern espanyol”. Homs ha afegit que tot i que el Govern no espera “acords històrics” perquè hi ha “plantejaments fets que s’han posat damunt la taula des d’una pila d’anys i que el govern socialista espanyol no ha complert” , l’Executiu afronta la reunió amb “expectatives realistes” i amb “ànim clarament constructiu”.
 
Modificació de la Llei d’urbanisme
 
D’altra banda, el Consell Executiu ha aprovat el projecte de llei de modificació del text refós de la Llei d’urbanisme per tal d’agilitar els processos urbanístics, simplificar la regulació administrativa i impulsar així l’activitat econòmica. Homs ha destacat que de la modificació que representa una “certa endreça jurídica” i s’habiliten “mecanismes més àgils per a la transformació urbanística del sòl” que responen a l’objectiu de “modernització de l’administració pública i l’adequació als temps que corren”.

El portaveu ha destacat que l’aprovació de la llei s’inscriu als “acords relatius a les lleis òmnibus” i ha recordat que per part del Govern sempre “hi va haver una determinació clara de mirar d’arribar a acords amb tantes forces polítiques com fos possible començant pel PP, PSC, ERC”. En aquest sentit, Francesc Homs ha agraït “la disponibilitat dels diferents grups parlamentaris que han participat en aquest acord”.
 
Altres acords
 
 
El Govern també ha donat llum verd al Decret d’organització transversal de la política lingüística, que té per objectiu impulsar la política lingüística i garantir-ne l’aplicació homogènia i coordinada als diferents departaments del Govern, les entitats autònomes i els altres organismes que depenen de l’Administració de la Generalitat. El text defineix una estructura interdepartamental que garanteix la transversalitat de la política lingüística del Govern.
 
D’altra banda, avui s’ha aprovat la setena edició de l’informe constata una tendència a l’estabilització general en relació amb les dades de l’any anterior, i una tendència a l’estabilització de la victimització. Aquests indicadors sorgeixen després d’haver-se mantingut en els darrers anys a l’alça. El document també conclou una valoració satisfactòria dels serveis policials per part de la ciutadania i una millora destacable en la satisfacció amb el servei de recollida de denúncies, així com una millora general de les dades de trànsit, especialment pel que fa al nombre de víctimes mortals i de ferits greus. Homs ha volgut subratllar que la valoració del conjunt de la ciutadania és “satisfactòria”.
 
També cal destacar que l’Executiu ha aprovat uns ajuts de més d’1,5 milions d’euros per a la rehabilitació de teatres de Barcelona i el nomenament i Mireia Vidal i Orti, interventora general de l’Administració del Govern de la Generalitat

2  

Imatges

Fotografia reunió Consell Executiu (Jordi Bedmar)

Fotografia reunió Consell Executiu (Jordi Bedmar) 601

Fotografia roda de premsa (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia roda de premsa (Autor: Jordi Bedmar) 666

2  

Vídeos

Tall de vídeo: el conseller Mascarell sobre el Pla Estratègic de la Cultura 2011-2021

Tall de vídeo: el portaveu del Govern sobre la reunió de la Comissió Bilateral

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 854