Conseller Castells

El Govern aprova el Codi de Consum de Catalunya, que amplia i millora la protecció dels consumidors

El nou text normatiu actualitza els drets dels consumidors de productes i serveis

query_builder   9 desembre 2009 14:10

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova el Codi de Consum de Catalunya, que amplia i millora la protecció dels consumidors

El nou text normatiu actualitza els drets dels consumidors de productes i serveis

 
  • Preveu que tots els ciutadans tinguin garantit l’accés a informació mitjançant oficines comarcals d’atenció a les persones consumidores, i que els telèfons d’atenció de les empreses siguin gratuïts
  • El Govern ha aprovat un paquet de mesures per millorar la gestió dels contractes públics i un protocol d’actuació per millorar la contractació, la qualitat i la utilitat dels estudis i dictàmens encarregats per l’Administració
  • El Consell de Govern també ha acordat concedir la Medalla d’Or a títol pòstum a Jordi Solé-Tura
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei del Codi de Consum de Catalunya, que amplia i millora la protecció dels consumidors. El text preveu, entre altres mesures, que tots els ciutadans tinguin garantit l’accés a informació mitjançant oficines d’atenció a les persones consumidores a la seva comarca, la gratuïtat dels telèfons d’atenció de les empreses i que les que presten serveis bàsics, com subministraments, transports, comunicacions, i altres, tinguin una oficina ubicada a Catalunya. Aquest projecte, a més, és el primer text legal que defineix el concepte de “consum responsable”.
 
El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, ha destacat que amb el Codi de Consum, el Govern treu “el màxim suc” de les seves competències i s’unifiquen diverses normatives. Castells ha explicat que la normativa atribueix a l’Agència Catalana de Consum, a més de la capacitat sancionadora, “la capacitat de fixar indemnitzacions per danys i perjudicis”, per la qual cosa es podrà “regular adequadament el retorns de quantitats pagades anticipadament per uns serveis que després no s’han produït”.
 
El Govern també ha aprovat un paquet de mesures per millorar la gestió dels contractes públics. L’objectiu és afavorir la simplificació administrativa, la informació i la transparència dels contractes públics per fer més fluïdes les relacions entre l’Administració i les empreses que li proporcionen serveis. “Es tracta d’aconseguir una contractació més moderna, flexible, i de potenciar el món econòmic i empresarial”, ha afirmat el conseller Castells. Per això les empreses interessades a contractar amb l’Administració podran rebre més informació amb més antelació per preparar les seves ofertes. També es potencia la figura del responsable del contracte que supervisarà de l’execució del contracte, i el foment de l’R+D+I i de criteris socials (foment de l’ocupació i mediambientals).
 
 
El Govern també ha aprovat avui un protocol d’actuació per millorar la contractació, la qualitat i la utilitat dels estudis i dictàmens encarregats per l’Administració. Aquest recull les recomanacions que va emetre l’interventor general el passat mes de juliol. El Govern preveu la creació d’una secció específica al Registre Públic de Contractes en què s’hi inclouran tots els estudis i dictàmens, amb la obligació, per part dels departaments o empreses públiques que els encarreguin, de fer-hi constar el motiu i la utilitat de l’encàrrec. També es crearà la figura d’un avaluador que haurà de donar el seu vist-i-plau tant a la qualitat dels informes com al seu preu abans que l’administració els pagui. L’acord també determina que, prèviament a la contractació de qualsevol estudi o dictamen, la unitat que l’encarregui haurà de justificar la conveniència de recórrer a agents externs.
 
Medalla d’Or per a Jordi Solé-Tura
El Govern també ha acordat concedir a títol pòstum la Medalla d’Or de la Generalitat al jurista i polític Jordi Solé-Tura, com a mostra del reconeixement i l’agraïment de les institucions catalanes per les seves extraordinàries aportacions al país. La Medalla d’Or de la Generalitat és la màxima distinció que atorga el Govern, i expressa el seu reconeixement envers aquelles persones o institucions en diferents àmbits.
 
70 milions d’euros per la millora del sistema educatiu
En l’àmbit de l’educació, el Govern ha acordat dos convenis de col·laboració amb el Ministeri d’Educació per impulsar i consolidar mesures per fomentar l’èxit escolar i per dotar el sistema de més recursos tecnològics. Els convenis preveuen una inversió de 70,3 milions d’euros, que serviran per desplegar mesures que el Govern ha posat en marxa els últims tres anys i que tenen com a objectiu millorar l’èxit escolar, l’equitat i la modernització del sistema educatiu. Tots dos convenis recullen mesures que el Govern impulsa d’acord amb les polítiques d’equitat i excel·lència previstes a la Llei d’Educació de Catalunya.
 
800 noves places de Mossos d’Esquadra
El Govern també ha aprovat la convocatòria pública de 800 places de Mossos d'Esquadra per a l'any 2010, amb l’objectiu de reforçar la presència policial arreu del país. Les sol•licituds per cobrir-les es podran fer entre el 5 i el 25 de gener de 2010 i els seleccionats entre els aspirants es formaran a partir del proper mes de setembre com a policies a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Actualment hi ha 15.118 Mossos d’Esquadra i s’ha d’arribar als 18.267 agents l’any 2015.
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat els Estatuts de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), el nou organisme que a partir de l’1 de gener de 2010 substituirà l’actual consorci de Turisme de Catalunya. Una de les principals novetats de l’ACT és que permetrà una major col·laboració entre el sector públic i el privat, tant en la presa de decisions, com en el finançament de l’entitat.

2  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Jordi Bedmar) 930

Fotografia de la roda de premsa del conseller Castells (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia de la roda de premsa del conseller Castells (Autor: Jordi Bedmar) 578

4  

Vídeos

Vídeo 1: El conseller Castells parla de la nova llei de consum

Vídeo 2: Castells explica les mesures de prevenció

Vídeo 3: Castells parla de la contractació pública

Vídeo 4: Castells destaca els avantatges dels acords d'avui pel que fa a la contractació pública

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 179

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia