• “La situació actual ens permet i exigeix com administració fer una millora substancial que no pot esperar”, ha assegurat la vicepresidenta del Govern
  • La reforma administrativa respon a criteris “d’agilitat, simplificació, eficiència i austeritat” que facilitarà les gestions dins de l’administració i amb els ciutadans i les empreses.

 

La vicepresidenta del Govern parla de l'administració electrònica
El Govern ha aprovat avui les mesures i projectes prioritaris que s’hauran de desenvolupar durant l’any 2012 per tal d’impulsar el desplegament de l’administració electrònica de la Generalitat, que permetrà un estalvi global de 1000 milions d’euros per legislatura. Tal i com ha informat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, “la situació actual ens permet i exigeix, com a administració, fer una millora substancial que no pot esperar”. D’aquesta manera, es passarà d’una “administració analògica a una de digital” responent “a principis d’agilitat, simplificació, eficiència i austeritat”. “L’actual conjuntura econòmica ens obliga a aprofundir en aquelles mesures i línies en les quals el benefici per al ciutadà i empreses siguin el més evident possible”, ha afegit la vicepresidenta.
L’administració electrònica ha de permetre la implementació de sistemes de notificacions electròniques, o de factura electrònica, així com la creació d’un passarel·la de pagament que permeti els pagaments electrònics dels tràmits que tinguin associats taxes. Com a exemples de tràmits que podran fer ciutadans i empreses, la vicepresidenta del Govern ha apuntat “la preinscripció escolar per via electrònica, les ajudes a l’agricultura o tramitar el carnet d’artesà”.
 
 
En una primera fase, durant el 2012 es desenvoluparan les següents iniciatives
  • Canal Empresa: portal corporatiu amb tota la informació i els serveis que les administracions ofereixen a les empreses, el qual permetrà identificar els tràmits necessaris per a la realització d’una activitat determinada i, a més a més, la seva realització. Aquest desenvolupament culmina en la Finestreta Única Empresarial que suposarà un important estalvi de càrregues administratives al sector empresarial. El Canal Empresa inclourà una funcionalitat pensada i dissenyada per ser utilitzada, no sols directament per les pròpies empreses, sinó per als representants legals de les empreses.
  • Alternatives als certificats digitals: Obrir el món de la signatura digital als ciutadans i les empreses, oferint-los sistemes alternatius al certificat digital, amb menys requeriments. Aquests sistemes, si bé no són vàlids per a tots els casos, sí que ho són per a la majoria de tràmits que actualment es duen a terme amb l'Administració. Amb aquesta actuació es preveu incrementar significativament l’ús de l’administració electrònica per part de col•lectius poc familiaritzats amb les tecnologies de la informació.
  • Protocol d’arxiu electrònic (SIGeDA): Elaboració i implantació per al conjunt de l’Administració d’un protocol d’arxiu electrònic i de polítiques per a la gestió de documents electrònics. Tenint en compte que el volum d’expedients arxivats i vigents a la Generalitat és aproximadament de 9 milions de documents, aquest projecte té un abast estratègic fonamental.
  • Seu, tauler i registre electrònics: Millorar l’accés a la informació i als serveis de la Generalitat, així com a la publicació dels actes, comunicacions, edictes i altres documents, amb iguals garanties que ho faria en seu física; crear un registre que permeti la presentació electrònica de qualsevol document (actualment es produeixen manualment uns 10 milions d’assentaments l’any). Aquest sistema també afavorirà la comunicació via electrònica entre ciutadania i Administració.
  • Valisa electrònica: Permet l’enviament electrònic de documentació entre organismes de la Generalitat i entre unitats d’un mateix organisme. Actualment el volum mig d’aquest tipus de trameses és de 500.000 a l’any. El 55% d’aquests enviaments triguen més de tres dies en arribar al seu destinatari. Aquesta solució permetrà la recepció immediata.
 
 
Privatització d’AENA
 
Per la seva banda, el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, davant l’anunci del govern espanyol d’aturar el procés de privatització d’AENA, ha insistit en que des de la Generalitat “defensem una gestió individualitzada del Prat, més enllà de quina sigui la fórmula, i que les institucions catalanes tinguin una paper determinant”. El portaveu ha declarat que l’executiu es “dóna temps” per seguir l’evolució de les converses ja que “ens sentim recolzats per la societat catalana i les forces polítiques”.
 
Trobada CiU-PSC
El portaveu també ha valorat la trobada celebrada aquest matí entre representants del CiU i del PSC. Segons Homs, s’ha”encetat una dinàmica i el resultats s’aniran veient”. Homs ha celebrat  que es vagi veient que el PSC “comparteix el diagnòstic” sobre la situació “greu, complicada i col·lectiva” i ha afegit que, “només sobre aquesta base de veure les coses com son, on hi havia clarament el PP i per això ha actuat amb sentit de responsabilitat i hi havia ERC i ara PSC se sumi a la realitat i que es disposi a actuar ho constatem des del govern d’una manera positiva".
 
 
Reforma laboral “necessària”
Durant la seva intervenció, Homs també ha fet referència a la “necessària” reforma laboral, tot recordant que amb “els ajustos pressupostaris evidentment no n’hi ha prou”. “Cal prendre reformes estructurals”, ha afegit el portaveu, que ha recordat que la Generalitat ja està treballant en aquesta línia amb iniciatives “com les lleis òmnibus o l’impuls de l’administració electrònica”.
 
 

3  

Imatges

Fotografia del Consell Executiu

Fotografia del Consell Executiu 646

Fotografia de la vicepresidenta durant la roda de premsa

Fotografia de la vicepresidenta durant la roda de premsa 912

Fotografia de la vicepresidenta del Govern i del portaveu durant la roda de premsa

Fotografia de la vicepresidenta del Govern i del portaveu durant la roda de premsa 889

3  

Vídeos

Roda de premsa íntegra de la vicepresidenta i el portaveu del Govern

Tall de vídeo de la vicepresidenta sobre l'administració electrònica

Tall de vídeo del portaveu del Govern sobre la no privatització dels aeroports

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 208