• El Pla de Govern identifica els reptes i objectius estratègics de país que marcaran l’acció governamental aquesta legislatura
  • La nova planificació aprovada avui incorporarà les premisses consensuades en l’Acord per a la Transició Nacional i per garantir l’estabilitat parlamentària
  • El conseller Homs destaca que l’acord permet “tenir activats tots els departaments de la Generalitat treballant a fons” en els objectius prioritaris de la legislatura ja des del primer Consell Executiu de l’any
  • La reducció de l’atur, “principal preocupació de l’Executiu”
Conseller Homs
El Govern ha aprovat avui l’elaboració del Pla de Govern 2013-2016, que estarà “centrat” en “la recuperació econòmica, la cohesió social i la transició nacional”. El Pla, que ha de guiar l’acció governamental aquesta legislatura, segueix els objectius prioritaris presentats pel president Mas en el discurs d’investidura, i incorporarà les premisses consensuades en l’Acord per a la Transició Nacional i per garantir l’estabilitat parlamentària signat entre els grups parlamentaris de CiU i ERC.
 
Així ho ha explicat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. ”Aquest és el propòsit del Govern i l’encàrrec que han rebut els consellers”, ha afirmat Homs, qui ha destacat que l’acord permet “tenir activats tots els departaments de la Generalitat treballant a fons” en els objectius prioritaris de la legislatura ja des del primer Consell Executiu de l’any.
 
Els eixos d’actuació inclosos en el Pla de Govern es basaran en els següents objectius:
-               Recuperació econòmica i creació d’ocupació.
-               Cohesió social i els serveis d’interès públic.
-               Transició Nacional i dret a decidir.
-               Sostenibilitat i estabilitat de les finances públiques.
-               Agilitat i transparència de l’Administració.
-               Desenvolupament sostenible i equilibri territorial.
-               Projecció exterior de Catalunya i reconeixement internacional de la identitat, la llengua i la cultura catalanes.
 
Tal com va exposar el president de la Generalitat en el discurs d’investidura el passat 20 de desembre de 2012, la reducció de l’atur i la reactivació econòmica són els principals reptes que ha d’afrontar el Govern de Catalunya.
 
Per assolir aquest objectiu, entre d’altres mesures es facilitarà el crèdit a les pimes i autònoms i es donarà suport a la indústria. També es potenciaran les polítiques adreçades a la internacionalització de l’economia catalana.
 
En l’àmbit de la cohesió social i dels serveis d’interès públic, el Govern convocarà una cimera amb els grups parlamentaris per debatre i, si és possible, acordar, les línies mestres de la priorització en matèria de polítiques socials i d’estat del benestar. També impulsarà un Pacte Nacional contra la Pobresa i l’Exclusió Social i un d’específic per a la Infància, adreçat a combatre d’arrel la pobresa infantil.
 
Pel que fa a l’habitatge, i sensible a la situació de milers de famílies, el Govern crearà un fons i un servei de rescat de famílies i una xarxa de de pisos d’emergència. Fidel al seu compromís de garantir l’estat del benestar, el Govern elaborarà un Contracte programa que vincularà la futura recuperació dels ingressos globals de la Generalitat a la recuperació de la despesa i la inversió.
 
En el capítol de la Transició Nacional i el dret a decidir, i en línia amb l’Acord per a la Transició Nacional i per garantir l’estabilitat parlamentària signat entre els partits que donen suport al Govern, l’Executiu crearà el Consell Català per a la Transició Nacional, com a òrgan d’impuls i d’assessorament en el procés de consulta i Transició Nacional, un organisme que podria estar constituït el mes de febrer, segons ha explicat el conseller Homs. També es crearan els instruments d’administració electoral per assegurar la correcta celebració de la consulta.
 
Pel que fa a les estructures d’estat en l’àmbit fiscal, el Govern avançarà en l’assumpció de funcions i competències de l’Administració Tributària a través d’un Pla directiu i d’un Projecte executiu, i la transformació de l’Institut Català de Finances en un banc públic.
 
Activitat legislativa

Totes aquestes actuacions van acompanyades d’una àmplia activitat legislativa que comportarà l’impuls de lleis tan destacades com la d’Ocupació de Catalunya i del Servei d’Ocupació de Catalunya; la llei òmnibus local, la Llei de la Formació Professional; la Llei de la Ciència; la Llei catalana de promoció i autonomia personal; la llei de reforma de la Renda Mínima d’Inserció o la Llei del Voluntariat.
 
En el capítol de Transició Nacional, caldrà aprovar la Llei de Consultes, elaborar una llei de l’Administració Tributària, la llei de la Policia de Catalunya, o una llei de la banca Pública, entre d’altres.
 
També està previst l’impuls de la Llei electoral catalana; la Llei de transparència i l’accés a la informació publica; la Llei de l’espai públic, la Llei del canvi climàtic o la Llei d’avaluació d’impacte ambiental.
 
Valoració negativa de les dades de l’atur

El conseller Homs també s’ha referit a les dades de l’atur del mes de desembre que s’han fet públiques avui i que han ocupat bona part de la reunió del Consell Executiu. “La situació de l’atur no és positiva, això està claríssim”, ha lamentat Homs, “per bé que l’increment és gairebé la meitat a Catalunya que al conjunt de l’estat espanyol”, ha afegit.
 
Per aquest motiu, i en línia amb el Pla de Govern, el conseller ha reiterat que l’atur és “la primera preocupació” de l’Executiu. “El màxim compromís que tenim com a Govern és situar això com a gran prioritat, en allò que tenim al nostre abast”, ha assegurat.
 
Nomenaments

El Govern ha aprovat també el nomenament dels secretaris generals de diversos departaments. Jordi Vilajoana és el nou secretari general de la Presidència; Josep Martínez Melgares ha estat nomenat secretari general del Departament d’Interior; Xavier Gibert i Espier és el nou secretari general del Departament d’Empresa i Ocupació, i Enric Colet Petit ha estat nomenat secretari general del Departament de Justícia.

1  

Imatges

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno 1033

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

2  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 397

Fotografia del conseller de la Presidència

Fotografia del conseller de la Presidència
JPG | 607